Nieuws - Column: Pre-loved


Er hangt een speciale sfeer rondom oude dingen. Het is het gevoel dat voorwerpen al een heel leven achter de rug hebben. Dat ze een een eigen verhaal hebben. In het Engels hebben ze een mooi woord voor tweedehands: pre-loved. En dat omschrijft dit gevoel perfect. Het is een van de redenen dat ik er zo van hou om kringloopwinkels en rommelmarkten af te struinen, op zoek naar verborgen schatten.

Als ik een oud boek opensla, kijkt er een gezicht uit het verleden terug

Oude boeken geven me dat bijzondere gevoel het meest. Als ik een pre-loved boek van de planken in de winkel pak, komen er meteen allerlei vragen bij me op. Wie heeft dit boek voor mij gelezen? Waar las deze persoon dit boek: thuis op de bank, op vakantie op het strand, of in de trein? Wat voelde de vorige eigenaar tijdens het lezen? Hoe ouder het boek, hoe nieuwsgieriger het maakt. Zo mocht ik tijdens mijn studie zelfs boeken van 300 of 400 jaar oud lezen. En ik word intens gelukkig van een boekenmarkt met honderd jaar oude exemplaren. Als ik zo’n boek opensla, kijkt er een gezicht uit het verleden terug. Ik wil weten wie die persoon was, die dit boek voor het eerst kocht, toen het nog gloednieuw was. Misschien heeft diegene het keer en keer opnieuw gelezen en geleend aan vrienden, zoals ik doe met mijn favoriete boeken. Of misschien heeft dit boek in de kast gestaan en stof verzameld, omdat de eigenaar altijd de bedoeling had om het te lezen, maar er nooit echt aan toekwam.

Ook al is het soms heerlijk om een gloednieuwe hardcover te lezen, waarvan de pagina’s nog mooi wit en gladgestreken zijn en de kaft nog geen rare krassen bevat. Er gaat voor mij niets boven een boek dat al een heel leven geleid heeft.

Tekst: Lotte Savelsberg


Staat jouw kast ook vol met pre-loved boeken? Neem je meest bijzondere exemplaren dan mee naar de Bibliotheek Waalwijk. Op zaterdag 10 juni kun je ze tussen 13.00 en 16.00 uur laten taxeren door de bekende Nederlandse taxateur en veilinghouder Arie Molendijk. Kijk hier voor meer informatie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)