Uw reservering is bevestigd. Hostelstatus: failliet | BIBLIOTHEEK NIEUWE STIJL

5 kilometer. Nog maar 5 kilometer heuvelop van het station naar het hostel. Na een vermoeide treinreis, eindelijk aangekomen in Coimbra, verlangde ik er enorm naar om op mijn bed neer te ploffen, en dan hopelijk zonder bed bugs… De 5 kilometers werden er gauw nog maar één en mijn benen hielden het al bijna voor het gezien. Eindelijk kwam ik aan.

Para venda

Eenmaal daar een bordje: ‘’para venda’’. Mijn Portugees is niet goed, maar met het beetje Spaans dat ik eerder deze reis had opgepikt, kon ik nog ontcijferen dat er ‘’te koop’’ stond. Er bekroop mij een onderbuik gevoel, maar al gauw dacht ik ‘ach, die sluiten binnenkort pas.’ Ik deed het, toch ietwat rammelige, hek open, struikelde bijna over een leeg bierflesje (‘vast van hostelgasten die laat terug waren, toch?’) en eenmaal bij de voordeur zag ik het práchtige hostel: leeg en dus waarschijnlijk failliet.

Een bekende

Al bellend met thuis en zoekend naar een beschikbaar hostel op mijn telefoon (het was hoogseizoen, overkomt mij weer, dat is een ramp) hoorde ik plots mijn naam achter me, met een Portugees accent, ‘’Sanne!’’. Ik had geen idee wie ik nou hier, in Coimbra nog wel, zou moeten kennen. Ik draaide mij verbaasd om, verwachtte een of andere stalker te ontmaskeren, maar zag daar de jongen met wie ik had afgesproken te gaan eten morgen! Hij was zo aardig dat ik mijn spullen in zijn auto mocht gooien (een grote, uitpuilende backpack in een auto ter grote van een Volkswagen Kever, je kunt je voorstellen hoe dat eruit zag) en samen gingen we op zoek naar een beschikbare kamer. Na een halfuur rondrijden vonden we er eindelijk een. Wat was ik blij dat ik éindelijk op bed kon gaan liggen. En zelfs: zonder bed bugs.

Door: Sanne de Brouwer
Bekijk de website van Sanne