Nieuws - “Ik heb haar een folder gegeven van het Taalhuis…”


Riky is … als zij haar … … leest, maar dan kun je … niet …. … in een gezin met acht … en zussen is niet … als je ook … je volle … nodig hebt bij het … maken. Dat … ze dan maar niet en een … op school … al snel na wat …. “Ga jij maar weer … zitten”, zei haar … dan. Ze is het … altijd niet ….

Dit begrijpt een laaggeletterde als deze een tekst probeert te lezen. Uit onderzoek blijkt dat je alle woorden moet kunnen lezen om de juiste inhoud van een tekst te begrijpen.

Riky is veertig jaar als zij haar eerste boek leest, maar dan kun je nog niet schrijven. Opgroeien in een gezin met acht broers en zussen is niet makkelijk als je ook nog je volle aandacht nodig hebt bij het huiswerk maken. Dat deed ze dan maar niet en een voorleesbeurt op school eindigde al snel na wat gestamel. “Ga jij maar weer gauw zitten”, zei haar leerkracht dan. Ze is het nog altijd niet vergeten.

Negatief zelfbeeld

Riky Stokkermans is nu de zestig al gepasseerd en heeft haar hele leven geworsteld met haar laaggeletterdheid. “Maar daar is nu een eind aan gekomen”, vertelt zij vol trots tijdens de opening van het Taalhuis Oisterwijk in Tiliander. Riky heeft verschillende baantjes gehad, maar merkte telkens dat ze haar werk niet goed kon uitvoeren. Zo is zij één jaar typiste geweest omdat ze via een bekende deze job had gekregen. “Dat ging allemaal veel te langzaam natuurlijk zodat ik er moest stoppen”.

Riky heeft in het verleden verschillende dingen gedaan om te leren schrijven. “In het Buurthuis aan de Trouwlaan in Tilburg kreeg ik les, maar door mijn negatieve zelfbeeld haakte ik af. Ook ben ik in de jaren ‘80 de Moeder-MAVO gaan doen, maar ja, ik hield dit ook niet vol. Mijn echtgenoot heeft mij altijd gemotiveerd, maar je moet het wel zelf doen! Uiteindelijk werd ik verwezen naar het ROC waar ik heel veel geleerd heb. Wat een geduld hebben die docenten, prachtig”!

Maar ik sta op

Bij de opening van het nieuwe Taalhuis Oisterwijk worden bezoekers getrakteerd op muziek door duo Lieve Louise, dat Nederlandstalig zingt met speciaal voor deze ochtend geschreven liedjes. “Noem mij maar laaggeletterd, maar ik sta op”, klinkt overtuigd door de foyer van de Tiliander. Een muzikaal hoogstandje.

De bijeenkomst werd eerder die ochtend geopend door Mirjam Lambert, coördinator van het Taalhuis Oisterwijk, die haar eigen verleden aanhaalde om duidelijk te maken dat iedereen laaggeletterdheid kan worden. “Mijn decaan heeft nog net op tijd aan de bel getrokken om de cirkel te doorbreken. Een mooiere baan dan coördinator bij het Taalhuis kan ik mij niet wensen, nu kan ik veel mensen helpen”.

Het Taalhuis is vooral een verwijsorganisatie. Ze spoort laaggeletterdheid op en verwijst naar instellingen die hulp bieden door middel van cursussen e.d. Dit kan bijvoorbeeld ook voor digitale basisvaardigheden.

Anderen aanspreken

Nog twee sprekers maken de ochtend compleet. Nanneke Tuerlings, voorzitter van het Taalnetwerk Midden-Brabant en Peter Smit, wethouder in Oisterwijk benadrukken het belang van het Taalhuis. “De collegevergadering is er zelfs voor verzet,” vertelt de wethouder “zodat ik de officiële opening kan verrichten.” Vervolgens plakte hij een sticker van het Taalhuis op de stip van gemeente Oisterwijk.

Ten slotte vertelt Riky half fluisterend aan mij dat zij voordat de opening begon, de schoonmaakster had aangesproken die zij in de hal tegenkwam. “Nee, deze dame beheerst de Nederlandse taal matig en kan niet met een computer overweg. Ik heb haar een folder gegeven van het Taalhuis…”

Tekst en foto: reporter Charles Bosters


Begin deze maand opende het Taalnetwerk Midden-Brabant twee nieuwe Taalhuizen: één in Oisterwijk en één in Goirle. Daarmee zijn er inmiddels Taalhuizen op zeven locaties in Midden-Brabant. Iedereen is welkom tijdens de wekelijkse gratis spreekuren.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)