Nieuws - Op weg naar de LocHal


Featured Video Play Icon


Ongeveer 2.000 paar ogen en heel veel cameralenzen kwamen een kijkje nemen op zaterdag 2 juni 2018. Tijdens deze Dag van de Bouw en Architectuur gingen voor één keer de hekken open van de LocHal-bouwplaats, voor iedereen die nieuwsgierig was naar de nieuwe bibliotheek-in-wording. Na deze kijkdag werkt aannemer Binx weer hard verder, want in december 2018 openen we voor de hele stad onze deuren, samen met onze huisgenoten Kunstloc (voorheen bkkc en Kunstbalie) en Seats2Meet. 

 

Het karakteristieke behouden

Even dreigde de iconische LocHal een ‘hele grote doos met vloeren en wanden’ te worden. Zonde, vonden alle architecten die bij het project betrokken zijn. Tijdens de kijkdag vertelden ze over de realisatie van hun uiteindelijke ontwerp. Hierin realiseren ze 11.200 m2 vloeroppervlak verdeeld over vier verdiepingen, maar zorgen ze er ook voor dat je bij binnenkomst nog steeds de grootsheid van de LocHal ervaart. Zo heb je straks vanaf de ingang een vrije doorkijk schuin omhoog, de 90 meter diepe hal in. Ruim 15 meter hoge, gedeeltelijk transparante textielen wanden zorgen ook voor ruimtelijkheid.

Architectenbureau Mecanoo heeft de inrichting voor de bibliotheek ontworpen. Een belangrijk uitgangspunt voor hen was om karakteristieke elementen in de hal te behouden, en vaak ook een nieuwe functie te geven. In de oude smeerolieput worden bijvoorbeeld werkplekken gemaakt. En op de rails die door de hal heen loopt, komen grote, verrijdbare leestafels, die tegelijkertijd ook als podium gebruikt kunnen worden.

Toevoeging nieuwe elementen

Aan de karakteristieke architectuur van de LocHal worden ook een aantal nieuwe elementen toegevoegd. Zo komt er bij de entree op de begane grond een levendig Stadscafé. Een groot trappenlandschap, dat ook kan dienen als tribune of werkplek, gaat de verdiepingen met elkaar verbinden. Vanaf de derde verdieping loop je straks zo het Stadsbalkon op.

In de bibliotheek komen verder zes bijzonder vormgegeven ruimtes waar je kennis en verhalen kunt delen en creëren: het Woordlab, Gamelab, Tijdlab, Digilab, Futurelab en Foodlab. Zo wordt de LocHal een plek om te ontspannen, je talent te ontdekken, nieuwe ideeën te toetsen, vaardigheden te ontwikkelen en andere mensen te ontmoeten. Een publieke plek voor iedereen, ‘van stropdas tot skater’ –  zoals wethouder Berend de Vries tijdens de kijkdag beschreef.

Reacties van bezoekers

Het was fantastisch om tijdens de kijkdag te zien dat zoveel mensen nieuwsgierig zijn naar onze nieuwe bibliotheek. Terwijl jullie rondkeken, peilden wij alvast wat eerste reacties  van jullie als toekomstige bezoekers.

Nieuwsgierig hoe het verdergaat?

Eind juni openen we in de Bibliotheek op het Koningsplein een LocHal-infopunt. Hier vind je meer uitleg en prachtig beeldmateriaal over verleden, heden en toekomst van de LocHal. Alle nieuws over de renovatie van de LocHal online volgen kan ook: je vindt @lochal013 ook op Facebook, Twitter en Instagram:

[dc_social_wall id="4815"]
The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)