Nieuws - Taalhuis MST opent haar deuren


Taalhuis MST

Vandaag weer een bijzondere dag voor het Taalnetwerk Midden-Brabant. Vanmiddag opent het netwerk haar vierde Taalhuis! Na de Tilburgse Bibliotheken ’t Sant en Wagnerplein en de Bibliotheek Waalwijk, is het nu de beurt aan MST (Missionair Servicecentrum Tilburg). Met de opening van het Taalhuis MST zet het Taalnetwerk weer een volgende stap op weg naar leesbevordering bij de naar schatting 23.0000 laaggeletterde Tilburgers.

Laaggeletterdheid, wat is dat nou precies?

Als je laaggeletterd bent, heb je veel moeite met lezen, schrijven en rekenen. Zoveel zelfs, dat je onvoldoende kunt functioneren in de samenleving. Denk aan het niet kunnen invullen van formulieren. Of bijsluiters van medicijnen niet kunnen lezen. En geen mailtjes kunnen lezen of versturen. “Lezen en schrijven is zo’n vanzelfsprekendheid in onze gedigitaliseerde maatschappij dat wij ons gewoonweg niet kunnen voorstellen hoe het is om niet te kunnen lezen en schrijven”, vertelt Nanneke Tuerlings, voorzitter van het Taalnetwerk. “Laaggeletterden lopen tegen tal van problemen aan. En vinden het, uit schaamte, vaak moeilijk om hulp te vragen. Mensen moeten over die drempel heen en een eerste stap zetten. Dat kan in het Taalhuis.”

(Digi)taal

Het Taalhuis is één van de manieren om laaggeletterdheid te verminderen. Daarom organiseert zij diverse activiteiten op het gebied van (digi)taal. Zo is er een Taalhuis spreekuur voor iedereen die vragen heeft over taal, rekenen of omgaan met de computer. En een Spreekuur Klik & Tik, voor iedereen die vragen heeft over het gebruik van internet en onder begeleiding wil oefenen. Ook ligt er veel materiaal waarmee mensen aan de slag kunnen met het oefenen met taal. Met dit aanbod hoopt het Taalhuis zoveel mogelijk mensen te bereiken. Met name ook de autochtone Nederlanders, want 75 procent van alle laaggeletterden is autochtoon!

  • Het Taalhuis MST is gevestigd aan de Gasthuisring 54A in Tilburg.
  • Het Taalhuis spreekuur bij MST is elke donderdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur.

Een Taalhuis is er voor volwassenen die beter willen leren lezen en schrijven of die willen leren hoe de computer en internet werkt. Het Taalhuis is een initiatief van het Taalnetwerk Tilburg, een gezamenlijk project van de Bibliotheek Midden-BrabantContourdeTwernMST en School voor Educatie en Inburgering van ROC Tilburg en wordt ondersteund door Stichting Lezen en Schrijven.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)