Nieuws - Het Ontdekstation? Graag een kabelbaan en een chipsmachine!

Eén van de nieuwkomers in de Tilburgse Spoorzone wordt Het Ontdekstation. Kinderen kunnen er uitvindingen ontwerpen en bouwen. Maar eerst moet Het Ontdekstation zèlf worden uitgevonden. Natuurlijk helpen ook kinderen daarbij. Bijvoorbeeld tijdens de workshop ‘Storytelling & techniek’.

Een stoomlocomotief van karton. Aan de schoorsteen bungelt een ballon. Workshopjuf Sanne haalt diep adem, blaast de ballon op, zet de locomotief op de grond en (zjoef!) weg is-t-ie. ‘Nu gaan jullie zelf zo’n locomotief maken’, zegt Sanne. Een harde ‘Yes!’ galmt door de Spoorzone in Tilburg. Maar er klinkt ook één harde zucht.

Die zucht is van Alicia (11). Ze is een van de veertien kinderen die meedoen aan de eerste workshop ‘Storytelling & techniek’. De workshop wordt gehouden in De Kennismakerij en is een initiatief van de Bibliotheek Midden-Brabant. Kinderen maken er kennis met techniek en leveren ideeën aan voor Het Ontdekstation dat in 2018 opengaat.

‘Ik kan dit helemaal niet’, verklaart Alicia haar zucht. Toch gaat ze net als de andere kinderen aan de slag. Uitleg? Die krijgen ze niet. Zelf ontdekken, daar draait het om. ‘O jee’, zegt nu ook Ilias (11). Maar al gauw hebben ze het in de gaten: de locomotiefonderdelen uit het bouwpakket drukken en de nummertjes volgen.

Volgende opdracht
‘Zo lastig is het eigenlijk niet’, merkt Finn (10). Ilias: ‘Alleen het karton vouwen is best moeilijk. Dat moet je echt heel goed en strak doen.’ De zucht van Alicia is inmiddels verdwenen. ‘Dit is hartstikke leuk’, zegt ze. Nog een ballon op de schoorsteen en haar locomotief is af. ‘Kijk nou’, zegt ze verbaasd. ‘Ik ben als eerste klaar’.

Als alle locomotieven zijn getest, komt de volgende opdracht: tekenen en schrijven over Het Ontdekstation. Hoe ziet het er straks uit? Wat is er te doen? Het spettert ideeën. Noa (12): ‘Er is een robot.’ Wieke (9): ‘Ja, robots zijn leuk.’ Rowan (10):  ‘Een chipsmachine.’ Yaro (9): ‘Een stoel met knopjes. Als je op een knopje duwt komt er een tv of een fles drinken uit.’ Tom (9): ‘Een kabelbaan met bakjes.’

Bij deze nieuwe opdracht is het niet ‘ieder voor zich’. De kinderen moeten samenwerken. Er worden drie groepen gemaakt en iedere groep maakt één verhaal. Praten, kneden, wikken en wegen. Ook Noa, Wieke, Rowan en Yaro komen eruit. Noa: ‘Ons plan heet ‘Het Luchtparcours’. Alles wat we hebben bedacht, zit erin.’

Filmpje
De tekeningen worden verzameld en één voor één op de foto gezet. ‘Als je ze straks snel achter elkaar afspeelt, heb je een filmpje’, legt Sanne uit. ‘Jullie filmpje komt op een website. Maar ook de filmpjes die andere kinderen nog gaan maken. Mensen kunnen stemmen en het filmpje met de meeste stemmen wint. Met dat idee gaan we zeker iets doen.’

Tom: ‘Weet je de naam van de website al? Dan ga ik tegen iedereen zeggen dat ze op ons moeten stemmen. En ik ga folders maken en posters. voor op school. Het Luchtparcours moet winnen.’

De Ontdekfabriek als voorbeeld
In Eindhoven staat De Ontdekfabriek. Kinderen knutselen er aan uitvindingen en maken er kennis met techniek. Dat is ook de opzet van Het Ontdekstation in Tilburg dat waarschijnlijk in 2018 klaar zal zijn. Een kopie van De Ontdekfabriek gaat het waarschijnlijk niet worden. Andere kinderen, andere ideeën. Wel helpt De Ontdekfabriek bij het opzetten van Het Ontdekstation. Net als de gemeente Tilburg, de Bibliotheek Midden-Brabant en het onderwijs.

Workshops
Op 30 september, 7 oktober en 14 oktober worden nog meer workshops ‘Storytelling & techniek’ gegeven.

Kijk voor het programma op www.bibliotheekmb.nl/agenda. Daar kun je je ook aanmelden.

Tekst en foto’s Ester van Zundert