Nieuws - Interview Marijke Fackeldey over de Kennismakerij

Marijke Fackeldey (1969) is manager van de Bibliotheek Tilburg Centrum en projectleider van de Kennismakerij. De proeftuinbibliotheek in de Spoorzone vormt zowel een voorproefje op de nieuwe functie van de bibliotheek als op de toekomstige verhuizing naar de LocHal. Freke Sens interviewde haar voor het Geheugen van Tilburg.

Interview en tekst door Freke Sens

In gebouw 88 van de voormalige Smederij opende in september 2014 de Kennismakerij. Het interieur van de Tilburgse proeftuinbibliotheek – een ontwerp van Fontysstudente Suzy Chong – bestaat uit metershoge balen gerecycled papier. Marijke Fackeldey komt er graag. De manager van de Bibliotheek Tilburg Centrum is niet alleen nauw betrokken bij de inhoudelijke invulling van de Kennismakerij, ze hielp ook eigenhandig mee met de inrichting. “Het voelt als mijn toko. Ik heb hier zestien dagen lang met mijn blote handen in de behangselplak gestaan. Het was een geweldige klus en een van de leukste dingen die ik in mijn werkende leven gedaan heb.”

“We stappen uit onze comfortzone door hier te gaan zitten.”

Met de dependance midden in de Spoorzone loopt de Bibliotheek vooruit op de verhuizing naar de nabijgelegen LocHal. Daarnaast wordt in de Kennismakerij geëxperimenteerd met de veranderende functie van bibliotheken. “We stappen uit onze comfortzone door hier te gaan zitten. Het is een voorproefje op de nieuwe rol van de bibliotheek. Daarbij draait het niet langer om boeken alleen, maar ook om verhalen en kennis.” In de Kennismakerij worden die verhalen verteld en kennis gedeeld door middel van debatten, lezingen en workshops. Daarnaast zijn er werkplekken en een kleine selectie boeken.

Lees het volledige interview met Marijke Fackeldey op Het Geheugen van Tilburg

Bieb2020
In 2020 is er een andere bibliotheek nodig. Een werkplaats van kennis en verhalen. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. Een plek die je vooruit brengt. Omdat je anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties in stad of regio. Samen gaan we op zoek naar gezamenlijke invulling om deze werkplaats nu al vorm te geven.

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)