Nieuws - #Metoo een jaar na dato: wat heeft het ons gebracht?


Wat #MeToo betekent hoef je niemand nog uit te leggen. Het begon met filmproducent Harvey Weinstein, maar mondde uit in een mondiale discussie die werkelijk niemand had zien aankomen. Er is veel over seksueel geweld gesproken. Maar heeft die aandacht voor seksueel geweld ook iets opgeleverd? Dit was een vraag waar de Kennismakerij samen met organisaties De Blauwe Maan, Het Wereldpodium en Feniks op woensdag 31 oktober een antwoord op zocht tijdens de #metoo Meet Up. Dat #MeToo nog steeds springlevend is, bleek uit de hoge opkomst die avond.

Wat hebben bezoekers in hun eigen omgeving gemerkt van deze mondiale discussie?

 

Godelieve (51): “Ik woonde als puber vroeger alleen met mijn vader en fietste overal alleen naar toe. Papa wist niet beter. Ik ben ook aangerand en van mijn fiets getrokken maar omdat ik niet verkracht was bagatelliseerde ik dat en dacht: wat ik meemaakte stelt niks voor vergeleken bij vrouwen die van de fiets getrokken worden en in een busje verdwijnen. Ik neem mijn eigen verleden en verdriet nu serieus. Daardoor ben kan ik het nu aan het verwerken. Ik voel me beter. Dat is het mooie gevolg van #MeToo.”

Boy (43): “Het slachtofferschap wordt nu te veel gemonopoliseerd door vrouwen, vind ik. Kijk naar de bezoekers hier. Het is druk, maar het grootste deel is vrouw. Dat is niet goed voor een maatschappelijke debat. De realiteit is complexer dan het eendimensionale beeld van dader en slachtoffer. Ik ben zelf ook slachtoffer van seksueel geweld. Het gebeurde in mijn tienerjaren. Later kwam ik de dader in de stad weer tegen. Ik realiseerde me toen wat de impact was.”

Asli (37): “Een collega op mijn werk heeft mijn grenzen jarenlang overschreden. Ik heb daar enorm onder geleden, zelfs nadat het seksuele overschrijdende gedrag voorbij was. Ik heb uiteindelijk melding gedaan en ben er open over. Ik ben er vrienden door kwijtgeraakt. Ook op het werk leidde het tot geplaag. Liep ik door de gang, dan zeiden enkele collega’s tegen elkaar: ‘Houd afstand, anders beschuldigt ze je.’ Ik merk dat sommige mensen niet met situaties als deze kunnen omgaan.”

Shirodj, Emiel en Sham (vlnr)

Shirodj (25): “Ik ging met vriendinnen op stap. Toen ik terugkwam van het toilet stond er een groep jongens om mijn vriendinnen heen. Toen ik erbij kwam staan, dropen ze af. Als we op stap gaan, doen we alsof ik hun vriend ben. Ik had op die avond 9 vriendinnen. Als er een man meegaat, dan hebben meiden minder problemen.”

Emiel (22): “Ik studeer rechten. Of er op de opleiding over werd gesproken? Het ging voornamelijk over dat het recht te veel in eigen hand werd genomen, omdat beschuldigingen werden gedeeld op social media. Ze maakten zich meer druk over wat dit betekende voor het recht, dan wat het betekent voor slachtoffers. Ik heb daar moeite mee.”

Sham (22): “Over 50 jaar kijken wij op #MeToo terug als de vierde feministische golf. Dat geloof ik. Ik studeer victimologie. We bestuderen slachtoffers en hoe daarmee om te gaan. Ik ben het met Emiel eens. Er is te weinig aandacht voor slachtoffers.”

Justine van Beek, gastspreker en ‘twitterfeministe’:
“#metoo heeft met name bij slachtoffers de drempel verlaagd om naar buiten te komen met hun verhaal, wat een heel belangrijke stap is. Dat zie je ook terug in het aantal meldingen bij Centrum Seksueel Geweld. Met hun verhalen leggen overlevers de schaamte terug bij de daders. Sommige mannen hebben het nu over ‘ik weet niet meer wat ik wel mag doen’, wat de impact van #MeToo aantoont. Het is een positieve zaak dat meer mensen dat zich nu afvragen (en verontrustend dat dat nu opeens nieuw is voor die mensen). De grenzen en wensen van een ander zouden altijd centraal moeten staan.”

Ellen Roskes, directeur de Blauwe Maan: “Wij werken met Blauwe Maan in de eerste lijn. Dit betekent dat mensen zonder verwijzing van de huisarts bij ons kunnen aankloppen. Die laagdrempeligheid is ontzettend belangrijk, want naar buiten treden is een moeilijke stap. We hadden vorige zomer al de verhalen van vrouwelijke sporters die last hadden van seksueel geweld. Daarna kwam #MeToo. We merken dat het aantal aanmeldingen sindsdien is verdubbeld. Dit zijn voor het grootste deel mensen die nu alsnog met nare ervaringen uit het verleden naar buiten komen.”

Tekst en foto’s: reporter Nathalie van Zundert


#metoo Meet Up in het nieuws

“#metoo zorgt voor heel veel bewustwording, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost.”
Omroep Tilburg sprak in de Kennismakerij met medeorganisatoren Pleun van Onzenoort en Gerda de Vries:

In het Brabants Dagblad verscheen een opiniestuk
van ‘twitterfeministe’ Justine van Beek en een terugblik op de Meet Up
(klik op de afbeelding om het artikel te openen):

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)