Nieuws - Taxatiedag oude boeken: rijker naar huis?

Wat de rechercheur al een tijdje bezig hield was het feit dat er na de zorgvuldig geplande en uitgevoerde inbraak geen enkel waardevol voorwerp werd vermist. “Wat moet toch de reden zijn geweest?” mompelde hij steeds weer in zichzelf. En dan moest hij bij deze zaak ook nog een stagiair begeleiden die zich bij de boze blikken van zijn stagebegeleider steeds ongemakkelijker ging voelen. “Heb jij nog iets te melden?” vroeg de rechercheur met gefronste wenkbrauwen aan zijn stagiair, die vervolgens snel nee knikte waarna er weer een stilte viel. Na enige aarzeling durfde hij het toch aan nog iets te zeggen. “Er is wel een boek uit de boekenkast verdwenen, meneer. Op één stukje boekenplank ontbrak het stoflaagje,” zei de stagiair snel nog voordat de rechercheur hem kon onderbreken. “Wat boek, wat moet ik daar nou mee”? “Een boek kan veel geld waard zijn, meneer. Topstukken brengen soms wel €25.000 op of nog meer”. De rechercheur kwam uit zijn stoel omhoog, deed zijn leesbril af en liep op zijn stagiair af. “Geniaal kerel, geniaal”!

Dit kan zo een fragment uit een detective roman zijn. Het is ook mijn beeld dat ik heb als ik denk aan een taxatiemiddag van oude boeken. Je zal bijvoorbeeld maar een boek hebben gekregen uit een erfenis dat veel geld waard blijkt te zijn. Maar wat is de werkelijkheid? Ik stapte erop af tijdens de taxatiedag voor oude boeken in de bibliotheek in Loon op Zand.

Het is al gezellig druk in de leesruimte van de bibliotheek. Het betreft overwegend 60+ publiek die allen een doos of een plastic draagtas met boeken bij zich hebben of gewoon met een enkel boek in de hand op hun beurt wachten. Er passeert een echtpaar dat zojuist bij de taxateur is geweest: “We vertrekken weer net zo rijk als we gekomen zijn” zegt de man met een lachend gezicht. Veel boeken blijken slechts enkele tientjes waard te zijn. Oude bijbels worden massaal aangeboden. “Nee, nee hier zijn er zoveel van, niks waard, helaas,” hoor ik de taxateur op de achtergrond zeggen.

Op mijn vraag of er iemand als hobbyist met oude boeken omgaat, is het antwoord eenduidig nee. “Ik ga mijn boeken opruimen voordat ze mij opruimen” zegt een oudere heer lachend. “Ik ben al 85 zodoende. Nee, mijn hobby is alles over de Tweede Wereldoorlog, daar heb ik zoveel boeken van. Maar deze bijbel is geïllustreerd met platen van Rembrandt, dat kan toch wel wat waard zijn?”

Na deze taferelen komt het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch in mijn gedachten. Slechts een enkele keer wordt hier iets zeer waardevols aangetroffen, maar de meeste deelnemers hebben niets bijzonders in handen.

De taxateur van deze middag is de heer Arie Molendijk. Een aantal keren mag ik mee aan tafel om naar zijn oordeel te luisteren. Dan blijkt hier de ware liefhebber te zitten die over elk boek wel een heel verhaal kan vertellen. Gelukkig kan hij zich goed inhouden en verloopt de middag vlot en soepeltjes. Als hij dan toch iets loslaat over een bijzonder waardevol boek dat hij enkele weken geleden kreeg aangeboden zie ik de glinstering in zijn ogen. Mooi om te zien dat er iemand is die gelukkig wordt van een zeldzaam oud boek en van alles weet over de herkomst, de uitgever en zelfs over de restaurateur die een boek op een verantwoorde manier weer in oorspronkelijke staat teruggebracht heeft.

Voldaan gaat iedereen weer huiswaarts. Meestal een illusie rijker, slechts een enkele keer financieel rijker. Want heb je een voltreffer, dan is het goed daarvan op de hoogte te zijn en kun je voorkomen dat het dievengilde ermee aan de haal gaat!

Tekst: reporter Charles Bosters

Ook je oude en zeldzame boeken, handschriften en oude bijbels op hun waarde laten schatten? Vanwege de grote belangstelling tijdens de taxatiemiddag die Charles vorige week bezocht, komt taxateur Arie Molendijk op 7 december terug naar de Bibliotheek Loon op Zand: meer info over deze taxatiemiddag.

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)