Nieuws - Ontdek de Spoorzone – via Wikimedia Commons


Ontdek de Spoorzone Fotoproject Wikimedia Commons

De Tilburgse Spoorzone is een gebied in ontwikkeling, waarvan te weinig foto’s beschikbaar zijn. Beschikbare foto’s zijn vaak verouderd, van slechte kwaliteit, hebben geen architecturale details of zijn alleen exterieurs. Daarom organiseerde de Bibliotheek Midden-Brabant, in samenwerking met Wikipedia, een bijzonder fotoproject in de Spoorzone.

Het fotoproject ‘Ontdek de Spoorzone’ bestond uit twee onderdelen. Zaterdag 1 april had een druk programma: Jan Wouters vertelde over de Spoorzone, Marieke Plasier gaf een workshop ‘fotograferen van gebouwen’ en Olaf Janssen gaf uitleg over Wikimedia Commons. En daarna zijn alle deelnemers op pad  gegaan om zelf foto’s te maken in de Spoorzone. Speciaal voor hen waren de Koepelhal en Wagenmakerij opengesteld om deze gebouwen ook van binnen te kunnen fotograferen. Dit deden ze niet zomaar, want op donderdag 13 april kwamen de deelnemers nogmaals samen voor het tweede onderdeel van het fotoproject. Met behulp van een vrijwilliger van Wikipedia hebben zij hun foto’s op Wikimedia Commons gezet. Waarom? Zodat de prachtige foto’s die zij gemaakt hebben door iedereen bewonderd én gebruikt kunnen worden.

 

Wikimedia Commons

Foto: Henri Kunkeler
Foto: Henri Kunkeler

Wat is dat eigenlijk, Wikimedia Commons? De vijfde website van de wereld, Wikipedia, wordt gebruikt door 8 van de 10 Nederlanders. Wikipedia, of de vrije encyclopedie, is het meest gebruikte referentiewerk ter wereld. En deze site bevat niet alleen tekst. Alle foto’s op Wikipedia zijn verzameld in één collectie en dát is Wikimedia Commons. Net als alle artikelen op Wikipedia zijn deze afbeeldingen (en filmpjes, geluiden, PDF-bestanden etcetera) vrij om te delen, kopiëren of bewerken.

 

Bekend in de Spoorzone

Donderdag 13 april was ik in de Bibliotheek om een praatje te maken met de deelnemers. Een van de eerste opmerkingen die ik hoorde: “Ik ben een rasechte Tilburger, maar ik was nog nooit in de Spoorzone geweest!”. Het tegenovergestelde geldt voor de mannen die jaren in de Spoorzone gewerkt hebben. Ik sprak met Jan Wouters, die na het sluiten van de werkplaats zich is gaan verdiepen in sociale media. Hij wil de verhalen en historie van de werkplaats onder de aandacht brengen. Hij is niet alleen bekend met de activiteiten van de Bibliotheek, hij werkt hier dus ook graag aan mee. Het bijzonderste van deze activiteit, georganiseerd door de Bibliotheek, vindt hij dat deze grote groep betrokkenen zo nieuwsgierig is naar de Spoorzone. En wat hij ervan vindt dat zijn foto’s op Wikipedia staan, voor iedereen vrij om te gebruiken? “Delen is het nieuwe hebben,” zegt hij met een stralende lach.

Foto: Pascal Marcelis
Foto: Pascal Marcelis

Later sprak ik met Jan van der Pennen, die 32 jaar in de beveiliging van de werkplaats heeft gewerkt. Als ik naast hem kom staan, is hij bezig een oude foto van een fietsenkelder toe te voegen. Hij weet te vertellen dat deze fietsenkelder vroeger onder het station zat, maar eigenlijk was gebouwd als atoomkelder! Hij vertelt verder, want zo’n kelder zat ook onder de portiersloge

van de werkplaats. Nadat de werkplaats werd gesloten, is hij wekelijks teruggekomen om foto’s te maken van de Spoorzone. Hij had nog sleutels, kende wegen die niemand kende en heeft nog vaak in de gesloten ruimtes rondgelopen. Inmiddels gaat hij misschien niet meer wekelijks foto’s maken, maar bezoekt de locatie nog regelmatig. Hij vindt het jammer dat de kennis van de medewerkers van de werkplaats verloren is gegaan en probeert daarom zo veel mogelijk vast te leggen. Jan is al vanaf het begin bij de Kennismakerij betrokken. En wat hij het bijzonderste vond van de activiteit? De workshop fotografie, want ondanks dat hij dit al jaren doet: “Er is altijd nog wat te leren”!

