Nieuws - Hoe een framboos het weerbericht voorleest

Programmeren met de Raspberry Pi

Zaterdagmiddag… op weg naar mijn afspraak met René Houben, docent van de cursus ‘Kennismaken met Leren Programmeren met de Raspberry TEdbox’. De cursus wordt georganiseerd door de Bibliotheek Midden Brabant, waar ik dan ook met hem heb afgesproken in het Digilab (Koningsplein Tilburg). Omdat een bezoekje aan het Digilab toch nog op ons to-do-lijstje stond, neem ik de kids mee. Ik om te ontdekken wat de cursus ‘Kennismaken met Leren Programmeren met de Raspberry TEdbox’ me te bieden heeft… want ja ja, ik schijn ook tot de doelgroep van deze training te behoren. En de kids om op ontdekkingsreis te gaan in de digitale wereld. Ik ben benieuwd waar me mee terug komen, want frambozen en programmeren? Ik heb er nog geen voorstelling bij.

Ik word hartelijk ontvangen door René en zie in mijn ooghoek al twee houten kistjes uitgestald staan, waarvan ik zo maar het vermoeden heb dat het de Raspberry TEdboxen zijn. Mijn vermoeden wordt bevestigd en we nemen plaats achter de boxen. Ik vraag waar de naam Raspberry TEdbox vandaan komt? René blijkt ze zelf zo gecreëerd en gedoopt te hebben. TEdbox staat voor TEchnologie Educatie (in dit geval gedoceerd vanuit een doos). Raspberry komt van Raspberry Pi, een mini-computer die oorspronkelijk ontworpen is op de Universiteit van Cambridge om kinderen vanaf jonge leeftijd te interesseren voor coderen en programmeren.

Humm… nog steeds even zoeken naar de associatie met een framboos. Als ik het logo van de Raspberry Pi bestudeer, zou het te maken kunnen hebben met kleinere deeltjes die samen één geheel vormen?

Wat maakt het uit? Het mini-computertje is inmiddels uitgegroeid tot een populaire gadget. Het is een prachtige tool en creatief speeltje waar je de coolste dingen mee kunt creëren. Een paar voorbeelden die René me laat zien, is het afspelen van muziek, het laten voorlezen van een weerbericht of het drummen op stukjes wortel. Een kleine zoektocht op internet showt me nog veel meer toepassingen, zoals je eigen mini-spelletjes in Minecraft, een machine om je huisdier mee te voeren of een schatkist die alleen opengaat door middel van gezichtsherkenning. Je kunt het zo gek niet bedenken of de Raspberry Pi kan het… dus er is ook vast een apparaat te ontwikkelen die een frambozencake voor me maakt?!

Misschien zijn niet alle uitvoeringen even noodzakelijk of nuttig, het is wel leuk om spelenderwijs kennis te maken met de mogelijkheden van technologie. En daar is het René nu precies om te doen in zijn vierdelige cursus ‘Kennismaken met Leren Programmeren met de Raspberry TEdbox’. Hij wil cursisten laten ervaren dat programmeren heel leuk is, niet moeilijk is en heel belangrijk… toekomst heeft.

De toekomst… daar kwamen de kids ook mee thuis. Want die hadden zich ondertussen prima vermaakt in het Digilab met virtual reality en 3D printing!

Door Chantal van der Nat
Conceptshoots

Geïnteresseerd in deze cursus?
Klik dan hier voor meer informatie of aanmelden voor deze DIY-cursus. Vanwege het interactieve karakter en een beperkt aantal beschikbare boxen, geldt voor deze cursus een maximaal aantal deelnemers. De cursus is geschikt vanaf ca. 12 jaar en verder voor iedereen die openstaat voor techniek of gewoon eens iets nieuws wil leren.

Kijk voor meer en andere cursussen op het cursusoverzicht van Bibliotheek Midden Brabant en ontdek dat de bibliotheek zo veel meer is dan alleen het uitlenen van boeken!