Nieuws - Koning AAN: De plek waar de stadsrechten ondertekend werden


Hang de vlag uit!

1-stadsrechten-bieb

Precies op deze dag in 1809 werd Tilburg namelijk officieel een stad. Koning Lodewijk I logeerde tijdens zijn reis door Holland in Tilburg. Hij was uiteraard meteen onder de indruk en besloot Tilburg stadsrechten toe te kennen. Lodewijk l ondertekende het document in het huis van zijn gastheer Martinus van Dooren. Dat huis stond ongeveer ter hoogte van de huidige kruising Stadstraat en Bisschop Zwijsenstraat, maar is eind negentiende eeuw gesloopt om plaats te maken voor nieuwe stadsinrichting.

Napoleon Bonaparte benoemde zijn broer Lodewijk I tot de eerste Koning van Holland. Lodewijk, een Fransman, sprak ondanks het feit dat hij erg zijn best deed gebrekkig Nederlands. Met zijn uitspraak  ‘Iek ben Konijn van Olland’ ging hij de geschiedenis in.

Spot: https://goo.gl/rQiuSQ

Bron: https://goo.gl/TsQpZ9

Oude foto: Regionaal Archief Tilburg

 


Ontdek het oranje tintje van Tilburg

In aanloop naar Koningsdag vind je op bibliotheeknieuwestijl.nl elke dag een kort, bijzondere verhaaltje over Tilburg en het Koningshuis. Wil je iedere dag de verhaaltjes als eerste via Whatsapp ontvangen (gratis)? Meld je aan op spottn013.nl logo-10-dagen
spottn_logo

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)