Nieuws - Onaanraakbare liefde in de vorm van brieven


Lezing en interview Joseph Oubelkas

Door Michelle Vleugels

“Stel je voor dat je naar het vliegveld gaat en je opeens 5 uur vertraging hebt. Het is een klein vliegveld waar niks te doen is en je hebt geen Wi-Fi. Je zit in een kleine wachtkamer met ontzettend veel mensen. Dan duurt een uur ontzettend lang. Zo voelt het om in de gevangenis te zitten en dat dan voor vijf jaar.” Joseph Oubelkas vertelde op woensdag 21 oktober in Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder in Waspik over zijn ervaring. Een ongelooflijk verhaal over hoe hij vijf jaar lang onterecht (!) heeft vast gezeten in een Marokkaanse gevangenis.

Bij Oubelkas ging alles voor de wind. Hij had zijn eigen ICT-bedrijf en ging op zakenreis naar Marokko. Op het bedrijventerrein waar hij werkte, werd 8.000 kilo cocaïne gevonden. Toen hij aan de politie vroeg wat er aan de hand was, werd hij meegenomen en uiteindelijk veroordeeld tot tien jaar celstraf, terwijl hij er niks mee te maken had. Oubelkas: “Mij is onrecht ongedaan. Onrecht treft iedereen. Dus toen besloot ik er iets van te maken.”

In zijn tijd in de gevangenis schreef zijn moeder hem brieven. Oubelkas: “Ik keek naar wat ik wel had en ging me daar op focussen. Dat waren voor mij die brieven van mijn moeder. Je hebt maar één iemand nodig waar je je aan kan optrekken en ik hoop dat iedereen in zijn leven zo iemand heeft. Voor mij is dat mijn moeder. Het is een bizar idee dat de woorden die ik geboeid in een busje op weg naar de volgende gevangenis las, nu door tienduizenden worden gelezen.” Oubelkas heeft over zijn verhaal namelijk een boek geschreven: 400 brieven van mijn moeder.  Een regelrechte bestseller waar in mei 2014 het vervolg van uitkwam: Gezondheid, Liefde, Vrijheid.

Oubelkas staat met een grote lach op het podium. Zijn verhaal is absoluut geen kommer en kwel, maar eerder een inspiratie voor mensen om alles uit het leven te halen. Om er voor te gaan als je een droom hebt, want dan weet je tenminste dat je er alles aan gedaan hebt. Zijn positivisme en optimisme zijn aanstekelijk. Hij praat graag en veel en is dan ook een graag geziene gast. Hij leest voor uit mailtjes die hij van mensen heeft gekregen. Dat varieert van mensen die door een zware scheiding zijn gegaan tot topzwemster Ranomi Kromowidjojo die schrijft dat ze door zijn boek zaken is gaan accepteren en relativeren.

De bezoekers reageren dan ook enthousiast in de pauze en na afloop. Ze zijn geïnspireerd, gemotiveerd en de boekverkoop van Oubelkas loopt als een trein. Iedereen wil zijn boek hebben en even een praatje met hem maken. Zoals Oubelkas in zijn presentatie al aangaf: iedereen heeft een verhaal en heeft iets meegemaakt . Het is duidelijk dat velen hun verhaal met hem willen delen en even willen zeggen wat het boek voor hen heeft betekend.

De dag na zijn lezing blik ik samen met Oubelkas terug op de avond en praten we over hoe hij het vond, wat zijn doel is en wat zijn toekomstplannen zijn.

Met welk gevoel verliet je gisteren de zaal?
Het is altijd heel spannend om een openbare lezing te geven. Ik word meestal in besloten kring uitgenodigd bij een bedrijf of een instelling. Hier is het toch maar afwachten of er iemand komt opdagen! Gelukkig bleek die zorg ongegrond. Mensen hebben het boek gelezen en weten al beter waar het over gaat. Dan zijn het toch een soort van fans. Ik vind dat persoonlijk leuker, dan voor bijvoorbeeld een school of een bedrijf spreken.

