Nieuws - M/V… wat maakt het uit!

Afgelopen weekend waren wij met vrienden aan het borrelen in de kroeg. En hoe we uiteindelijk op het onderwerp – die later over ging in een stevige discussie – kwamen weet ik niet meer, wel weet ik dat het voor ons twee vrouwen voelden alsof we ons vrouwelijk territorium moesten verdedigen. Waar ging het over?

Mijn partner en ik werken allebei. Dat is een bewuste keuze, net als dat we ooit besproken hebben dat hij fulltime werkt en ik parttime. Een prima rolverdeling, waar we ons na ruim 10 jaar nog steeds goed bij voelen. Dat dat automatisch betekent dat ik meer tijd thuis doorbreng, meer tijd met de kinderen spendeer, meer huishoudelijke taken verricht, meer dagelijkse beslommeringen in en om huis heb, meer agenda’s bijhoud dan ik aan kan, meer van hot naar her rijd en dus meer het gevoel heb dat ik af en toe geleefd word… neem ik voor lief.

Op dat moment wil ik niet afgeschilderd worden als dé zeurtrut…
Waar ik alleen af en toe wel naar snak, is gewoon een beetje waardering. En niet om me te vertellen dat ik het allemaal zo goed doe, niet om me te laten voelen dat ik superwoman ben (hoewel ;-)… Nee, wat ik wil is dat manlief (oké… en de kids ook) zich soms in me verplaatsen en rekening met me houden. Dat ze moeite doen om mijn brein te begrijpen. Dat ik het af en toe heerlijk vind om de boel de boel te laten, om vervolgens vloekend en tierend door het huis te gaan omdat er overal spullen liggen die me prikkels geven. Op dat moment wil ik niet afgeschilderd worden als dé zeurtrut… nee, dan vraag ik alleen even om in mijn straatje te denken. En dan zeggen mijn vriendinnen ook nog dat ik het zo ‘getroffen’ heb met een man die strijkt, stofzuigt en de vaatwasser in- en uitruimt… Ik vraag me altijd af of zijn vrienden ook vinden dat hij het zo getroffen heeft met een vrouw die alle ballen in de lucht houdt.
Nu gaat het in een relatie natuurlijk niet zo zeer wat de één of de ander wel of niet doet, wat de één of de ander meer of minder doet… waar het om gaat is dat je elkaar aanvult. Dat je gebruik maakt van elkaars krachten en energieën en dat je elkaar in zijn of haar waarden laat. Dan maakt het niet uit of je mannelijke – of vrouwelijke hersenen hebt. Dan maakt het niet uit welke rol je vervult, dan maakt het niet uit van welke kleur je houdt. De vraag is alleen of de maatschappij al zo ver is? Of het in de praktijk, het dagelijkse leven en het bedrijfsleven al zo werkt?

Gender blending vs genderficatie
Je ziet wel steeds meer signalen waarbij het niet meer uitmaakt of je een man of een vrouw bent (gender blending): uniseks kleding, sekseneutraal speelgoed en gender-onafhankelijke verzekeringspremies. In Canada en in Zweden is een voorbeeld bekend van ouders die hun kind genderloos opvoeden, de Zweedse crèche Egalia spreekt de kinderen aan met een onzijdig woord (i.p.v. hem of haar) en hanteert een sekse neutrale aanpak als het gaat om speelgoed, boekjes en activiteiten. En bij de gemeente Amsterdam hoef je sinds begin dit jaar op alle online formulieren je geslacht niet meer te vermelden (mits het niet wettelijk verplicht is).

Daar tegenover staat dat mannen- en vrouwenrollen weer steeds strikter worden (genderficatie). Je ziet dat mannen hun eigen plek gaan zoeken, zich verenigen (zoals Man Cave in Utrecht, de hang-out voor ‘echte mannen’) en tegelijkertijd hun mannelijkheid willen tonen… datzelfde geldt voor vrouwen, zij kunnen elke avond van de week wel ergens een ladies night bijwonen. Als reactie daarop ontstaan dan weer evenementen alleen gericht op mannen (van Arendonk mannenevent). Spelprogramma’s als ‘de jongens tegen de meisjes’ zijn kijkcijferhits en theaterstukken als ‘de vagina monologen’ kunnen nog steeds rekenen op volle zalen.

Zachte mannen
Een andere trend die daar eigenlijk dwars doorheen gaat, is dat mannen steeds ‘zachter’ worden, vaker voor het huishouden kiezen (ruime 25.000 mannelijke bezoekers voor de Huishoudbeurs) en dat de vrouw de ouderwetse mannenrol overneemt (de-genderficatie).

On Gender in de Kennismakerij met Isis Germano en Crystal Kwee
Genoeg ontwikkeling in de wereld van de sekseverschillen. Aanleiding voor de Kennismakerij (Bibliotheek Nieuwe Stijl in de Tilburgse Spoorzone) om op donderdag 21 januari 2016 te starten met de eerste van een reeks bijeenkomsten over dit onderwerp: On Gender. Meer informatie: http://www.bibliotheekmb.nl/agenda/de-kennismakerij/on-gender.html

Tijdens On Gender staat niet de vraag ‘nature or nurture?’ centraal, wel de manier waarop we als maatschappij tegen mannen en vrouwen aankijken. Ben jij je bewust van deze verschillen? Is het in 2016 nog wel van belang om mensen onder te verdelen in mannen en vrouwen? En kun je geslachtsbeleving wel helemaal buiten beschouwing laten?

Isis germano  crystal kwee
De avond wordt geleid door dramaturg en theaterwetenschapper Isis Germano en ondernemer Crystal Kwee. Samen met het publiek gaan zij in gesprek over sekseverschil. Toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Tekst: Chantal van der Nat (Conceptshoots)
Foto jongen/meisje: Charlie Engman