Nieuws - Performance begeleiding voor finalisten Junior Stadsdichter

Vrijdag 11 maart. Negen jonge talenten tussen de 13 en 17 jaar komen bij elkaar in de Kennismakerij om van de Junior Stadsdichterswedstrijd 2016 een poëtisch spektakel te maken. De finalisten zijn gekozen uit acht middelbare scholen.

De workshop is gericht op plezier en performance, de essentiële basis van poëzie op het podium. Begeleiding is in handen van Poetry Circle dichters Onias Landveld en Daan Taks, die de groep na een welkom en korte uitleg in tweeën splitsen voor meer persoonlijke aandacht en tijd. De potentiële Junior Stadsdichters  krijgen tops en tips over hun volume, vertellend vermogen, tempo en rust in de stem en houding.

“Maak in je hoofd een cirkel”
Als eerste een paar anti-stress tips. Zoals deze van Daan: “Maak in je hoofd een cirkel op het podium. Op het moment dat je erin stapt, denk je: okay, nu ga ik optreden.” Of deze van Onias: “Ben je bewust van waarom je het doet. Oefening baart kunst en je staat op het podium, omdat je het leuk vindt.”

“Ik wil de jus van jouw biefstuk proeven”
Maar ze gaan pas echt aan de slag als de groep gesplitst is en er één naar boven is vertrokken. Iedere finalist heeft de opdracht om staand zijn of haar eigen werk te laten horen. Belangrijk hierbij is dat niemand zichzelf met een ander vergelijkt: “ieder heeft zijn eigen stijl en stem, dus dat heeft geen enkele zin.” Iedereen krijgt de tips die zij of hij nodig heeft. Wat bijvoorbeeld belangrijk is, is dat je verstaanbaar bent en je stem niet te vlak houdt. “Als dichter kwetsbaar zijn, daarmee kun je een connectie maken. Laat de emotie horen, benadruk bepaalde woorden om de inhoud van je gedicht over te brengen aan de ander, want dat is het doel.” En om een poëtische noot van Onias aan deze tip toe te voegen: “Geef me wat emotie, ik wil de jus van jouw biefstuk proeven!”

“Maar als je je zinnen afraffelt en je zinnen, of delen ervan, te snel door laat gaan, gaat het net als een intercity trein die niet bij jouw halte stopt: wat erin zit zie je niet. Dus je mag best wat ‘overdrijven’ in je performance, want wat als aanstellerij voelt in het begin, zou wel eens precies de juiste drive kunnen geven aan de overdracht van je stuk.”

Om de belangrijkste tiplijst compleet te maken, nog deze: “Doe alsof je aan kleine kinderen voorleest en laat het verhaal leven!” Makkelijk als je zelf een klein broertje of zusje hebt, maar je kunt ook op een oppaskindje oefenen. Meestal is het zeer lonend publiek.

Lessons learned
Na alle tips en oefening is het tijd om weer bij elkaar te komen. Iedereen komt aan de beurt om aan de anderen te laten zien wat ze geleerd hebben, wat, als ik het als reporter zeggen mag, duidelijk merkbaar is. Ook onze poëtische coaches zijn zeer tevreden en verrast. Tot slot, wanneer iedereen geweest is, wordt het jonge talent uitgelegd hoe je het beste met de microfoon werkt en mogen ze hier ook even mee spelen. En na hun ‘stoomcursus microfoongebruik’ zit de avond erop.

Finale op dinsdag 22 maart Midi Theater
Nu dan lieve lezers, nodigen we iedereen van harte uit om op 22 maart (19.00 – 22.00 uur) in het Midi theater in Tilburg te komen kijken. Dan nu als afscheidszin, een poëtische quote van één van onze finalisten en hét thema van de avond: “Tilburg is een mix van iedereen en zo’n stad is er geen een.”

Tekst: Kelly Cherish (dichter Poetry Circle en reporter Bibliotheek Nieuwe Stijl)

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)