Nieuws - Roze Maandag Zomer Meet-up: Liefde is de boodschap

In de Roze Maandag Zomer Meet-up van woensdag 27 juni brachten Stichting Roze Maandag en de Tilburgse proeftuinbibliotheek de Kennismakerij ons in een omgetoverde roze Clarissenkapel alvast een inhoudelijk voorproefje van het Gayformatorisch Dagblad. Tijdens deze avond kwam de combinatie geloof en geaardheid op allerlei manieren aan de orde. Met o.a. onderzoek, een verhalenestafette, gospel en improvisatietheater.

Een feestje met een boodschap of een boodschap met een feestje?

De Clarissenkapel ziet er mooi versierd uit. Regenboogkaarsjes op het altaar, een roze verlichte koepel, uitgerolde roze loper. De deuren gaan dicht, Remco Harms en Gospelkoor JOY beginnen Like a Prayer van Madonna te zingen. Zo wil je toch elke dag wel naar de kerk.

Maandag 23 juli wordt het de 28ste editie van Roze Maandag in Tilburg. Is het nu een feestje met een boodschap of een boodschap met een feestje vraagt Stichting Roze Maandag voorzitter Rona van der Heijden zich af. Naar aanleiding van de flyers van de Gezin in Gevaar campagne zegt ze: “Geloof en geaardheid gaan prima hand in hand, zolang liefde maar aan de basis staat van de boodschap.”

God is liefde, hou van wie je houdt

Erik de Ridder, wethouder van o.a. emancipatie zegt: “God is liefde. Je mag houden van wie je houdt, je mag zijn wie je bent.”

Volgens religiewetenschapper Marco Derks vormen verschillende geloofsgenootschappen allianties tegen homoseksualiteit. Dat kun je ook zien in de campagne van Gezin in Gevaar, waar staat dat gelovigen zich moeten verzetten tegen de losgeslagen seksualisering en schadelijke gender-ideologie in deze huidige tijd. Er wordt gesproken van een LHBT- dictatuur, een tirannie met verderfelijke ideologieën.

Mensen die elkaar liefhebben is het mooiste dat je als kind kunt zien

Toch vraagt Derks ons om te blijven kijken naar de positieve geluiden die ook uit de gelovige hoek komen. De christelijke vader Jasper Klapwijk die een crowdfunding campagne begon om een poster van zoenende mannen als advertentie in het Reformatorisch Dagblad te krijgen. Klapwijk zegt juist: “Mensen die elkaar liefhebben is het mooiste dat je als kind kunt zien.”

“Gods liefde schept ruimte voor iedereen.” De geloofsviering in de St. Janskerk in Gouda voor de roze zaterdag dit jaar. Ook een goed voorbeeld van een positief geluid uit de kerk.

Religie en seksualiteit horen wezenlijk bij je

Tijdens de verhalenestafette hoorden we ontroerende, maar ook grappige verhalen mensen van verschillende geloven over o.a. hun strubbelingen met hun geloof en het accepteren van zichzelf. Ben je niet eigenlijk juist een zondaar als je liegt over jouw geaardheid naar jouw omgeving en hypocriet bent naar jezelf?

Laten we een open houding naar elkaar houden, laten we het gesprek met elkaar aan blijven gaan. De wereld is groot genoeg voor ons allemaal. Laten we geen allianties sluiten om ‘de ander’ tegen te werken. Religie en seksualiteit hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. Mijns inziens zijn ze ook allebei geen keuze maar is het iets wat nu eenmaal wezenlijk bij je hoort. “Heb uw naaste lief als uzelf.”

Uitspraken als deze aangevuld met suggesties uit het publiek werden verwerkt tot een wrap-up van de avond door LGBTQ+ improvisatieacteurs Mark Dekker en Marith Venderbosch van de Rainbow Warriors, die ook de presentatie van de avond op zich hadden genomen. Gospelkoor JOY sloot vervolgens de avond af, waardoor we zeker niet voor het zingen de kerk uitgingen.

Tekst: reporter Babette Kort

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)