Nieuws - Zo schrijf je je eerste boek

Workschrijf Zo schrijf je je eerste boek

Schrijfster Jane Trapman gaf onlangs in de Bibliotheek Waalwijk een workshop over het schrijven van je eerste boek. Veel schrijvers in spé hebben wel de inspiratie maar moeten op weg worden geholpen, zowel met het maken van een begin als met het halen van de eindstreep. Onze reporter Jerry Verhoeven is zo’n schrijver. Zijn boek is al ‘ik-wil-niet-zeggen-hoe-lang’ in aantocht. Hij bezocht voor ons de workshop van Trapman en deelt hier de belangrijkste tips die hij kreeg.

Jane Trapman is schrijfster van het boek ‘Jels, de Wichelroede’. Ze is getogen in Waalwijk, maar woont inmiddels in Canada. Haar motivatie om deze workshop te gaan geven is haar eigen ervaring. Tijdens het schrijven van haar eerste boek had ze behoefte aan tips en inspiratie. Die bleken weinig voorhanden te zijn. Daarom besloot ze haar eigen lessen te gaan delen. Ze heeft trouwens ook een aantal video’s op YouTube staan met tips over schrijven.

Tip 1: Zorg dat je vantevoren een idee hebt
Je hoeft niet je hele verhaal al tot in de puntjes te hebben uitgedacht (liever niet zelfs), maar weet wel waar je naartoe aan het werken bent (het skelet van je verhaal).

Tip 2: Maak een duidelijke karakteromschrijving
Je karakters zijn de grondslag van je verhaal. Zorg ervoor dat ze herkenbaar zijn en dat de lezer zich in hen kan verplaatsen.

Tip 3: Richt een fijne werkplek in
De juiste locatie vinden waar je prettig schrijft is erg belangrijk. Zit je liever buiten of juist binnen? Werk je graag alleen of tussen de mensen? In stilte of met muziek? Probeer uit wat voor jou fijn is.

Tip 4: Zorg voor een goed back-up systeem
Niets is zo frustrerend als het kwijtraken van die passage waar je dagen aan gewerkt hebt…
Sla je werk altijd op en doe dat op een veilige plaats. Jane werkt bijvoorbeeld met googledocs en slaat alles op in de cloud.

Tip 5: Laat je personages leidend zijn
Iedere schrijver zal ervaren dat de personages die je creëert een eigen leven gaan leiden, laat dat vooral gebeuren

Tip 6: Houd de belangrijke details bij
Zeker bij langere verhalen is het belangrijk dat je bepaalde details in een apart document bijhoudt. Zo blijf je consequent en kun je details later terug laten komen.

Tip 7: Laat je niet afschrikken door het beruchte writers block
Mocht je hier last van krijgen probeer dan even pauze te nemen en erover te praten om de oorzaak te zoeken en een oplossing te vinden.

En wat als je boek dan klaar is?

Na het schrijven volgen er nog een paar hindernissen voordat je boek op de planken van de boekenwinkel ligt. Het uitgeven en de marketing van je boek zijn een kunst apart.

Tip 1: Vind een geschikte uitgever
Dat is niet eenvoudig, maar als je hiernaar zoekt bedenk dan wat je genre en je doelgroep is (de meeste uitgevers richten zich ook op een bepaald publiek).

Tip 2: Of geef zelf je boek uit
Hiervoor zijn verschillende online mogelijkheden. Zoek maar eens op Pumbo, Amazon, Bol, Bookadew. Houd er rekening mee dat een boek uitgeven een investering is: je moet betalen voor je Epub en mobi (Ebook), voor artwork, voor het drukken, voor de redactie.
Ga er vanuit dat je je investering niet zomaar weer terugverdient.

Tip 3: Zorg dat je opvalt
Bedenk hier wederom: wat is je publiek? Gebruik waar mogelijk naast de social media ook nog de traditionele media (bv. krant, radio). Bedenk leuke acties, test en probeer!

Wil je meer weten over het uitgeven van je boek? Houd dan hier de agenda van de Bibliotheek Waalwijk in de gaten. Binnenkort geven we daar een nieuwe workshop over het daadwerkelijk publiceren.

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)