Nieuws - Robotvoetbal en digitale zelfverdediging


open source

Op zaterdag 30 april was het zover, een primeur: Nederlands eerste Open Source event in een Bibliotheek! Onder de noemer ‘May the Open Source be with you’ organiseerden de Linux Education Foundation, het Digilab en de Bibliotheek Tilburg Centrum een dag vol mini-workshops, demonstraties en lezingen over de mogelijkheden van Open Source.

Open Source betekent letterlijk: Open Bron, dus vrij verkrijgbaar. Softwareprogramma’s, e-books, muziek, cursussen, beeldmaterialen, allemaal vrij beschikbaar. Kosteloos, veilig en legaal om te downloaden en gebruiken door iedereen.

MakeblocksTijdens het event maakten de circa 300 bezoekers kennis met allerlei Open Source toepassingen. Wat dacht je van hologrammen maken met je smartphone of voetballen met de Open Source robots van Makeblocks!

In het Bibliotheektheater en ’t Web werd aandachtig geluisterd naar verschillende ‘Digitalks’ van experts uit de Open Source community. Zo liet muzikant Hans Timmermans zien hoe hij voor zijn Raspberry Music-project een muziekcomputer bouwde van de mini-computer Raspberry Pi (voor minder dan 100 euro!). Geheel volgens het open source principe deelde hij al zijn kennis met het publiek, waardoor geïnteresseerden het project zelf na kunnen maken.

In het Privacy Café van Bits of Freedom werd gediscussieerd over de stelling: “ik heb toch niets te verbergen” (een vraag die vaak te horen is in het privacy debat) en ook de aansluitende workshop ‘Digitale Zelfverdediging’ werd drukbezocht. Deaser Labs presenteerde een Open Source 3D printer en natuurlijk was het Digilab open. Bezoekers gingen op de foto voor het greenscreen, de Virtual Reality bril werd getest, en de Digilab-robots Meccanoid en Rapiro stelden zichzelf voor.

green screenTussen alle programma-onderdelen konden bezoekers terecht bij stands van onder andere de Nederlandse Linux Gebruikers Groep, Ubuntu en Libre Office. Kortom, een leerzame, inspirerende en verrassende dag in de Bibliotheek!

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)