Nieuws - Round 1: Game On!


In het derde weekend van november werd in de Bibliotheek Tilburg Centrum, de Kennismakerij en Ladybird Skatepark het Round1 Gaming & Game Design event gehouden. Onze reporter Jerry Verhoeven, zelf een enthousiaste retro-gamer, ging een kijkje nemen.

Voorafgaand aan het event kon je in de Bibliotheek Tilburg Centrum de hele week al een uitgebreide verzameling retro consoles bekijken en  zelfs een poging wagen om je Atari-skills weer eens boven tafel te halen! Vooral kinderen en hun ouders kwamen even binnen lopen, nieuwsgierig naar wat er allemaal te beleven viel, maar ook ouderen wilden wel even hun nostalgie en jeugdsentiment komen herleven.

Atari

Op zaterdag konden bezoekers meedoen aan verschillende workshops. Games Workshop presenteerde in de Bibliotheek de wondere wereld van Warhammer 40k. Even voor de oningewijden een korte introductie in dit fantastische oorlogsspel: 40K is een ‘tabletop’-game, wat betekent dat het op een tafel wordt gespeeld. Maar dit is natuurlijk geen gewone tafel: bij Warhammer 40k kleed je de tafel aan met prachtige miniaturen en een speciaal decor, waardoor het terrein in een futuristisch slagveld wordt omgetoverd. Voor de spelers is het een waar genot om een geschilderde maquette tot in de kleinste details uit te werken, waarna het spelen van het spel zelf de kroon op het werk wordt. De spelers brengen ieder hun eigen leger mee (zelf geschilderde miniaturen) en bootsen hiermee een slag na. Natuurlijk kwamen er veel kinderen op dit spel af, maar ook volwassenen zagen hierin een mogelijkheid om samen met hun kroost een hobby te beginnen die voor beiden wat te bieden heeft.

Warhammer 40K

Schuin tegenover dit oorlogstafereel gaf Aerjen Tamminga van Aerjen Games een workshop. Hij zat aan tafel met een groep kinderen, die bezig waren hun ongebreidelde fantasie los te laten op het ontwikkelen van een eigen kaartspel. Wat komt hier allemaal bij kijken? Ontwerp, thematiek, spelregels, spelbalans en playtesting waren een aantal van de onderwerpen die werden aangepakt. Met behulp van de simpele materialen, papier en stift ontstond in de loop van de dag een scala aan nieuwe spellen die aan de breinen van deze creatieve geesten ontsproten.

Aerjen Games workshop: de kinderen zijn er maar druk mee!

In de Kennismakerij, de proeftuinvestiging van de Bibliotheek, zat een groep ‘alpha-nerds’ klaar om hun Warcraft III skills af te stoffen. Voor de leek: Warcraft is een ‘real time strategy’ spel, waarin je als een fantasie-ras zoals orcs of elven een basis moet opbouwen, een leger moet trainen en vervolgens je tegenstander moet verslaan. De welbekende online game ‘World of Warcraft’ en de onlangs verschenen Warcraft-film zijn hieruit voortgekomen. In de Kennismakerij leidde het Warcraft III Tournament tot veel plezier en ouderwetse gezelligheid bij deze competitie (ondergetekende heeft ook nog even bewezen van de oude stempel te zijn!).

De mannen zijn geconcentreerd bezig met Warcraft III

In het Ladybird Skatepark café kon je ondertussen aanschuiven bij de workshop Gameboy music. Chiptune artiest RoccoW liet daar zien hoe je geweldige tunes maakt met de meest simpele sounds! Aansluitend konden deze beats geshowcased worden bij de Chiptune Party, die nog tot in de late uurtjes doorging.

Een grote groep is aan de slag gegaan met de workshop ‘Gameboy music’

Het geheel was een geslaagde kijk in de wereld van retro-gaming en game-design, en er is zeker de mogelijkheid voor een vervolg (Round 2: Fight!). Misschien is het dan mogelijk om – al is het maar via emulators – meer van de ouderwetse games ook te kunnen spelen? Welk kind van de ‘80s wil nou niet weer eens door de originele Mario, of Street Fighter, of Castlevania, etc. etc. etc.!

Tekst: Jerry Verhoeven

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)