Nieuws - Ingrid maakte debuut als host bij Bikse Talkshow: “Ik wilde meteen net zo goed zijn als Eva Jinek’’


De Hilvarenbeekse Ingrid van den Nieuwenhuizen (32) zingt, acteert en presenteert, maar de titel ‘talkshow host’ was nog niet op haar CV te vinden. Toch presenteerde ze vorig weekend de Bikse Talkshow met het thema ‘Als ik toch eens rijk was’. “Ik dacht: ik ga het gewoon doen.’’

“Wanneer ik als zangeres het podium op stap, ben ik natuurlijk ook gespannen. Maar na twee noten zingen verdwijnen die zenuwen en zit ik er helemaal in. Dat was nu anders”, vertelt Van der Nieuwenhuizen boven een dampende kop thee. Het is een van haar weinige vrije dagen als ze op maandagochtend in het Tilburgse café Anvers vertelt over haar eerste ervaring als talkshowhost, waarbij ze met vijf gasten sprak over armoede en de waarde van geld. “Als zangeres is deze tijd van het jaar druk. Met name tijdens de decembermaand ben ik continue aan het werk.”

De zangeres zei dan ook niet meteen volmondig ja toen Mai van Limpt van de Bibliotheek Hilvarenbeek haar benaderde voor de presentatieklus, waar ze Dirk Lips (ondernemer), Annemiek van Puijenbroek (Stichting Annetje), Wil Vennix (belastingdeskundige), Ralf Embrechts (Quiet) en Ad Vingerhoets (psycholoog) aan een vragenvuur onderwierp. “Ik heb wel eens iets gepresenteerd, maar dat was vaak in combinatie met zang en de onderwerpen waren dan lichter. Van dit onderwerp wist ik niet veel af.” Toch was er niet veel voor nodig over om haar over te halen. “De organisatoren vertelden mij dat ik het in samenwerking met journalist Emmanuel Naaijkens kon presenteren en dat het een mogelijkheid was om in dit vakgebied te groeien. Toen dacht ik: ik ga het gewoon doen.’’

Geleerd tijdens voorbereiding: het mag brutaler

Van den Nieuwenhuizen beschrijft zichzelf als een perfectionist. De voorbereidingen die ze trof om deze avond goed te laten verlopen kunnen dat alleen maar onderschrijven. Ze voerde met al haar gasten uitgebreide voorgesprekken en volgde via de Bibliotheek een cursus interviewtechnieken bij meesterinterviewer Frénk van der Linden. “Daar kwam ik er al snel achter dat ik brutaler mag zijn in mijn manier van vragen stellen.’’ Theorie in praktijk brengen blijft echter lastiger dan het lijkt. “Dit vond ik tijdens de show nog steeds moeilijk. Ik wil mensen graag uit laten spreken, maar in een live show moet je ingrijpen als iemand te veel van zijn of haar verhaal afwijkt.”

Waar beroemde duo’s als Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink na jarenlange ervaring op elkaar ingespeeld zijn, was het voor Ingrid en Emmanuel de eerste keer. “Natuurlijk was het wennen, maar het was een prettige samenwerking. Als ik even niet meer wist wat ik moest vragen, stelde hij een vraag en kon ik even op mijn blaadje kijken’’, vertelt ze lachend. “Je bent met zo veel verschillende dingen tegelijkertijd bezig: heeft het publiek het wel naar zijn zin? Beantwoordt de gast mijn vraag wel? Dwaalt hij of zij niet te veel af en duurt het niet te lang? Ondertussen moet je natuurlijk ook luisteren naar wat diegene zegt.’’

Taboe op armoede

Desondanks ging niet alleen het publiek met een aantal wijze lessen naar huis. De host stak er zelf ook wat van op. “In Nederland is armoede toch een beetje een taboe. Ook ik denk vaak: dat hoeft hier toch helemaal niet als je hard genoeg werkt?” Ralf Embrechts, oprichter van tijdschrift Quiet, maakte korte metten met deze vooroordelen. “Hij zei: ‘Het kan iedereen overkomen. Lees de verhalen in ons blad maar. Het is niet altijd te wijten aan domme keuzes of luiheid, het kan ook gewoon pech zijn.’’’

Dirk Lips, eigenaar van onder andere de Beekse Bergen en te vinden op nummer 188 in de Quote, maakte ook indruk op het publiek. Niet door te pronken met zijn rijkdom, maar door het relativeren van de waarde ervan: “Hij zei op het einde: ‘Ook als je veel geld hebt, kan je doodongelukkig zijn. Dus maakt geld gelukkig? Geluk zit ‘m in dat kopje thee dat je drinkt in het zonnetje, in de kleine dingen.’ Dat was een mooie afsluiter van de avond.”

Wel presentatrice, (voorlopig) geen talkshowhost

“Ik ben heel streng voor mezelf en wil gelijk meters maken’’, vertelt Van den Nieuwenhuizen terwijl ze haar prestaties nog eenmaal analyseert. “Ik wilde gelijk net zo goed zijn als Eva Jinek of Matthijs van Nieuwkerk, maar dat kan natuurlijk niet. Toch ben ik tevreden, want het was een leuke avond.’’ Desondanks zullen we het vak van ‘talkshowhost’ voorlopig niet nog eens op haar CV voorbij zien komen. “Wellicht wil ik in de toekomst nog een keer een talkshow presenteren, maar voorlopig wil ik me meer focussen op  de combinatie van presenteren en zang. Lichtere materie ligt mij beter, en in de eerste plaats ben ik toch professioneel zangeres.” Als presentatrice hebben we het laatste van de zangeres dus nog niet gezien, maar de talkshows laat ze voor nu nog even over aan Pauw en Jinek.

Tekst: reporter Renée Vink | foto’s: Fred Hirdes


De Bikse Talkshow is een initiatief van een groep Bekenaren in nauwe samenwerking met de Bibliotheek. Twee keer peer jaar bieden ze lokale experts en talenten een podium rondom actuele maatschappelijke thema’s. Na Huisarts 2.0 (verslag) en Als ik toch eens rijk was (verslag), volgt op 15 februari 2019 een avond over kinderen en hun omgang met nieuwe media. 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)