Nieuws - Infocafé De Beurs: ‘we kunnen vaak erger voorkomen’


Het is donderdagochtend. De klok verspringt van 10:29 op 10:30. In het leescafé van de Bibliotheek in Goirle zitten Petra, Johan en Anton redelijk ontspannen aan een tafel. Anton zit iets voorovergebogen, maar wel met een kleine glimlach die zijn zelfvertrouwen verraadt. Johan leunt een beetje achterover en praat graag. Petra zit achter haar laptop en maakt een parate indruk. Dan komt José binnen, “Sorry jongens, twee minuten te laat… lekker, koffie!”

Vandaag zijn de vrijwilligers José, Johan en Anton namens de Formulierenbrigade en is Petra vanuit Woonstichting Leystromen in de Bibliotheek aanwezig om het wekelijkse Infocafé De Beurs te bemannen. Je kunt bij hen terecht met vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, DigiD of over een voor jou onduidelijke brief van de Belastingdienst.

Johan vertelt dat mensen vaak met een kleine vraag naar het Infocafé lijken te komen, maar dat er toch meer aan de hand is. “Het is zo belangrijk voor hen dat je ze kunt helpen”, zegt hij. “Gelukkig kun je vaak erger voorkomen”, vult Petra aan. De Formulierenbrigade helpt mensen die niet zelfstandig een formulier kunnen invullen. Maar ze bieden ook hulp bij het scheppen van orde in het oerwoud van allerlei paperassen. Ze hebben het inzicht om vragers naar de juiste instantie te verwijzen als dat nodig is. Of ze leggen gewoon iets heel rustig uit.

Rond elf uur komt er een mevrouw aangelopen. “De Formulierenbrigade, is dat hier?” Ondanks haar vraag maakt ze een zekere indruk en is blij dat ze op de goede plek is uitgekomen. Ze blijkt een ‘belastingvraag’ te hebben. Anton staat op en zegt: “Dan moet u bij mij zijn, kom, we gaan daar even zitten. Ook zin in een bakje koffie?” Mevrouw is doorverwezen naar het Infocafé door het vroegere Wit-Gele Kruis, nu het Zorgcentrum in Goirle. Haar vraag is snel beantwoord en met een tevreden lach bedankt ze Anton.

Het Infocafé De Beurs is in mei gestart. Het is een samenwerkingsproject van De Formulierenbrigade, Woonstichting Leystromen, Gemeente Goirle en Bibliotheek Midden-Brabant. Sommige ochtenden is het druk, maar er is ook wel eens minder aanloop. “We doen er alles aan zodat de mensen ons weten te vinden”, legt Petra uit.

Heb je ook een vraag op het gebied van financiën of wil je graag hulp bij het invullen van je formulieren? Loop gerust eens binnen tijdens Infocafé De Beurs: iedere donderdag van 10.30 uur tot 12.30 uur in het leescafé van de Bibliotheek Goirle. 

Tekst: reporter Charles Bosters

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)