Nieuws - Ronald Giphart of Robot Giphart?

De verzamelnaam ‘robotica’ en de toekomstvisie van Isaac Asimov, schrijver van Ik, robot, doen mij terugdenken aan het jaar 1973. In de vijfde klas van de lagere school moest ik een tekening maken over het magische jaar 2000. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Ik tekende huizen met op elk dak een vliegende schotel en natuurlijk een aantal van die dingen in de lucht. Aan computers en robots dacht ik toen nog niet.

Nederland Leest 2017

De ontwikkeling van computers en robots heeft een enorme vlucht genomen, zodat we nu onze bezorgdheid uiten over het moment dat robots de aanwezigheid van de mens bijna overbodig maken. Een interessant gegeven natuurlijk, dat we bijzonder serieus moeten nemen. Dat was de motivatie van Nederland Leest 2017 om het boek Ik, robot van Asimov als geschenk aan leden van de Bibliotheek te geven.

Dit idee van een nationale leescampagne is elf jaar geleden uit de Verenigde Staten overgenomen. De doelstelling is het grote publiek te laten lezen en discussiëren over een onderwerp dat hierdoor nog actueler wordt.

Een creatieve robot?

In de startweek van Nederland Leest organiseerde de Bibliotheek Midden-Brabant een literair café met een speciale gastspreker, Ronald Giphart. Waarom speciaal? Omdat hij het experiment aanging om samen met een robot een verhaal te schrijven. Zo schreef hij één of twee zinnen en liet daarna de robot een paar zinnen formuleren. Wie mag zich dan schrijver noemen, Ronald Giphart of Robot Giphart? Bijzonder, maar mogen we dit nog creatief noemen?

Een podium voor Giphart

Gelukkig benadert Giphart zijn publiek op die avond op een luchtige manier. Tot dat publiek behoren ook moeder en dochter Van Spaandonk die uit Oosterhout naar de Bibliotheek Berkel-Enschot zijn gekomen. Waarom zij er waren? Dat had ook een robot niet kunnen bedenken! Op de universiteit waar dochter Odette Communicatie- en Informatie Wetenschappen (!) studeert, heeft moeder Toos twee toegangskaarten gekocht die daar geveild werden voor een goed doel. Het was een verrassing waar deze twee kaartjes voor waren, maar wij weten het nu. Beiden vinden zij de avond zeer interessant.

Marie-Therese Post-Van Olphen bezoekt vaak lezingen. Ze is blij met het nieuwe podium voor dit soort activiteiten in Koningsoord, het voormalige trappistinnenklooster waarin onder andere de Bibliotheek en cultureel centrum de Schalm een plek hebben gekregen. “Dit moet het sociale hart van Berkel-Enschot worden,” zegt zij met gepaste trots. “Ik zou hier ook graag in een appartement willen wonen, maar uh… veel te duur!”

Wilma is op de naam Giphart afgekomen. “Hij brengt een serieus onderwerp op een ontspannen manier, dat spreekt mij aan”. Op de vraag hoe zij wist dat deze lezing plaatsvond, antwoordt zij kort en bondig: “Gevonden op internet”.

Verbeelding aan de macht

Ik kom nog even terug op de vraag of je een robot creatief mag noemen. Voor mij staat vast dat de ontwikkeling van onze wereld door creatieve breinen is ontstaan. Gelukkig is er op dit moment in Nederland veel aandacht voor creativiteit in het onderwijs, en dan vooral met de vraag hoe kinderen creatief vermogend te maken. Het is de kunst om de hulp van robots te gebruiken om creatief de wereld verder te ontwikkelen. Maar geef de robots niet de macht dit te overrulen. Laat de discussie maar losbarsten!

Tekst: Charles Bosters