Nieuws - Tiny challenge: 5x vliegreis compenseren


Ik hou erg van reizen, maar ook van de planeet en duurzaam leven. Deze twee dingen gaan helaas niet altijd even goed samen. Dit weekend ben ik met het vliegtuig naar Venetië gegaan, wat goed is voor zo’n 320 kilogram aan CO2-uitstoot, en dat was ook zeker niet de eerste vliegreis van dit jaar. Om toch een beetje van deze uitstoot te compenseren heb ik afgelopen week opnieuw een tiny challenge gedaan: iedere dag heb ik geprobeerd om thuis op een kleine manier energie te besparen.

Energie besparen: wat kost het me?

Uit deze challengeweek is voor mij voornamelijk gebleken dat ik toch onbewust veel gewoontes heb die slecht voor het milieu zijn. Toch zijn veel van deze gewoontes ook best makkelijk te doorbreken, al is het maar door er eens heel bewust bij stil te staan. Ik had er bijvoorbeeld nooit over nagedacht dat je apparaten nog steeds energie verbruiken als je de stekkers in het stopcontact laat zitten. Het is natuurlijk totaal geen moeite om al deze stekkers uit het stopcontact te halen als je gaat slapen of weg gaat! En door kleding wat kouder te wassen, of je lampen te vervangen door ledlampen, kun je ook met heel weinig moeite een hoop energie besparen en je leven wat duurzamer maken.

Stralend begin van de dag

De enige actie die ik deze week gedaan heb waar ik echt moeite mee had was het kort douchen: hoewel het me gelukt is om mijn douchesessie tot vijf minuten te beperken, hou ik er gewoon erg van om ’s ochtends in de winter lekker op te warmen onder de hete stralen. Maar als dat is wat nodig is om mijn ecologische voetafdruk een beetje te verkleinen, geef ik dat met alle liefde op!

Schuldgevoel gevlogen?

Hoewel al deze kleine acties zeker wat hebben bijgedragen om de CO2-uitstoot van mijn vlucht iets te verminderen, betekent dit helaas zeker niet dat ik helemaal zonder schuldgevoel vlieg. Vliegen blijft toch een enorme aanslag op het milieu, en die paar kortere douches van mij gaan dat niet zomaar oplossen. Hoewel ik dus zeker meer van deze kleine stapjes wil zetten om mijn levensstijl wat duurzamer te maken (alle beetjes helpen),  ga ik de volgende keer denk ik ook maar eens wat dichter bij huis op vakantie!

Tekst: reporter Lotte Savelsberg


Vlieg jij zonder schuldgevoel? Tijdens de Science Improv Jam ‘Duurzaam op reis?’ op 24 oktober vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen over de psychologie van duurzaam reizen. Na dit minicollege gaan improvisatie-acteurs aan de haal met het onderwerp. Reserveer nu je gratis e-ticket (heel duurzaam) en reis met ons mee!


 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)