Nieuws - Blog: de ontdekking van de LocHal


LocHal

Door: Charles Bosters

Zomer 1972. ’s Morgens vroeg wakker, ik was een ‘menneke’ van 10 jaar en ging dubbeltjes zoeken op de kermis in het dorp waar ik toen woonde. De muntjes knedend in mijn broekzak liep ik slenterend weer naar huis. Mijn plakkerige handen zorgden ervoor dat er een stuiver over de stoeptegels een gangetje tussen twee huizen in rolde. Ik rende er achteraan maar was te laat, de stuiver viel door een roostertje naar beneden. Gehurkt probeerde ik nog te zien waar het stuivertje gebleven was. Vijf cent armer keek ik voor mij uit en zag door de struiken een deur van oude golfplaten een stukje open staan. Ik was nieuwsgierig genoeg om even door te lopen, gebukt door de struiken heen. Tot mijn verbazing stapte ik een grote oude schuur binnen. Er kierde genoeg licht naar binnen om te zien dat hier al lang niemand geweest was. Deze grote vondst hield ik voor mijzelf. Ik zat er elke dag en droomde hoe deze schuur ‘mijn’ schuur was waar ik later een huis van kon maken. Sommige golfplaten verschoof ik zodat het niet meer naar binnen regende. Twee houten kratten waren al gauw een luxe bank en elke dag rommelde ik in een doos met half verroeste meccano, waar dan uiteindelijk een onherkenbare raceauto uit ontstond. Tjonge, wat moet ik gelukkig zijn geweest, realiseer ik mij nu.

“Ook ik ontdekte als kind een geheime ruimte waar eigenlijk niemand kwam, dat dacht ik in ieder geval. Tilburg ontdekt nu de LocHal… en hoe!”

Zomer 2016. Ik ga niet meer naar de kermis en ik verlies geen geld meer uit mijn broekzak. Wel ontdek ik de LocHal, in de Spoorzone. Het licht dat door de vele glazen dakramen naar binnen komt, laat mij beseffen hoe mooi licht kan zijn. Maar het laat ook zien dat hier de laatste tijd mensen zijn geweest, het is netjes opgeruimd. De staalconstructie komt als kunst bij mij binnen. De lange rechte delen bezitten gedetailleerde rondingen die mijn aandacht trekken. Mijn fantasie krijgt een enorme impuls en even zie ik ‘mijn’ oude schuur weer voor me. Bibliotheek Midden-Brabant is één van de gelukkigen die straks in de LocHal als Bibliotheek Nieuwe Stijl haar vernieuwde visie waarmaakt. Met de blik een beetje naar boven gericht vertelt Jeske Boemaars van de Bibliotheek er enthousiast over. Over het podium, de werkplaats en de vele andere interessante functies van de nieuwe bieb. “Maar je kunt er ook workshops volgen als het gaat om alles wat met taal te maken heeft… en nog veel meer”. The Place to Bieb is het nieuwe credo. Mijn dromen in de oude schuur zijn voornamelijk dromen gebleven. Tilburg bereidt zich voor op een nieuw tijdperk, de LocHal laat dromen uitkomen. Tilburg krijgt er een prachtig stukje stad bij met een uitnodigende boulevard en die schitterende LocHal. We gaan elkaar daar ontmoeten!

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)