Nieuws - YAEvent013: van pizza tot Hamlet


Stapels pizza’s, interessante gesprekken met schrijvers, leuke workshops en de avond eindigen met een lach: dat was het YAEvent013 in een notendop. In deze wrap up blikken we samen met jou terug op deze leuke avond. We vroegen o.a. aan de schrijvers hoe zij nou inspiratie krijgen voor hun boeken, vroegen leestips en mondelingtips aan Lidewij de Paris en leesconsulent Geert, bespraken met deelnemers hoe zij de workshops nou vonden en kregen ook nog een boel leestips van YA-liefhebbers. Lees dus snel verder!

 

Een blik in de wereld van een schrijver

De avond begon met een panelgesprek met schrijvers Mano Bouzamour, Martijn Niemeijer en Lidewijde Paris. Hierin vertelden ze meer over hun inspiratie, welke boeken zij nou mooi vinden en de zin en onzin van een ‘goed’ boek. Een van de interessante vragen die gesteld werd uit het publiek was: hoe schrijf als schrijver een voorhaal over iets wat je zelf nog nooit hebt meegemaakt?

Het boek Otis van Martijn Niemeijer gaat bijvoorbeeld over een ruige 17-jarige half-Antilliaanse jongen die op zoek wil naar z’n vader maar ineens moet zorgen voor een onbekend 3-jarig kind. Niemeijer heeft gekeken naar het leven in flats als de Bijlmer, Utrecht Overvecht, de Vollenhoven flats in Zeist. Het decor is volgens hem niet belangrijk als je je als lezer maar kunt herkennen in een verhaal. Niemeijer kreeg een enorm compliment in Amsterdam West waar leerlingen uit een leuke gemixte klas zijn boek hadden gelezen. De kinderen zeiden: eindelijk een boek dat over mij gaat! Niemijer: “En dan heb ik dat als totaal beschermd opgevoede blanke Utrechtse jongen opgeschreven. Gaaf dat ik dat voor elkaar heb gekregen!.”

Buiten je comfortzone bij de workshops

Na het panelgesprek was het tijd om zelf aan de slag te gaan. De deelnemers konden meedoen aan drie workshops: de workshop Hamlet, de workshop Dungeons and Dragons en de workshop Handlettering. We vroegen aan een van de deelnemers hoe ze de workshop heeft ervaren.

Maartje nam deel aan de workshop Hamlet
Ik vond het een leuke workshop. Het was heel interactief en creatief bedacht. Het was ook laagdrempelig. Er zat een goede opbouw in. Er werd met kleine stapjes toegewerkt om als deelnemer meer naar voren te komen zeg maar. Ik had wel een beetje tijd nodig om in the flow te komen. Iedereen kruipt uiteindelijk uit zijn schulp en dat maakt de sfeer gelijk relaxter. Iedereen moet meedoen om dit voor elkaar te krijgen. In het begin voelde het ongemakkelijk met al die ogen op mij gericht maar uiteindelijk moet iedereen uit zijn comfortzone komen en dat is dan wat je ziet. Uiteindelijk is het lachen, gieren, brullen!

 

Hoe overleef je je Nederlands mondeling?

Lidewijde Paris is oprichter en ambassadeur van De Lees!ambassade, die het literaire lezen op een toegankelijke en onderhoudende manier promoot. De perfecte persoon dus om wat tips te vragen voor het Nederlands-mondeling.

Tips om een daadwerkelijk leuk boek uit te kiezen
“Loop de Bibliotheek in en kies tien boeken uit die je wel wat lijken. Dat kan gewoon op basis van de titel en de voorkant. Vervolgens lees je de flaptekst en de eerste bladzijde. Als je het niks lijkt, leg je het opzij. Let er dan ook op wat jou nou aanspreekt en wat je meteen grijpt. Belangrijk hierbij is dat je buiten je gewone grenzen gaat. Pak ook eens boek over een onderwerp waar je misschien niks van af weet. 

Een andere goede tip is om simpelweg aan andere mensen te vragen wat zij nou een goed boek vonden. Vraag het eens aan je klasgenoten of vrienden, als zij iets helemaal te gek vonden, bestaat er natuurlijk een kans dat jij het ook een leuk  boek vindt. Maar je kan ook aan je (groot)ouders of andere familieleden vragen welke boeken zij nou lazen op jouw leeftijd. Je leert hierdoor ook weer je familie beter kennen. Dat is het mooie van lezen. Je kan er een heleboel door ontdekken.”

