Nieuws - Week van de Vluchtelingen: hoe bereid je je voor?

Deze week is het de Week van de Vluchtelingen in Goirle. De Bibliotheek Goirle, het KVG Goirle – netwerk van en voor vrouwen, Marieke van de Lisdonk en Cultureel Centrum Jan van Besouw organiseren daarom de gehele week interessante lezingen waarin we meer leren over de vluchtelingenproblematiek. Wat zijn de belangrijkste feiten en cijfers achter de vluchtelingenproblematiek? Wie zijn nu eigenlijk deze vluchtelingen? Wat is hun verhaal? En hun achtergrond?

Wat moet je lezen/zien/horen volgens Joris van Poppel?

Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom vroeger we aan NOS-verslaggever Joris van Poppel, een van de sprekers, wat we moeten lezen/zien/horen om ons goed voor te bereiden op de Week van de Vluchtelingen. Joris maakte de afgelopen maanden voor de NOS reportages in Brussel, Boedapest, Berlijn en Parijs. Hij vertelde gisteren in Goirle over hoe de vluchtelingenstroom Europa overrompelde en hoe de politici in Brussel nauwelijks antwoorden hebben.

Verschillende kanten van het verhaal

Hij zei het volgende: “Luister naar de direct betrokkenen, zou ik zeggen. Vluchtelingen, politici, hulpverleners, omwonenden van opvanglocaties: luister naar hun verhalen. Als het niet direct kan, dan via de media. Als journalist probeer ik de vluchtelingencrisis zo breed mogelijk te laten zien, samen met veel andere collega’s uiteraard. Deze vluchtelingencrisis is te groot en te complex voor een snelle mening. Ik stond er zelf met mijn neus bovenop in Boedapest, Berlijn, Brussel en Parijs en zag een hoop en angst, geweld en vredelievendheid, en in Brussel vooral het enorme falen van politici om deze crisis het hoofd te bieden. Een simpel antwoord is er niet. De vluchtelingencrisis zal ook komende jaar de grootste uitdaging zijn voor Nederland en Europa. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en denk mee.”

Tijdens de Week van de Vluchtelingen Goirle wordt elke dag een activiteit georganiseerd in Cultureel Centrum Jan van Besouw waar ook de Bibliotheek Goirle gevestigd is. Je kan het hele programma hier bekijken. In de Bibliotheek zijn boeken en achtergrondinformatie beschikbaar over dit thema. Bekijk zeker ook de gefilmde portretten van vluchtelingen en de beeldverslagen van projecten die studenten van de Avans Hogeschool samen met vluchtelingen ondernemen.

Tekst: Michelle Vleugels

De reportage van Michelle over de Week van de Vluchtelingen bestaat uit 2 delen. Lees hier deel 2.

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)