Nieuws - Vragen stellen? Ook dat kun je leren!


Iedere dag nieuwe verhalen schrijven. Originele verhalen, anders leest niemand ze. Hoe krijg je dat als journalist voor elkaar? Jens, Jip, Tijn, Samuel, Thijmen en Rémi weten het sinds zondag. Zij volgden, in het kader van het project Ontdek de Spoorzone, de workshop ‘Journalisten op het Spoor’ in De Kennismakerij.

Natuurlijk is het leuk om de workshop zelf te volgen. Daarom geven we niet alle geheimen prijs. Maar vooruit, een tipje van de sluier: een mooi verhaal begint bij een goede voorbereiding. Denk na over je onderwerp. Bekijk het van onder, van boven, van links, van rechts. Zo kom je op goede vragen voor de mensen die je wilt spreken.

Of het echt helpt? “Jongens, wat hebben jullie knappe vragen gesteld”, zei Hans Clijsen na afloop van de workshop. Clijsen heeft jarenlang bij de NS-Hoofdwerkplaats in Tilburg gewerkt en werd met drie oud-collega’s door de zes jongens geïnterviewd. “Sommige vragen waren zó apart, dat we de antwoorden moesten opzoeken.”

De jongens stralen. Samuel: “Ik vond dit heel erg leuk. Ik doe graag nieuwe dingen om er iets van te leren.”  Thijmen: “Of ik journalist word, weet ik nog niet, maar het was leuk om vragen te stellen. Het verhaal schijven was het moeilijkst, maar dat is ook gelukt.”

Een greep uit de ‘knappe vragen’ van Jens, Jip, Tijn, Samuel, Thijmen en Rémi:

Hoe lang is de langste trein? “Oei, dat zoeken we op*.”
Hoe hard kan een trein? “Een trein kan 300 kilometer per uur. In Nederland mogen ze maximaal 260.”
Hoeveel mensen rijden er in Nederland per dag met de trein? “Ruim één miljoen”.
Hoe lang duurt het om een kabel van een locomotief te repareren? “Eén kleine kabel is in een kwartier gerepareerd, met een grote kabel ben je een halve dag bezig.”
Waar worden dieren met de trein naartoe gebracht? “Tegenwoordig reizen er geen dieren meer met de trein. Vroeger gingen ze naar het slachthuis. Ook circusdieren werden vaak met de trein vervoerd.”
Waarom dachten de mensen vroeger dat je hersenen door elkaar zouden schudden door de trein? “Dat weet ik niet, maar ik denk dat de mensen bang waren voor de snelheid van de trein.”

*De langste trein in Nederland telde 70 wagons en was 700 meter lang.

Tekst: Ester van Zundert

De workshop ‘Journalisten op het Spoor’ is een initiatief van de Bibliotheek Midden-Brabant en maakt onderdeel uit van het project Ontdek de Spoorzone. De middag werd mede mogelijk gemaakt door kinderschrijfatelier schrijfletters en voormalig NS-medewerkers Jan Wouters, Frans Groenen, Wim Clijsen, Geert Jan Hop en Rob Schoenmakers.
The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)