Tips waardoor je de inhoud van het boek beter onthoudt
“Ik ben zelf een vieze lezer. Ik schrijf dus vaak met potlood in het boek en noteer in de kantlijn dingen die me opvallen et cetera. Daar onthoud je het al beter. Daarnaast is het slim om eerst het boek als verhaal te lezen en dan nog een keer het begin te lezen. Liep het boek zoals je het in het begin verwacht had of gebeurde er iets totaal anders? En die titel, snap je waar die vandaan komt? Soms staat er voorin ook een motto, dus het is ook slim om daar nog eens naar te kijken en te bedenken hoe dat nou zat. Wat ook leuk is: bedenk op een derde van het boek hoe jij nou denkt hoe het verder gaat en noteer dat. Op het einde kun je dan zien hoe de schrijver je met een kluitje het riet in heeft gestuurd of misschien had je het wel al helemaal door. Dan ontdek je ook hoe de schrijver het boek in elkaar heeft gezet. Hierdoor maak je een soort notitieblaadje in je hoofd en dat helpt heel erg. Als je tijdens je mondeling laat zien dat je van te voren al hebt nagedacht over dit soort zaken, weet ik zeker dat je er met vlag en wimpel doorheen komt.

 

Een boekentip van leesconsulent Geert

Tijdens het YA-Event013 trokken we leesconsulent Geert aan zijn mouw met de vraag: wat is nou een écht leuk boek om te lezen voor iedereen tussen de 14 en 18 jaar. En dan bedoelen we geen boek voor de  lijst, maar écht een boek dat leest als een trein. Geert vertelt in deze video wat zijn leestip is.

 

De mooiste YA-verhalen volgens bezoekers

Maar laten we eerlijk zijn: de echt goede YA-tips krijg je natuurlijk van de bezoekers zelf! Daarom vroegen we aan een aantal van hen in welk boek ze zich de laatste tijd grenzeloos hebben verloren. Alle boeken zijn uiteraard te leen bij de Bibliotheek Midden-Brabant!

 

Thom

Thom – De Harry Potter-reeks
Thom is de hele Harry Potter-reeks weer aan het herlezen. “Als je Harry Potter leest, dan lees je Harry Potter. Je moet ze in volgorde lezen. Als iemand zegt dat ze een random Harry Potter-boek zijn gaan lezen, kan ik me daar niks bij voorstellen. Wat er zo leuk aan is? Ja toch de nostalgie. Maar ik vind het ook leuk dat als je de boeken vaak herleest je dan bepaalde dingen ziet die niet kloppen. Dan ga je dat opzoeken op internet en dan blijkt dat het toch weer op een bepaalde manier goed in elkaar zit. Mooi vind ik dat.

Naomi en Jol

Naomi – I’ll Give You The Sun van Jandy Nelson
Naomi vond I’ll Give You The Sun van Jandy Nelson een echte aanrader. De verschillende verhaallijnen en de interactie tussen de hoofdpersonen maakt het boek zo goed. Het is heel mooi geschreven. Ze verwerkt zelfs kunst in haar schrijfstijl. Een van de hoofdpersonages verliest zichzelf namelijk helemaal in zijn kunst en hij illustreert zijn gemoedstoestand aan de hand van schilderijen. Een heel mooi coming of age-verhaal waarin meerdere thema’s samen komen. Zelf ben ik trouwens ook bezig met het schrijven van een boek, dus nu heb ik wat minder tijd om te lezen.

Jol – They Both Die at the End van Adam Silvera
De titel is natuurlijk een spoiler, maar They Both Die at the End is een heel ander boek dan je denkt. Het is een uniek concept. Je denkt dat je weet waar het heen gaat, maar je begint met lezen en het gaat iedere keer juist de andere kant op. Het is een emotioneel verhaal met mooie karakters. Er is ook een Nederlandse versie, maar ik lees liever in het Engels. Dan is het toch meer zoals de schrijver het verhaal bedoelt heeft.

Jesse en twee vriendinnen

Jesse – Een Groene Bloem van Floortje Zwigtman
Een groene bloem is een hele mooie geschiedenisroman over een homfiele jongen in de 19e eeuw. Het is bijzonder om te lezen hoe hij zich staande houdt in die tijd. Uiteindelijk komt hij als jongensprostitué terecht in de kringen van beroemde kunstenaars als Oscar Wilde. Het is een flinke pil (1616 bladzijdes!), maar het leest als een trein.

The Lovely Bones van Alice Sebold
The Lovely Bones gaat over een meisje dat vermoord is en ons vanuit de hemel toespreekt. Ze beschrijft de gebeurtenissen rond haar dood en de vreemde nieuwe wereld waarin ze zich bevindt. Het grappige is dat ik eerst de film op Netflix zag. Ik las toen in de omschrijving dat het gebaseerd was op een boek. Dus die ben ik eerst gaan lezen voor mijn lijst. Erna heb ik nog de film gekeken, maar zoals meestal het geval is, was het boek beter.

 

Tekst door: reporter Babette Kort & Michelle Vleugels
Fotografie: Koektrommel Studio

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)