Nieuws - ParaBIEBop: perfecte jazz omlijsting roman Grond

In de intieme setting van Paradox zit iedereen aandachtig te luisteren naar Wil Boesten die stukjes voordraagt uit zijn roman Grond. Na iedere passage wordt er muziek gespeeld door trompettist Teus Nobel, gitarist Reinier Baas en toetsenist Alexander van Popta. Drie jonge, maar ontzettend talentvolle jongens die samen, al improviserend, prachtige jazz maken waar iedereen bij wegdroomt. Het is de eerste editie van ParaBIEBop, een avond waar jazz en literatuur samenkomen. Initiatiefnemers Paradox, de Bibliotheek Midden-Brabant en Tilt kijken terug op een geslaagde avond.

Het is niet heel druk in de zaal en er zijn vooral grijze hoofden te zien, maar degenen die er zijn genieten met volle teugen van de avond. Wil Boesten mocht voor zijn roman meelopen met jazztrompettist Teus Nobel. Hij was aanwezig bij concerten, repetities en gesprekken tussen musici. Zo ontstond een bijzondere samenwerking: de muzikant werd niet alleen een belangrijke bron van informatie, maar ook van inspiratie. Met muziek, quotes en kleine taferelen kon de auteur de roman in letterlijke zin muzikaler en swingender maken.

Samen op het podium

Het is dan ook heel bijzonder om deze heren samen op het podium te zien. Boesten draagt op een mooie, indringende wijze stukjes van zijn boek voor en de muzikanten vullen dit iedere keer aan met muziek. Telkens een perfecte muzikale omlijsting van zijn verhaal. Hierdoor wordt het nog sterker en zie je het helemaal voor je. De jazz is mysterieus en uiteraard gevuld met verrassende structuren. Het verhaal gaat leven en je krijgt er echt een gevoel bij. Boesten kijkt dan ook iedere keer glunderend naar de muzikanten als ze weer een verbluffend staaltje muzikaliteit laten zien.

Het laatste nummer dat gespeeld wordt, is het meest bijzonder. Het is namelijk daadwerkelijk gebaseerd op het boek en Boesten heeft meegeschreven aan dit lied. De combinatie van de stem van Boesten en de muziek van de muzikanten zorgt dan ook bij menigeen voor kippenvel.

Jazz trompetist Teus Nobel  Jazz gitarist Reinier Baas Jazz toetsenist Alexander van Popta

De invloed van jazz op literatuur

Coosje van der Pol is programmamaker Lezen en Literatuur van de Bibliotheek Midden-Brabant en medeverantwoordelijk voor de programmering. “Jazz en literatuur hebben veel verbanden met elkaar. Zo is er veel over jazzmuzikanten en de scéne er omheen geschreven. Maar jazz heeft ook invloed gehad op de stijl van schrijven. Toen jazz populair werd gingen schrijvers ook meer experimenteren met ritmes en zie je allerlei kenmerken van jazz terug in literatuur. Hierdoor raakten we geïnspireerd om met Paradox en Tilt een reeks op te zetten waarin we jazz met literatuur combineren. We hopen dat we zo het publiek van de Bibliotheek en het publiek van Paradox samenbrengen.”

Frank van der Vloet is één van de mensen uit het publiek. Hij vertrok vroeg van een kerstdiner om bij deze avond aanwezig te zijn en gelukkig vond hij het optreden dan ook helemaal te gek. Hij is fan van Teus Nobel en Reinier Baas, dus toen hij zag dat ze samen gingen optreden was hij meteen verkocht. Hij is niet zo´n lezer, maar de stukjes die voorgedragen werden vond hij erg interessant. Het gaf de avond een andere dimensie. De volgende ParaBIEBop is hij dan ook weer van de partij.

Rico Donders en Hans Vloermans zitten een tafeltje verderop en ook zij zijn twee echte jazzliefhebbers. De combinatie van twee werelden kwam goed uit de verf, vonden zij. “De avond is echt beter geworden door de muzikanten te koppelen aan een schrijver”. Normaal zijn ze niet zo´n lezers, maar Rico heeft na de voordracht het boek gekocht. Hij is namelijk benieuwd hoe het verhaal in zijn geheel is.

De missie is dus geslaagd: zelfs de jazzliefhebbers die normaal niet zoveel met literatuur hebben, lopen nu met een boek onder de arm de zaal uit.

Er volgen nog meer ParaBIEBops:

Tekst: Michelle Vleugels
Foto’s: Donata van de Ven