Nieuws - Prentenboeken voorlezen: leuk en nuttig!

Nog even een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan: bij veel gezinnen met jonge kinderen is het iedere avond vaste prik. Dit is niet alleen een gezellig moment om samen te ontspannen: het samen lezen van prentenboeken is ook van groot belang om de taalontwikkeling en bij wat oudere kleuters de leesvaardigheid te stimuleren. Het lezen van prentenboeken heeft echter nog veel meer positieve effecten die veel minder bekend zijn bij ouders!

Gevoelens herkennen

Het voorlezen van prentenboeken kan de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen enorm ondersteunen. Aletta Kwant publiceerde in 2011 al het proefschrift Geraakt door prentenboeken hierover. Prentenboeken gaan vaak over situaties die kinderen zelf in hun dagelijks leven ook meemaken en de gevoelens die daarbij naar boven komen. Door samen met kinderen prentenboeken te lezen leren ze wat verschillende emoties zijn en hoe ze die kunnen herkennen, bij zichzelf maar ook bij anderen. Uit het onderzoek van Kwant bleek dat voornamelijk het inzicht in complexe emoties, zoals bijvoorbeeld jaloezie of verlegenheid, bevorderd wordt door het lezen van prentenboeken. Natuurlijk is het wel van belang dat je de juiste prentenboeken voorleest: prentenboeken die dus ook echt gericht zijn op de relaties tussen de verschillende karakters en op de gevoelens die deze karakters hebben.

In gesprek

Alleen het voorlezen van prentenboeken is echter niet genoeg: interactie is een heel belangrijk onderdeel in het stimuleren van die sociale en emotionele ontwikkeling. Dit betekent dus dat de ouders, opa’s en oma’s, of leerkrachten die het boekje voorlezen moeten proberen om de kinderen echt bij het verhaal te betrekken. Dit kan bijvoorbeeld door vragen te stellen aan het kind over het verhaal en de personages, door samen te bespreken wat het kind vond van het verhaal of door er een spelactiviteit omheen te doen. Door interactief om te gaan met het prentenboek onthouden kinderen het verhaal ook beter en leren ze meer nieuwe woorden. Interactie hoeft niet alleen maar te betekenen dat een voorlezer het gesprek aangaat met het kind: ook digitale prentenboeken zetten interactie op gang. Bij een goed digitaal prentenboek luisteren en kijken kinderen naar het verhaal en worden er ook af en toe vragen gesteld. Dit helpt vooral bij kinderen met een taalachterstand voor de taalvaardigheid, maar natuurlijk worden ook de andere positieve gevolgen van het lezen van prentenboeken hiermee gestimuleerd.

Het Prentenboekenfestival

De Bibliotheek Midden Brabant weet natuurlijk als geen ander hoe belangrijk prentenboeken zijn voor jonge kinderen en is daarom aanwezig op het Prentenboekenfestival in Theaters Tilburg. Ook hier wordt het interactief omgaan met prentenboeken aangemoedigd. Op 7 oktober, aan het begin van de Kinderboekenweek, wordt de foyer van Theaters Tilburg omgetoverd tot een prentenboekenstad. Er zijn allerlei voorstellingen te zien rondom prentenboekenfiguren, zoals bijvoorbeeld Dikkie Dik! Ook is er een theatrale speeltuin waar kinderen zich helemaal kunnen inleven in hun favoriete prentenboeken. Hier zijn de karakters uit de leukste prentenboeken terug te vinden en er zijn natuurlijk verschillende leuke activiteiten voor jong en oud. De bieb heeft hier een pop-up-bibliotheek staan en bovendien staat er de speciale boek-o-matic! Hiermee kunnen kinderen zelf hun eigen prentenboekje maken. Ze kiezen plaatjes uit, kleuren die zelf in en maken deze zelf (of met de hulp van papa of mama) tot een leuk verhaal door ze achter elkaar te plakken. Deze verhaaltjes worden opgenomen, waarbij het kind zelf zijn eigen verhaaltje vertelt, en worden tot een filmpje gemaakt dat thuis nog eens terug gekeken kan worden. Niet te missen dus!

Tekst en foto’s door Lotte Savelsberg

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)