Nieuws - ‘Pesten? Dat kan gewoon niet’

Eerlijk is eerlijk. Niet het thema pesten heeft Emma (12) en Rosalinde (12) deze zondag naar de Bibliotheek Tilburg Centrum gelokt. “We wilden heel graag een keer graffiti maken”, zegt Emma. Rosalinde: “Maar iets maken over pesten is wel een goede opdracht.” De mondkapjes gaan weer op.
Want de vriendinnen hebben een beetje haast. Nog tien minuten, heeft graffitikunstenaar Joep van Gassel gezegd. Dan moeten hun graffitiwerken klaar zijn. Ook de andere twintig deelnemers aan zijn workshop moeten dan klaar zijn. Driftig worden de spuitbussen nog eens geschud.
Het thema van de workshop, pesten, komt niet uit de lucht vallen. Dinsdag 29 december is in de Tilburgse schouwburg de musical Spijt te zien. Vandaar dat de Bibliotheek (samen met Theaters Tilburg) de workshop op poten zette. “Dit past bij de nieuwe Bibliotheek”, zegt Desiree van Beurden van de Bibliotheek Midden-Brabant. ‘De Bibliotheek als plek waar je je talent kunt ontwikkelen.”

Dikke letters
Talent ontwikkelen? Even checken. Tara (11): “Joep heeft uitgelegd hoe je graffitiletters maakt. Dat je dikke letters kunt maken, maar dat het nóg meer graffiti wordt als je met schaduwen werkt en vormpjes aan de letters maakt.” Ze laat een schets zien. “Daarna gingen we oefenen. Dit is beter dan ik ooit eerder maakte.” Maar nu de schetsen nog uit de spuitbussen zien te krijgen. Nog een paar minuten te gaan. Iris (16) kijkt een beetje beteuterd. “Ik vind het niet zo mooi geworden”, zegt ze. Toch spat haar boodschap over pesten ervan af: ‘War in my head’. Roos (12) heeft een vredesteken gemaakt met slingerende bomen erdoorheen. “Pesten?”, herhaalt ze de vraag. “Dat kan echt niet.”
Bij ‘pesten’ denkt Femke (10) aan schelden, verdriet, onzekerheid. “Ik ben zelf twee jaar gepest”, vertelt ze. “Door een jongen uit mijn klas. Ik ben heel boos op hem geworden en nu gaat het beter.” Of ze naar de musical Spijt wil? “Ja, maar ik denk dat ik nog te jong ben.”

Film
Haar broer Marijn (13) wil ook graag. “Ik heb de film gezien. Pesten is naar.” Dat vindt ook Flynn (11). “De film heeft een mooi einde”, zegt hij. “Het prikkelt. Nu wil ik ook de musical zien.” Dan roept Joep. De laatste minuut is nu echt voorbij. De graffitiwerken gaan naar het magazijn van de Bibliotheek om te drogen. Op woensdag 13 januari komen ze weer tevoorschijn. Dan dienen ze als decor voor de voorstelling Geintje. Ook dat theaterstuk gaat over pesten. Het wordt opgevoerd door vier studenten van de afdeling drama van het ROC in Tilburg. Na die voorstelling mogen de kinderen hun werk mee naar huis nemen.

Er rest nog één verrassing. De maker van het mooiste graffitiwerk van vanmiddag, krijgt twee gratis kaartjes voor de musical Spijt. Joep van Gassel beslist dat Roos de kaartjes mee naar huis mag nemen. Ze is superblij. “Zeker”, zegt ze. “Ik wil de musical heel graag zien.” Wie neemt ze mee? “Anke, mijn beste vriendin.”

Naar aanleiding van de musical Spijt werkt de Bibliotheek Midden-Brabant aan een digitale etalage over het thema pesten. De etalage is medio januari te vinden via de website van de Bibliotheek. Initiatiefneemster Miriam van den Beemt: “In de etalage vind je boeken, maar ook links naar interessante websites, hoorcolleges en activiteiten.”
De digitale etalage van de Bibliotheek bestaat sinds 2010. Er zijn circa 15 thema’s. De etalage wordt vooral gebruikt door studenten en professionals. Bibliotheek Midden-Brabant zorgt voor de invulling van het thema opvoeding en onderwijs’. De onderwerpen gaan van mediawijsheid tot scheiden.

Tekst en foto’s: Ester van Zundert (meer informatie over Ester vind je op: www.schrijfletters.webklik.nl)

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)