 

Ervaringen van deelnemers

Ik sprak ook met Marion Willems, die helemaal niet wist dat de Bibliotheek zulke leuke activiteiten organiseert. In een mail van de Bibliotheek Waalwijk, waar zij regelmatig boeken leent, las ze over de activiteit. En ondanks dat ze het “een beetje zuur” vindt dat haar foto’s op Wikipedia komen, vond ze het een bijzondere dag. Het was gezellig en de dag was gevuld met een compleet en gastvrij programma. Ze is niet de enige met lof over de fantastische lunch, maar vooral was ze blij met de unieke kans om in de Koepelhal en Wagenmakerij te fotograferen.

Foto: Francy Steenveld
Foto: Francy Steenveld

Arie, lid van de Tilburgse Amateur Fotovereniging, vond het ook erg leuk om binnen in de gebouwen te mogen fotograferen. De workshop vond hij interessant, al had hij graag feedback gehad op de foto’s die hij nu online plaatst. Dat online plaatsen gaat hem goed af en hij vindt het leuk dat de foto’s door iedereen te gebruiken zijn. Wie weet waar hij zijn foto’s nog eens terug zal zien!

John is eigenlijk nog nooit bezig geweest met Wikipedia en is benieuwd of zijn foto’s gebruikt zullen worden. Hij vond het erg bijzonder om foto’s te maken met een doel en deze beschikbaar te stellen voor de Wikipedia-pagina over de Spoorzone. Hij heeft door tips, verkregen tijdens de workshop, geprobeerd de gebouwen recht van voren te fotograferen en door eenvoud aan te houden, details kunnen benadrukken.

Esmee werkt in de Hall of Fame, woont dichtbij de Spoorzone en is daarom erg betrokken bij de veranderingen in dit gebied. Ze wist wel dat de Bibliotheek activiteiten organiseerde, maar had niet verwacht dat ze ook wat met fotografie deden. Ze maakt het liefst foto’s van gebouwen en dit was daarom ook voor haar een unieke kans. Ze vond het erg bijzonder om meer te leren over de geschiedenis van de Spoorzone. Hoewel Esmee bekend was met Wikipedia, wist ze nog niet dat je gemakkelijk je eigen foto’s kan uploaden en ze hoopt vooral dat haar naam genoemd wordt bij hergebruik.

 

Aan de slag met Wikipedia

Foto: Roger Bonneur
Foto: Roger Bonneur

Ten slotte sprak ik met Remko de Keijzer, vrijwilliger van Wikipedia. Hij was deze avond aanwezig om de deelnemers van de fotoworkshop te helpen met het uploaden van hun foto’s naar Wikimedia Commons. Hij gaf mij wat tips voor het gebruiken van Wikipedia:

  • Wil je een artikel schrijven of bewerken? Probeer het gewoon! We zijn allemaal mensen en je wordt niet aangevallen als je tekst wordt afgekeurd.
  • Het is belangrijk dat je tekst op een zo neutraal mogelijke manier wordt geschreven. Het is een encyclopedie, dus de informatie moet te controleren zijn. Ook moet je onderwerp relevant zijn voor een groot publiek.
  • Wanneer jouw tekst online staat, moet je niet schrikken als deze wordt aangepast. Wikipedia is namelijk vrij bewerkbaar “en dat willen we zo houden” aldus Remko.
  • Let ook goed op in welke taal je schrijft. Wikipedia bestaat namelijk in heel veel verschillende talen.
  • Stel vragen! Als je  in de zoekbalk typt: ‘help: helpdesk’ kom je meteen bij de helpdesk. Mocht je daar je antwoord niet kunnen vinden, dan kan je ook nog een mailtje sturen naar info.nl@wikimedia.org. Bestaat er ook nog de kans, dat Remko een mailtje terugschrijft!

De hele avond heeft er een gezellige sfeer gehangen, werd er gepraat over de historie van de Spoorzone en de mooie foto’s die gemaakt zijn. Inmiddels staan er heel wat mooie kiekjes op Wikipedia (zie deze en deze pagina). En wanneer de Bibliotheek verhuist naar de LocHal, worden we allemaal frequentere bezoekers van dit mooie plekje in Tilburg!


Tekst: reporter Sterre van Aalst
Foto bovenaan dit artikel: Manon Bertens

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)