Nieuws - Tiny Challenge: 5 x beeldtaal en manipulatie


Bij beeldtaal en manipulatie denk je al snel aan fake news en photoshop. Maar toen ik tijdens mijn tiny challenge afgelopen week eens wat beter ging kijken naar de beelden die wij dagelijks in het nieuws te zien krijgen, kwam ik erachter dat beeldtaal en manipulatie eigenlijk op hele subtiele wijze in alle media voorkomt, en dat het ook helemaal niet zo slecht hoeft te zijn!

Kleine keuzes met grote gevolgen

Je kunt door hele kleine keuzes te maken of kleine dingen aan te passen al heel veel veranderen aan het verhaal dat met een beeld verteld wordt. Zo zag ik deze week beelden van een klimaatmars in Londen: deze foto’s waren van dichtbij genomen waardoor de groep nog groter en indrukwekkender lijkt. Of denk bijvoorbeeld aan de foto’s die in de verschillende kranten verschenen na de uitslag van de verkiezingen van deze week: door te kiezen voor een foto van blije gezichten van grote winnaars, of teleurgestelde gezichten van de verliezers, beïnvloed je ook meteen het gevoel dat je krijgt bij de uitslag.

 

Wat is waar?
Deze tiny challenge heeft mij dus geleerd dat de beelden die we in het nieuws te zien krijgen niet altijd objectief zijn. ‘Pics or it didn’t happen’ is een veelgehoorde zin op het internet: we willen foto’s zien, want die geven weer wat er echt gebeurd is. Maar beelden kunnen eigenlijk net zo min objectief zijn als mensen. Ze worden namelijk altijd door mensen gemaakt en gemonteerd die allemaal hun eigen visie hebben die in deze foto’s doorwerkt, zelfs al proberen ze nog zo objectief te zijn. Beelden laten niet dé werkelijkheid zien, maar één werkelijkheid. Probeer de volgende keer als je naar het journaal kijkt of je nieuws app opent dus eens wat verder na te denken: waarom krijg ik nu precies dit beeld te zien?

Tekstreporter Lotte Savelsberg

 

 

 


Wil je net als Lotte meer te weten komen over beeldtaal en manipulatie? Kom naar de masterclass van Gert de Graaff op 29 maart in de Bibliotheek LocHal.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)