Nieuws - Open Source: samen komen we verder!


Weet jij niet wat Linux is? Is Arduino volgens jou een plaats in Portugal? Dan weet jij vast niet wat open source is! En dat is jammer, want open source is tegenwoordig één van de grootste verdiensten van de maatschappij.

Voor de leken, of zoals ze in deze wereld genoemd worden: de n00bs, een korte introductie: open source is ontstaan vanuit de software-ontwikkeling. Ieder stukje software, van de simpelste app tot Windows, heeft een broncode: de bouwstenen. Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot deze informatie om er zijn eigen aanpassingen op te maken. Dankzij het internet heeft open source zich ontpopt tot een stroming die zijn weerga niet kent! Hoewel de definitie nog steeds hetzelfde is, blijkt het concept hier ver voorbij gegroeid: niet alleen software, maar alles wat openlijk en vrij gedeeld wordt schaart zich onder deze noemer.

De bieb presenteert: hét Open Source Event!

Giant Gameboy Duco

Op zaterdag 13 mei kwam een groep open sourcers naar de bibliotheek om te doen wat ze het liefst doen: kennis delen! Vanaf de opening door open source ambassadeur Astrid Oosenburg was duidelijk dat dit een bijzondere en leerzame dag zou worden. Een groot en breed publiek kwam af op de stands en presentaties, en dat gaf meteen goed weer voor wie open source relevant is: voor iedereen, jong en oud. Als er één probleem was van deze dag, dan was het dat er té veel te doen was! Een impressie van de hoogtepunten:

 

Duco and the Giant Gameboy

Ja, het klinkt als het nieuwste Nintendo spel, en als de fabrikant hoort wat deze 13-jarige jongen gedaan heeft met slechts een soldeerbout en een rol duct-tape dan zou het niet eens zo gek zijn.

Minecraft in VR

Door inventief om te gaan met zijn materiaal heeft Duco in een schamele 45 uur een mega-versie van een gameboy nagemaakt, compleet met de beste spellen van het platform (Zelda, Mario, Street Fighter). Wie Duco and the Giant Gameboy uitgespeeld had, kon meteen door naar het vervolg: Duco and Sjors and the VR world of Minecraft. Altijd al eens Minecraft willen spelen in virtual reality? Duco en Sjors maakten het mogelijk!

Linux Mint

Eén van de bekendste open source besturingssystemen is Linux. De broncode van Linux is voor iedereen beschikbaar en daardoor zijn er tal van versies (distro). Linux Mint biedt de stabiliteit en flexibiliteit van het Linux platform, in combinatie met de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van Ubuntu (een tweede populaire distro). Piet Kooiman vertelde over de veiligheid van het systeem. Hoewel virussen eigenlijk geen vat hebben op Linux systemen bestaat toch altijd de kans dat je systeem besmet wordt, bijvoorbeeld omdat je toch een windows applicatie gebruikt. Als je interesse hebt in deze tips dan zijn ze online terug te vinden.

Wikihouse

Open Source gaat veel verder dan software alleen. Een mooi voorbeeld daarvan is Wikihouse, een stichting voor Open Source huizenbouw.! Het idee hierachter is om samen tot eenvoudige, duurzame, hoog-presterende bouwtechnologie te komen, die iedereen kan gebruiken en verbeteren. Momenteel werkt Wikihouse in grote lijnen zo: je downloadt een plan dat je kunt vinden op de site, je freest de onderdelen, voegt ze samen en bouwt je eigen wikihuis. De doelen van Wikihouse zijn: doe-het-zelf, off-grid, circulaire economie en lage kosten. Momenteel zijn ze bezig met een project voor Pionierswoningen in Almere, maar een eerder voorbeeld is te zien in de WikiToren die in ICDuBo te Rotterdam opgesteld staat. Een mooi voorbeeld van de ‘derde industriële revolutie’, waarin we dankzij het internet en andere moderne uitvindingen tot een nieuw perspectief kunnen komen voor de toekomst.

Hackathon Internet of Things

Hackathon Internet of Things


In een afgelegen kamertje zaten een aantal slimme mensen hun hoofd te buigen over een mondiaal probleem: klimaatverandering. Wat kan Open Source in deze betekenen? Nou, om te beginnen kun je denken aan stroombesparing door een Open Source programma te schrijven waarmee lichten aan en uit gaan wanneer het nodig is. Of wat dacht je van een slimme motor die bij hogere snelheden minder verbruikt? Als dat nog niet genoeg is, dan is er ook nog de methaan-detector die precies bijhoudt wanneer dit (gevaarlijke) broeikasgas vrijkomt.

Public Money Public Code

Onder het mom ‘even wat anders’ kwam Maurice Verheesen een presentatie geven over de noodzaak om overheden en andere instanties op Open Source software te krijgen. Hij noemde verschillende argumenten voor de stap naar open source: geldbesparing, veiligheid, herbruikbaarheid. Dit iniatief, dat vanuit de FSFE (Free Software Foundation Europe) is opgezet, is nog op zoek naar hulp, dus als je hier aan mee kunt en wilt werken, stuur dan een e-mail.

Een eindeloze ontdekkingsreis…

VR-bril

Dit was nog maar een fractie van de mogelijkheden die open source te bieden heeft, dus de volgende keer moet je zelf maar langskomen om het allemaal mee te krijgen. Naast de genoemde voorbeelden kon je kennismaken met OpenSuse, LibreOffice, de Multiflexmeter, de mBot, en nog veel meer! Het is dan ook zeker de moeite waard om in deze wereld te duiken. Zo  kom je kinderen tegen van acht jaar die robots programmeren, of mannen van boven de zeventig die vragen stellen als ‘welke kernel van Linux draai jij?’. De Open Source community is echt niet alleen voor nerds, iedereen met een open hart en een passie voor delen is welkom!

 

Tekst: reporter Jerry Verhoeven

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)