Nieuws - 5 tips over opvoeden zonder straffen en belonen

Doodmoe maar niet voldaan, plofte ze op de bank. Gelukkig geen stuk chocolade in huis, anders wist ze het wel. Dan maar TLC aan en blik op oneindig. Maar toch blijft het vervelende gevoel, moet ze daar nou niet een keer iets mee gaan doen?

“Voel jij je ook regelmatig gefrustreerd, machteloos als je kind niet doet wat je zegt?” Zo begint de tekst op het visitekaartje van opvoedcoach Eline Weijers. Naar aanleiding van het boekenweekthema “De Moeder de Vrouw” werd Eline uitgenodigd door de Bibliotheek Oisterwijk om een avond te komen spreken over opvoeden zonder te belonen en straffen.

Ruim 70 nieuwsgierigen, voornamelijk moeders met kinderen van 0-12 jaar, zijn naar de Bibliotheek Oisterwijk gekomen voor de workshop over opvoeden vanuit je hart, op basis van gelijkwaardigheid met je kind. De bezoekers zitten klaar om te ontdekken wat Elines geheimen zijn om opvoeden tot een peulenschilletje te maken.

Eline geeft enkele voorbeelden van opvoedsituaties die we allemaal herkennen. “Vandaag geen snoepjes meer” en dan blijkt je kind later niet eens te weten waarom hij of zij geen snoepje meer mag hebben… Over ongewenst gedrag van je kind is iedereen het gauw eens: schoppen, zeuren, brutaal, niet opruimen, enz. enz. Wil je dit gedrag corrigeren door te straffen of te belonen als het gedrag stopt of verbetert, dan handel je vanuit ongelijkheid met je kind, je laat jouw macht gelden. Vaak heb je het als kind op dezelfde wijze meegemaakt. Deze ervaringen dragen we met ons mee.

In haar workshop geeft Eline tips om die ervaringen uit je eigen verleden te parkeren, en het zelf anders te aan doen. Ze weet uit ervaring dat het zelfvertrouwen toeneemt van kinderen die vanuit een gelijkwaardige ouder-kind relatie opgevoed worden. En in het gezin ontstaat meer rust, gezelligheid en aandacht voor elkaar.

De aanwezigen in de zaal bedankten Eline voor haar fijne workshop met een stevig applaus. Ze had hen aan het denken gezet, over hoe het óók kan.

Moe maar voldaan, nam ze haar plekje op de bank. Met een drankje en een goed boek in de hand dacht ze nog eens terug aan de dag. Wat was het leuk en fijn geweest. “Daar heb ik goed aan gedaan”, dacht ze in zichzelf…

Vijf tips over opvoeden zonder straffen en belonen

Tip 1: zie ongewenst gedrag als een vraag

“Children are the most in need of our loving attention when they act the least deserving of it”. Als je kind ongewenst gedrag vertoont, dan heeft het op dat moment juist jouw liefde nodig. Probeer dan in plaats van boos of geërgerd te reageren, in je hart te blijven en je af te vragen ‘wat kan er aan de hand zijn’? Dit is een meer gelijkwaardige manier van omgaan met je kind dan je kind te straffen door het bijvoorbeeld naar de gang te sturen of te zeggen ‘zonder verhaaltje naar bed’.

Tip 2: geef ruimte aan de eigenheid van je kind

Heb je een druk kind, zeg het dan niet herhaaldelijk dat het rustig moet zijn. Op deze wijze gaat het kind een stuk eigenheid wegstoppen. De positieve kant van ‘druk’ is energiek, vol leven, enthousiast. Geef je kind hier een goed, en juist geen slecht gevoel over. Het gaat er niet om of je binnen de lijntjes kleurt, maar dat je je eigen tekening maakt.

Tip 3: beloon niet te veel

Beloon niet te veel, daar wordt je kind onzeker van. Zeg niet steeds “Goed gedaan” of “Goed zo”, maar bijvoorbeeld “Wat zit je lekker te spelen” of “Wat heb je mooie kleuren gebruikt in de tekening”.

Tip 4: leer door (samen) te doen

Gebruik situaties om je kind uit te leggen hoe de wereld in elkaar zit. Als een jong kind de cornflakes omstoot, ga dan samen de kruimels opvegen. Leer je kind op een prettige manier dat het daar mede verantwoordelijk voor is.

Tip 5: laat je kind stoom afblazen

Je kind doet elke dag enorm veel prikkels op. Door kinderen te laten razen, huilen of lachen kan het overvolle ‘emmertje’ weer worden geleegd.

Meer over opvoeden

Ben je ook op zoek naar tips & ervaringsverhalen over opvoeden? Schuif dan eens aan bij ons OpvoedCafé, om de maand in de Bibliotheken Berkel-Enschot, Goirle en Hilvarenbeek (nieuwe data vind je binnenkort in onze online agenda). Wie meer wil weten over opvoeden zonder straffen en belonen, geeft opvoedcoach Eline Weijers in april een gratis online minitraining.

Tekst reporter Charles Bosters, foto’s Gonneke Zoutendijk

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)