Nieuws - Tiny challenge : 5 x het mooiste woord


Frans is de taal van de liefde, Italiaans is de taal van de kunst, Engels is de taal van muziek, films en het internet. De Nederlandse taal vind ik daarnaast vaak een beetje in het niet vallen. Toch heeft het Nederlands hele leuke en mooie woorden: kijk bijvoorbeeld eens naar het lijstje genomineerden voor het woord van 2018! Daarom ben ik afgelopen week iedere dag op zoek gegaan naar een mooi of bijzonder Nederlands woord. 

De Dikke Van Dale doorgespit

Om inspiratie op te doen ben ik niet alleen het woordenboek ingedoken, maar ben ik ook gaan rondvragen bij vrienden, kennissen en collega’s. Daar kwamen een aantal hele verschillende, verassende woorden uit naar voren. ‘Negenennegentig’ en ‘lanterfanteren’ bijvoorbeeld, omdat die woorden er op papier zo grappig uitzien en zo leuk klinken. Woorden die eigenlijk nooit gebruikt worden maar desondanks in de dikke Van Dale te vinden zijn, zoals matineus of aimabel, kwamen ook in het lijstje mooie woorden terecht. Ook zijn er veel hele ouderwetse woorden die het best waard zijn om weer teruggebracht te worden, zoals nimmer, schavuit of moesjanker (een minnaar).

Gezellig en bloemkool

Als ik mensen die Nederlands leerden als hun tweede taal om hun favorieten vroeg, kwamen er weer hele andere antwoorden uit. ‘Gezellig’ is uiteraard een klassieker, maar ook hele alledaagse woorden zoals ‘knoflook’ en ‘bloemkool’ werden genoemd, vanwege de mooie klank. ‘Handschoen’ is voor buitenlanders blijkbaar ook een leuk woord, omdat het zo’n gekke letterlijke samenstelling is: schoenen voor je handen.

Nieuwe woorden ontdekt

Eigenlijk is het Nederlands dus toch wel een hele mooie taal, ontdekte ik. Vooral als je er eens wat dieper induikt. Deze #tinychallenge was dan ook een mooie kans om mijn ‘woordenschat’ (ook een favoriet woord van mij) wat verder uit te breiden en nieuwe pareltjes van de Nederlandse taal te ontdekken. Ik blijf dus mijn lijstje verder aanvullen. Tips zijn van harte welkom!

Tekst: reporter Lotte Savelsberg


‘Kwispellezen’ is door Van Dale genomineerd als Woord van het jaar!
Tot en met 17 december kun je stemmen op Kwispellezen, het mooie leesproject dat we opzetten samen met Hulphond Nederland: http://woordvanhetjaar.nl

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)