Nieuws - Ruimtecollege André Kuipers


TILBURG – Van training tot lancering en van gewichtloos rondzweven in het internationale ruimtestation tot het weer veilig landen op aarde. Onze beroemdste astronaut, André Kuipers, nam een uitverkochte theaterzaal mee op zijn ruimtereis in drie uur durend college in Theaters Tilburg. Bibliotheek Midden Brabant was er bij en verraste bezoekers in de foyer met geavanceerde technieken van hun eigen Digilab.

Het wachten tot de zaaldeuren opengaan is vaak een gezellig voorkeuvelen op de te verwachten voorstelling. Je neemt een drankje en checkt drie keer achtereen welke zaalplek je ook al weer hebt. Vaak blijft het daarbij, maar bij het matinee van André Kuipers was er meer te doen.

Vlak naast de snoepkraam (die ook erg in trek was) stond een green screen, een twee meter hoog scherm dat in de vloer overging. Men ging er samen of alleen op de foto, waarna de groene achtergrond direct digitaal werd vervangen door een sterrenhemel, lijkend op een echte astronautenfoto die ook vaak voor een ruimte-achtergrond gemaakt wordt. Een verfrissend en zeer welkom idee, want al snel dromde het wachtende publiek rondom het groene scherm. Omdat het een middagvoorstelling was en het onderwerp zich ervoor leende, waren er veel kinderen op het theater afgekomen. Het was dan ook leuk om te zien hoe divers de gefotografeerden waren: opa’s met kleinkinderen, broers en zussen, jonge stellen; allemaal wilden ze zich in de ruimte wanen. De foto’s werden vervolgens op verzoek naar hun e-mailadressen gestuurd. Een mooi aandenken.

Ook was er de 3D-printer die voor deze gelegenheid Space Invaders printte, figuren uit de klassieke arcadegame die nu eindelijk ook buiten het beeldscherm te zien waren. En ook nog eens in het oranje, misschien toevallig, maar zeker toepasselijk in het kader van onze Nederlandse astronaut. Het bibliotheekpersoneel gaf uitleg, bediende de apparatuur en beantwoordde vragen van nieuwsgierige kinderen en volwassenen. Zelfs voor digibeten was het dus geen probleem om kennis te maken met deze digitale technieken, die dagelijks in de bibliotheek te gebruiken zijn.

Met dit voorproefje achter de kiezen kon het college beginnen. Aan een volle zaal vertelde André Kuipers over zijn avontuurlijke carrière en hoe kwetsbaar de planeet en de mens is, gezien vanuit de ruimte. Ook gaf hij ruimte voor discussie. Onderwerpen die hij echter niet aansneed waren of 3D printen ook mogelijk is in de ruimte en of je met virtual reality gewichtloosheid kunt simuleren. Ik had het hem eigenlijk moeten vragen.

Tekst door Robert Proost

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)