Nieuws - Rebelleren kun je leren


Op zaterdagmiddag 13 januari brachten de Bibliotheek Midden-Brabant en uitgeverij ROSE stories een ode aan het samen lezen tijdens de Grote Rebelse Tilburgse Voorleesmarathon. Onze rebelse reporter Babette was erbij. 

De middag werd knallend geopend met het gedicht ‘Supervrouwen’ van zangeres Kizzy. Een gedicht over hoe je je als vrouw staande kunt houden in een wereld die voor mannen ontworpen lijkt te zijn. Van kleine ongemakken van te hoge spiegels op de WC (zoals bij de Kennismakerij) tot de grote verwachtingen die er zijn van werkende hoogopgeleide moeders.

Daarna gingen we samen met alle vrouwen het refrein zingen van haar lied ‘I’m a Superwoman, Yes I am!’. Het voelde heel goed. Als vrouwen hebben we toch meestal de neiging om elkaar onderuit te halen in plaats van elkaar te steunen. Ik voelde me ineens deel van een grote powerbeweging.

Wethouder Marcelle Hendrickx werd gevraagd naar een top drie van haar favoriete boeken, films of series over emancipatie. Eén van haar favoriete series toen ze opgroeide was Pippi Langkous. Omdat ze alleen de baas was over haar eigen huis en daar maffe dingen kon doen zoals met taarten gooien.

 

Als kind had ik niks met Pippi Langkous. Ik vond dat ze maar een rare stem had en wie had er nou horizontale vlechten in haar haar en allerlei verschillende kleuren sokken aan? Ik vond het maar een vreemde verschijning. Ik had eigenlijk helemaal geen stoere meisjes als voorbeeld. Mijn oudere zus was fan van Madonna en ging ook verkleed als haar naar school als de juffrouw jarig was. Ik ging verkleed als Ciske de Rat. Niet omdat ik graag een jongen wilde zijn, maar omdat ik geen meisjes kon vinden die een voorbeeld voor mij konden zijn.  Ik wilde toch een beetje dichtbij mezelf blijven. Ik was een verlegen meisje dat ook af en toe wel eens brutaal of stoer wilde zijn, maar een beetje subtieler zeg maar.

Ik had graag in mijn jeugd het boek over rebelse meisjes willen lezen. Misschien had ik dan wel niet naar mijn moeder geluisterd toen ik naar de MTS wilde en zij zei dat het alleen voor jongens was. Dan was ik automonteur geworden en had ik Lella Lombardi geholpen om een super snelle Formule 1 auto te krijgen. En misschien had ze dan wel een keer een race gewonnen en was ze heel beroemd geworden.

Ik hoop nu dat er vaker voorgelezen gaat worden uit dit boek op scholen of in boekhandels en dat het kinderen over de hele wereld inspireert en laat dromen. Alles is mogelijk. Ook als je een meisje bent!

Tekst: reporter Babette Kort

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)