Nieuws - Tentoonstelling OUT-of-the-Bieb de moeite waard!


Tentoonstelling OUT-of-the-Bieb de moeite waard!
De Bibliotheken Den Bosch en Midden-Brabant, het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (bkkc) en Cubiss initieerden in het begin van dit jaar het project OUT-of-the-Bieb: hoe ziet de Bibliotheek van de Toekomst eruit door de ogen van creatieven en kunstenaars? Op 1 oktober 2015 om 13.30 uur in de Kennismakerij in Tilburg start het begin van de geschiedenis van de Bibliotheek van de Toekomst.

Een snelweg is van asfalt en in de Bibliotheek vinden we boeken. Vandaag tillen negen kunstenaars de maatschappelijke betekenis van de Bibliotheek echter naar een nieuw niveau. In vijf beknopte presentaties tonen zij de bevindingen van reizen rond de wereld.

Slapen in de Bibliotheek in Azië
Filmmakers Ilja Kok en Ruut van der Beele onderzochten bijzondere Bibliotheken in Kanazawa, Shanghai, Tokyo en Yong In. In prachtige gebouwen lopen, liggen, slapen en zitten mensen van alle leeftijden, met hun neus in de boeken, in een kussen, in de lucht of in een computer. De Bibliotheken in Azië zijn absolute architectonische hoogstandjes, te vinden midden in een centrum of juist in een bos. Kennis delen en kennis opnemen staat centraal in deze Bibliotheken. Er zijn plaatsen waar je kunt rusten en zelfs slapen, waardoor je uitgerust en dus geconcentreerd een boek in kan duiken. Ook zijn er specifieke plekken waar via een display zichtbaar is naar welk onderwerp iemand in een computer zoekt. Zo geven ze serendipiteit een kans en iemand die toevallig hetzelfde studeert kan zo aanschuiven.

Flexibiliteit, nabijheid, netwerk
Ruimtelijk ontwerper Edwin van de Velde en onderzoeker Laurens Goudriaan bekeken in Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Marseille, New York City en Toulouse geen bibliotheken, maar de iconische overdekte markt in Barcelona, een muziekfestival in Berlijn, verschillende musea en een digitaal verhalenplatform Cowbird. De reis is uit steen gehouwen in de kernwoorden ‘flexibiliteit’, ‘nabijheid’, ‘netwerk’ en allerbelangrijkst ‘passie’. De mens staat altijd centraal en enthousiasme werkt aanstekelijk, hier moeten we iets mee.

Ontdekking in Japans badhuis
Audiovisueel Kunstenaar Angela de Weijer en Ontwerper Florian de Visser vertrokken naar Istanbul, Londen en Tokyo. Een ode aan fantasie en laat je vooral meeslepen! Dankzij een fysieke collectie kun je in een fictief verhaal terechtkomen en dankzij verschillende locaties, en zelfs kleine hokjes, wordt je ontvankelijk gemaakt voor verschillende activiteiten, zoals animeren, tekenen of schrijven. Een interessante ontdekking in de Japanse badhuizen: naakt zijn vergemakkelijkt het aanknopen van gesprekken met de ander.

Free to all
Beeldend Kunstenaar Eva Althof reisde naar Baltimore, Boston, Detroit en Washington D.C. en toont de overheersende functie van de Bibliotheken in Amerika. De gedistilleerde boodschap in iedere gevel gegraveerd: ‘Free to all’. De Amerikaanse Bibliotheek is een openbare plek, toegewijd aan de boekdrukkunsten incluis staanplaatsen voor een aantal e-mail- en Facebook bezoekers.

Programmering in plaats van programma
XML Architecten Max Cohen de Lara en David Mulder van der Vegt bezochten Seattle en Silicon Valley. Zij ontdekken de paradox tussen de snelle ontwikkelingen van de digitale technologie en de waarde van fysieke ruimte en het belang van culturele ontmoetingen die in die ruimte plaatsvinden. De Bibliotheek van de Toekomst moet kennis aanbieden maar kennis ook mede ontwikkelen. Zoals ze zelf beschrijven: “Een architectuur die bepaald wordt door programmering in plaats van programma”.

Volgens gedeputeerde Henri Swinkels…
“We hebben hier een prachtige, geestverruimende verzameling inspiratie. Dit is de start van een lang lopend project. Deze openheid brengt groei”. Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, vat het enthousiasme van het publiek goed samen.

De expositie
Naar de toekomst kijkend, ontwikkeling, vernieuwing en beleving hoog in het vaandel gehesen, de glazen champagne in de lucht geheven, het aftellen is begonnen! ..3, 2, 1! De mystieke sluier om het kunstwerk is verdwenen en een prachtig beeld tentoongesteld. Martin Meevis van Kinkhorn heeft de vijf reizen en de reisverslagen van de kunstenaars in een innovatieve mobiele expositie verwerkt. Het bekijken en beluisteren meer dan de moeite waard!

Kennis delen achteraf
Na de feestelijke introductie en kennismaking met het kunstwerk nemen de toeschouwers weer plaats; tijd voor de discussie met de kunstenaars. Wat is hen tijdens hun bijzondere onderzoeken opgevallen?

