Nieuws - What the…G337


Geekborrel

In de Kennismakerij van de Bibliotheek Midden-Brabant wordt elke tweede dinsdag van de maand een Geekborrel georganiseerd onder de naam What You See Is What You Geek, ofwel WYSIWYG337<. Ik begreep al snel waar de letters WYSIWYG voor staan. Alleen die 337< kreeg ik in eerste instantie niet geplaatst… en toen zag ik het ineens. Die twee drieën staan voor EE en de 7 en < vormen samen de K. W(hat)Y(ou)S(ee)I(s)W(hat)Y(ou)GEEK dus! Lekker cryptisch begin… En ik kan het dan ook niet laten om te denken… Waarom zo ingewikkeld? Beetje bevooroordeeld over de wereld van Geeks ben ik dus al.

Geck. Gek. Geek.
Tijd om me verder te verdiepen in deze wereld. Op internet vind ik verschillende definities, omschrijvingen en karaktereigenschappen van een Geek. Geek komt oorspronkelijk van het Oud-Engelse woord ‘geck’, dat verwant is met ons Nederlandse woord ‘gek’. Een Geek is ergens helemaal ‘into’ en gek op. Eigenlijk is Geek gewoon een vriendelijke benaming voor iemand die gek is op computers en een sterke passie heeft voor technologie, design en wetenschap. Dit doet dus sterk aan een Nerd denken…

Geek3

Nerd vs Geek
Fout! Het dragen van een (zware zwarte) bril en die passie voor één bepaald vakgebied delen ze en daar houdt de gelijkenis wel op. Want een Geek is niet wereldvreemd en beschikt (doorgaans) over betere sociale vaardigheden. Waar een Nerd zich vooral afzet tegen trends, kuddegedrag de rug toekeert en introvert gedrag vertoont, is een Geek juist uitbundig en wilvooral zijn wetenswaardigheden tonen. Beter gezegd: een Nerd is bezig met zijn onderwerp en een Geek is fan van zijn onderwerp.

Adoratie
Ik begin mijn mening te herzien en creëer mijn eigen beeld van een Geek. Sociale wezens, graag onder de mensen, houden van een borrel en zijn niet vies om hun laatste technologische updates te delen. De Geek is cool en hip, is iemand met een eigen stijl en met een goed verhaal. Geek is het nieuwe sexy, is stoer en chic tegelijk en helemaal van nu… Ik adoreer hem geloof ik nog net niet ;-)…

Tot zover mijn verbeelding…
Want wat me in ieder geval wel duidelijk is, is dat Geeks voorop lopen in een wereld die steeds meer ingehaald wordt door allerlei technologische ontwikkelingen en innovaties. Ik zie een grote rol voor Geeks die midden in de maatschappij staan en hun kennis (op een toegankelijke manier) weten uit te dragen. Niet alleen vanwege hun kennis, ook vanwege hun specialisme en hun interesse in één bepaald onderwerp. Want daar gaat het heen… specialisten krijgen ruimten, op welk vlak dan ook. Laat ik dat tot slot naar mijn eigen vakgebied vertalen.

Blink uit, sta ergens voor
Ik heb een brede marketingachtergrond en heb jarenlang als campagnemanager gewerkt. In deze rol  coördineerde ik alle marketingactiviteiten die bij een campagne kwamen kijken. Toen ik met deze ervaring de arbeidsmarkt weer opging, was ik er van overtuigd dat ik als ‘alleskunner’ op het gebied van marketing een grote plus voor had. En dat bleek dus juist niet het geval te zijn. Ik bleek een generalist te zijn. Spil in het web en manusje-van-alles zijn tegenwoordig doodzonden op je CV. Je moet ergens in uitblinken, weten wat je wil en focus aanbrengen in je werkzaamheden. Je eigen kracht kennen binnen als wat je kunt. Daarmee onderscheid je je! En dat geldt ook voor bedrijven. Keuzes maken, framen –  zoals de eigenaar van een communicatiebureau me laatst mee gaf – en ergens voor staan. Of dat nu gaat om je doelgroep, je producten of je manier van aanpak!

Tijd om van Geek een werkwoord te maken. Geek yourself, stel jezelf scherp!

Kijk hier voor de eerstvolgende Geekborrel.

Chantal van der Nat

CS_logo_rechthoek_bijgesneden

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)