Je moeder zat vooraan, hoe was dat?
Ontzettend leuk. Zij kan beamen hoe het was. Dan zeg ik: “weet je nog, mam?”. Supermooi om te zien dat ze trots naar mij kijkt en ik ben ook zo trots op haar! Dan vind ik het ook leuk om haar in het zonnetje te zetten en iets over haar boek te vertellen.

Na afloop kwamen er een boel mensen op je af en stond er een flinke rij bij de boekenverkoop. Wat waren de reacties?
De reacties waren ontzettend mooi.  Dat is zo’n opluchting! Ik voel zo de verantwoordelijk om mensen een mooie avond te bezorgen. Sommigen kwamen zelfs helemaal vanuit Eindhoven en Utrecht. Komen ze daar op een regenachtige avond naar mij luisteren in Waspik! Ik vond het heel bijzonder dat zoveel mensen zijn gekomen. En gelukkig zeiden ze ook dat ze een mooie avond hadden en echt hebben genoten. Ik kreeg ook nog veel reacties via Facebook en Twitter. Een iemand zei zelfs dat ze zo geïnspireerd was door mijn praatje, dat ze niet meer haar saaie baan bij het callcenter wilde, maar nu voor iets gaat waar ze gelukkig van wordt.

Is dat het doel van je boek? Mensen inspireren om te doen wat ze écht willen doen?
Nee, niet per se. Ik wil mensen iets meegeven. Dat ze doen wat ze willen doen. Mensen worden zo opgenomen in het leven, waardoor ze zichzelf vaak verliezen. Oké, misschien is het toch een beetje mijn doel. Maar ik moet er mee oppassen om dat te zeggen, want het is voor iedereen persoonlijk wat ze uit mijn boek en mijn verhaal halen.

Welke boeken geven jou zelf inspiratie?
Het allereerste boek dat ik heb gelezen is het boek van Nelson Mandela. Je bent niet uniek met je problemen. Minstens één iemand anders heeft hetzelfde meegemaakt. Ook het boek ‘Na de nacht het leven’ van de minder bekende Martin Gray is erg inspirerend voor mij. Het gaat over een man die bijna overlijdt tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar toch de kracht vindt om door te gaan.

Ben je altijd zo positief geweest? Ik kan me voorstellen dat je in jouw situatie ook heel erg snel in de put raakt.
Als mensen me nu zien dan denken ze: hoe is het toch mogelijk dat hij zo positief in het leven staat? Maar je moet niet vergeten dat er ook een periode is geweest, tussen het moment dat ik naar de gevangenis ging en nu. Ik heb stapje voor stapje toegewerkt naar waar ik nu ben. Je moet jezelf de tijd en het geduld gunnen. Het is een bewust proces geweest om in deze state of mind te komen. Ik ben zeker ook depressief geweest toen ik in de gevangenis zat. Ik zat in een diep dal en dan lijkt er geen einde aan te komen. Het is de kunst om daar niet in te blijven hangen. Daar heb je niet zoveel aan.

Gezondheid, Liefde, Vrijheid zijn drie belangrijke pijlers in je leven. Is humor er ook niet één van? Dat gevoel kreeg ik heel erg tijdens je presentatie gisteren.
Humor is ook zeker belangrijk. Maar die drie zijn in ieder geval de basis. Mensen met een glimlach zijn tien keer zo mooi. Ik vind het heerlijk als ik mensen zie stralen. Als mensen met een twinkeling in hun ogen naar me toe komen na afloop, dan heb ik mijn voldoening behaald. Lachen is magie, dan vergeet je je omgeving even, óók als je in gevangenis zit. Dat moet je altijd blijven doen. Oprecht plezier is één van de mooiste dingen die er zijn.

Wat zijn je plannen de komende tijd?
Het plan is om hierop te blijven focussen. Sommige mensen kennen het eerste boek en niet het tweede boek. Ook wil ik graag de internationale markt verkennen. Ik krijg veel mailtjes uit het buitenland en ik spreek regelmatig voor internationale bedrijven. De Engelse vertaling van mijn eerste boek is bijna klaar. Misschien dat ik ook weer een nieuw boek wil schrijven. Maar dan wel iets compleet anders.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)