Fotoproject Welkom in Tilburg | BIBLIOTHEEK NIEUWE STIJL

De Bibliotheek Midden-Brabant en Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk nodigden Nieuwe Tilburgers met een vluchtelingenachtergrond uit om hun blik op Tilburg te delen in het kader van het fotoproject Welkom in Tilburg. De blik van nieuwkomers op Tilburg en haar inwoners is namelijk uniek. Om deze vast te leggen werden er wegwerpcamera’s verspreid onder Nieuwe Tilburgers: statushouders die taallessen volgen bij Vluchtelingenwerk. We vroegen hen om de straat op te gaan, de stad in te trekken en ons te laten zien wat zij bijzonder vinden aan deze stad.

Het resultaat: 900 foto’s die het dagelijks leven van nieuwkomers in Tilburg laten zien. Tien foto’s geven dit zeer treffend weer. Deze 10 foto’s presenteren wij hier, samen met de achterliggende verhalen. Ook zijn de foto's van 18 september t/m 29 november te zien in de tentoonstelling Art of Integration: Nomads (bij bkkc, Spoorlaan 21 i-k, Tilburg).

De 10 meest bijzondere foto's (klik op de foto's voor het verhaal van de makers)

Luchtballon boven huis - Khaled Al Abdullah (Syrië)
Fietstocht door de natuur - Basil Ibrahim (Syrië)
Schoolbord - Safia Mohamed Osman (Somalië)
Slapend kind - Maimonah Ali (Jemen)
Kerkdienst - Helen Fisha Heylemichail (Eritrea)
Reuzenrad bij nacht - Maimonah Ali (Jemen)
Koffieritueel - Bahabelom Sium (Eritrea)
Etende vrouw - Tsige Gebrezgabihier Gebreyohans (Eritrea)
Man op de bank - Hussein Balasini (Irak)
Kinderen op de Heuvel - Ahmad Zbibi (Syrië)

Over de selectie

“Deze tien foto’s hebben we geselecteerd omdat ze op een heel diverse, maar ook treffende wijze de realiteit van het leven van een vluchteling in Tilburg laten zien. We krijgen een ontroerende inkijk in de levens van deze mensen, bijvoorbeeld in de foto van Maimonah, waarop een slapend kindje wordt omarmd door zijn vader. Of aan tafel bij Tsige die, met haar handen, Ienjara eet. En Bahabelom, die op zondag met zijn vrouw speciale koffie drinkt. We zien ook kanten van de stad die we niet kennen, zoals de kerkdienst in de foto van Helen – de Tilburgse Heuvelkerk is iedere zondag geopend voor Eritrese kerkdiensten.

Dan zijn er nog plekken die we allemaal kennen en waar we van houden, maar die door het oog van een vluchteling net een iets andere lading krijgen, zoals de Tilburgse kermis, een fietstochtje door de natuur, de fonteinen op de Heuvel, of het simpele beeld van een luchtballon boven de stad. De foto van het schoolbord toont hoe belangrijk het leren van de Nederlandse taal is voor de nieuwkomers.

En dan de indringende foto van Hussein, die naar de camera reikt terwijl er per ongeluk een foto wordt gemaakt. Het Nederlandse vlaggetje boven de televisie laat zien hoe trots hij is op zijn nieuwe land. Hij kijkt ons recht aan. De foto doet denken aan de afsluitende oproep van Dave Eggers in zijn roman Wat is de Wat. Valentino Achak Deng dankt daarin de lezer voor het lezen van zijn verhaal en zegt dat hij de lezer nooit zal vergeten, net zo min als wij hem nooit zullen vergeten. Want hoe, na het delen van zijn verhaal, hoe kunnen wij hem ooit vergeten?

De tien foto’s, en ook de grotere selectie op deze website, laten zien hoe vluchtelingen langzaam maar zeker Tilburgers worden. Dat zij welkom zijn en zich langzaamaan meer thuis gaan voelen, en met hun verschillende achtergronden de stad nog kleurrijker maken.”

Atty Bax (curator bkkc) | Ed Bergers (architect, sponsor Awesome Foundation) | Desiree van Beurden (programmamaker de Bibliotheek Midden-Brabant) | Helma Frank (projectleider Stichting Nieuwkomers Vluchtelingenwerk) | Anneroos Goosen (initiatiefnemer en programmamaker de Bibliotheek Midden-Brabant) | Marieke Vermeer (programmamaker de Bibliotheek Midden-Brabant)

Wil je meer foto's zien? Hier vind je een uitgebreidere selectie van prachtige foto's.

Het fotoproject Welkom in Tilburg is mede mogelijk gemaakt door de Awesome Foundation, Q-Promotions, Foto Tuerlings en MediaMarkt.