Nieuws - Robots rukken op in journalistiek en de Bibliotheek

robots

Software die nieuwsberichten kan schrijven. Robots die met hun encyclopedische kennis de aloude bibliothecaris vervangen. Wat zijn de feiten, wat is nog fictie?

Feit is dat er algoritmen bestaan die nieuwsitems schrijven op basis van minieme setjes informatie. De berichten zijn niet of nauwelijks te onderscheiden van door mensen geschreven berichten. Studenten van de Tilburgse Fontys Hogeschool voor Journalistiek onderzoeken wat krantenlezers vinden van kunstmatige intelligentie die journalistiek bedrijft.

Als je wil helpen met het onderzoek, vul dan even de enquête in. (Het duurt plusminus 4 minuten.) Het Fontys-project ‘Automatische Nieuwsredactie’ onderzoekt hoe robots journalisten kunnen helpen hun werk beter te doen. De projectleden ontwikkelen software die enorme hoeveelheden informatie omzet in leesbare tekst. De journalist wint zo tijd om dieper op een onderwerp in te gaan en zijn publiek sneller het complete verhaal te geven.

De Bibliotheek – als immer volop in beweging – blijft niet achter. In het Digilab van de Bibliotheek Tilburg Centrum vertonen robots regelmatig hun kunsten. En, omdat veel fictie tegenwoordig verandert in feit, werd er alvast gekeken wat er gebeurt als een robot het werk van een bibliothecaris gaat doen. Bekijk het zelf.

Een boek lezen over de impact van kunstmatige intelligentie en technologische ontwikkelingen? Reserveer ‘Kleine Filosofie van de Volmaakte Mens’ – Bas Heijne.