Instrumenteel zoeken of ronddwalen?
Ilja Kok en Ruut van der Beele zien een duidelijk verschil. “Wij in Nederland gaan doelgericht naar de Bibliotheek. In Azië laten bezoekers zich inspireren door hetgeen ze tegenkomen, daardoor komen ze in heel andere informatieve hoeken terecht dan wanneer je van te voren vaststelt wat je wilt weten. Ook is het er belangrijk dat het lichaam klaar is om informatie op te nemen.” Ilja Kok vraagt het publiek wat zij vinden van hun manier van kennis delen. Wat als een ander via een scherm zou kunnen zien wat jij op dat moment aan het zoeken bent? Verschillende antwoorden vanuit het publiek, de ene noemt het instrumentele zoeken een meerwaarde terwijl de andere juist de anonimiteit en het ronddwalen waardeert.

Bruisend centrum of retraite-oord?
Ruut van der Beele bevraagt de locatie. Moet de bibliotheek geplaatst worden in het bruisende centrum? In plaats daarvan zou een afgelegen plaats waar je naartoe moet reizen, bijvoorbeeld een bos, bijdragen aan een andere beleving en de rust en concentratie bevorderen. Een plek waar je kunt mediteren. Je zou er drie dagen kunnen verblijven. Een geluid uit het publiek: ‘Als dat kan, ga ik er gelijk in retraite!’

Waar is de Bibliotheek?
Het valt Max Cohen de Lara op dat de bedrijven die bezig zijn met digitalisering veel belang hechten aan de fysieke ruimte en dat de bibliotheken in Sillicon Valley veel investeren en experimenteren. In plaats van één ding, proberen ze drie dingen tegelijk uit, die mentaliteit is zinvol. Een aantal onderdelen in de bibliotheek noemt hij stabiel, dit zijn de boeken. De digitale toekomst is daarentegen nog ongekend, hoe zouden we ons daar toch op kunnen voorbereiden? Moet de bibliotheek nog wel op één locatie zijn? De rol van het boek verandert, de rol van de mens verandert, hij stelt: curated content, experimenteren met kleine bibliotheken. Delen uit het publiek gaan er positief op in; “Wachtkamers kunnen bijvoorbeeld steunpunten worden waar boeken aan- en afgeleverd worden”. “Medewerkers, inwoners en vrijwilligers kunnen plannen indienen over hun ideeën”. “Kennis is overal, het ontmoeten moet centraal staan”.

Mogen we falen?
Edwin van de Velde en Laurens Goudriaan raakten direct geïnspireerd door een groep gepassioneerde mensen die al twee jaar samen en vrijwillig  een terrein aan de Spree inrichten met een restaurant, kinderdagverblijf, werkplaatsen, club, hotel, wandelpromenade en appartementen. Social media en technologie speelden maar een kleine rol. Ze delen dezelfde ideologie en falen is toegestaan. Overtuigd geïnspireerd en gepassioneerd werken zij zonder precies te weten hoe en wanneer hun project eindigt. Inspiratie werkt door mensen en mensen werken door inspiratie. Hoe krijgen we mensen zover dat ze op deze manier een project durven te starten? Het publiek reageert. De Bibliotheek Nieuwe Stijl stelt als doel: proberen, vallen en weer opstaan. Fouten maken biedt de rijke, vruchtbare ruimte waarin we onszelf, de ander en de omgeving opnieuw kunnen bekijken.

Harde en zachte barrières
Angela de Weijer en Florian de Visser maken tijdens hun reis kennis met de verschillende rituelen die ze omschrijven als harde en zachte barrières; ze moesten zich legitimeren of hun schoenen uit trekken voordat ze de plaatselijke Bibliotheek binnen mochten. Buiten de Bibliotheek vonden ze meer inspiratie. De Bibliotheek is nu een ‘multi purposes room’ terwijl de fysieke ruimte zoveel invloed heeft op je concentratie. Een ‘scripted space’ is een fysieke ruimte, geheel toegewijd aan een bepaald thema waardoor je in een bepaalde modus terecht komt. Deze onderdompeling werkt goed voor de concentratie. Uit het publiek wordt de vraag gesteld hoe lang de onderdompeling moet duren, vijf minuten of drie uur of langer? Een ander geluid uit het publiek stelt voor dat je telefoon automatisch uitgeschakeld wordt wanneer je de Bibliotheek binnenkomt. De volgende vraag vraagt of al die verschillende kamers in hetzelfde gebouw moeten. Angela reageert, “Het is interessant om die verschillende concepten naast elkaar te plaatsen, juist door die transities merk je de verschillende modi”.

De Bibliotheek beter maken
De beelden en de verhalen die de kunstenaars delen, verrijken de discussies en het denken over de Bibliotheek van de Toekomst. Het is de vraag niet meer of we een Bibliotheek willen, maar hoe maken we hem nog beter? Wat heeft de organisatie nodig? Hoe delen we kennis het beste in de toekomst? Dan staat Stadsdichter Martin Beversluis op en neemt het laatste woord. Hij draagt een prachtige tekst voor. “Kennis is een antwoord op een vraag die er niet eens was”,

Praktische info
De expositie Out-of-the-bieb nodigt uit om over deze vragen na te denken en ieders ideeën te delen.

Vanaf 2 tot 21 oktober 2015 is de expositie geopend en te zien in de OOTB Kennismakerij te Tilburg. Daarna reist de expositie naar de Stadsbieb Centrum te ’s-Hertogenbosch en is zichtbaar vanaf 2 tot 30 november 2015.

Tekst door Nonie Buijze

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)