Nieuws - Vrolijkheid met de Makersbuzz in het AZC

Wat doet de Bibliotheek voor asielzoekers? Een terechte vraag, want deze groep kan wel wat ondersteuning en ontspanning gebruiken. Gelukkig gebeurt er al veel. Onder andere samen met stichting de Vrolijkheid. Afgelopen woensdag stond de Makersbuzz voor de deur van AZC Oisterwijk.

“Wat is dat voor bus? Een groepje kleuters kijkt nieuwsgierig de Makersbuzz in waar Ahmed, Said en Haya hun eigen “coole” naamstickers ontwerpen en printen. “In deze bus kun je hele stoere dingen doen!”

In de MakersBuzz kan iedereen kennis en ervaring opdoen met digitale (maak)technieken; het is het mobiele FabLab van de Brabantse bibliotheken. Vandaag staat de MakersBuzz bij het AZC in Oisterwijk. Iedere woensdagmiddag organiseert Stichting de Vrolijkheid een activiteit voor kinderen die in dit asielzoekerscentrum verblijven. Vandaag mogen ze, samen met Thijs de Groof, medewerker van de MakersBuzz, aan de slag. Vanmiddag zijn er vooral Syrische kinderen en tieners die nog maar kort in Nederland verblijven, maar de taal vormt geen enkel probleem. “Met handen en voeten komen we een heel eind!”, aldus Thijs. Said heeft een “hele gekke bril” op en kijkt vol verwondering hoe laserstralen zijn tekening in een puzzel veranderen. “Wow, heb ik dat gemaakt?”

Buiten de MakersBuzz buigt een clubje kleuters aandachtig over een IPad. Kleine vingertjes swipen handig over het scherm om een robotbeestje te besturen. Verderop staat Aisha met haar vriendinnen bij een green screen, een digitale media tool waarmee je jezelf met allerlei beeldeffecten kunt fotograferen. “Ik wil een stoere foto!”, roept Aisha. Aisha (11) verblijft sinds twee jaar in Nederland en vindt de activiteiten van de Vrolijkheid iedere keer weer “superleuk”. Ze is voor het eerst in de MakersBuzz, “maar”, vertelt ze, “ik heb wel al een keer 3d geprint!.”

“Deze kinderen hebben  veel meegemaakt”, vertelt Ellen Rijk, één van de begeleidend beeldend kunstenaars van de Vrolijkheid. “Hier kunnen ze even lekker spelen en ontspannen. Ik vind het geweldig om te zien dat een kind zich hier opent en ontspant en weer heel even straalt!”

De bibliotheek en het AZC zijn al langere tijd met elkaar verbonden. Zo krijgen nieuwkomers in het AZC een gratis half-jaarabonnement en brengen de kinderen van de AZC basisschool regelmatig een bezoek aan de bieb. De bibliotheek zet diverse thema-projecten op voor deze kinderen. Zo werden ze onlangs meegenomen in een interactief verhaal over vriendschap en was er een expositie over het project Droomhuisjes (i.s.m. Factorium). Volwassenen kunnen in de bieb studeren, werken, gebruik maken van gratis Wifi en het internationale online krantenbestand Pressreader raadplegen. Ook Aisha komt graag in de bieb: “Om te computeren en boekjes te lenen. Zo kan ik mijn Nederlands verbeteren!”

Tekst: Ilse Spijkerman

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)