Nieuws - Het eerste Tilburgse Taalhuis is een feit

Wethouder Marcelle Hendrickx opende woensdag 20 januari in wijkcentrum/bibliotheek ’t Sant het eerste Taalhuis in de stad. “Voor alle Tilburgers moet het Taalhuis een begrip worden!”

Het Taalhuis is er voor volwassenen die beter willen leren lezen en schrijven of die willen leren hoe de computer en internet werkt. De opening van het Taalhuis in wijkcentrum/bibliotheek ’t Sant is een belangrijke eerste stap op weg naar leesbevordering voor de naar schatting 23.000 laaggeletterde Tilburgers. Het Taalhuis is een initiatief van het Taalnetwerk Tilburg, een gezamenlijk project van de Bibliotheek Midden-Brabant, ContourdeTwern, MST en School voor Educatie en Inburgering van ROC Tilburg en wordt ondersteund door Stichting Lezen en Schrijven. De start van het Taalnetwerk was voor wethouder Marcelle Hendrickx een “grote wens” en ze is dan ook “ongelooflijk trots” op het eerste Taalhuis in Tilburg. “De strijd tegen laaggeletterdheid aangaan staat bij mij hoog op de agenda. Te veel mensen kunnen niet volledig meedraaien in onze samenleving omdat ze de taal onvoldoende beheersen en dat moet anders. Het Taalhuis kan een ontmoetingsplaats, een werkplaats worden voor iedereen die moeite heeft met taal. Voor alle Tilburgers moet het Taalhuis een begrip worden. Ik ben alleen maar heel trots op het Taalhuis!”

‘De grenzen van mijn taal, zijn de grenzen van mijn wereld’  (Ludwig Wittgenstein)

In Tilburg en omgeving zijn naar schatting 23.000 mensen laaggeletterd. Dit betekent dat ze zoveel moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen dat ze onvoldoende kunnen functioneren in de samenleving. Denk aan het niet kunnen invullen van formulieren, bijsluiters van medicijnen niet kunnen lezen, geen mailtjes kunnen lezen of versturen. “Lezen en schrijven is zo’n vanzelfsprekendheid in onze gedigitaliseerde maatschappij dat wij ons gewoonweg niet kunnen voorstellen hoe het is om niet te kunnen lezen en schrijven”, vertelt Nanneke Tuerlings, voorzitter van het Taalnetwerk. “Laaggeletterden lopen tegen tal van problemen aan en vinden het, uit schaamte, vaak moeilijk om hulp te vragen. Mensen moeten over die drempel heen en een eerste stap zetten. Dat kan in het Taalhuis.”

(digi)Taal

Het Taalhuis is één van de manieren om laaggeletterdheid te lijf te gaan en organiseert diverse activiteiten op gebied van (digi)taal. Zo is er een Taalhuis spreekuur voor iedereen die vragen heeft over taal, rekenen of omgaan met de computer, een Spreekuur Klik&Tik, voor iedereen die vragen heeft over het gebruik van internet en onder begeleiding wil oefenen en er ligt tal van materiaal waarmee mensen aan de slag kunnen met het leren van de taal. Het Taalhuis biedt maatwerk en wil inspelen op de vragen en behoeften van mensen, zodat er een passend aanbod gevonden kan worden voor iedereen, “want”, benadrukt Tuerlings nogmaals, “we kunnen niet zonder taal”. “Het taalhuis hoopt zoveel mogelijk mensen te bereiken, met name ook de autochtone Nederlanders, want 75 procent van alle laaggeletterden is autochtoon.”

Wekelijks Taalhuis spreekuur – elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur (vanaf 27 januari)
Wekelijks Spreekuur Klik&Tik – elke donderdag van 14.00 tot 15.30 uur (vanaf 4 februari)

Het Taalhuis kan niet zonder vrijwilligers. Daarom biedt het ROC Tilburg een gratis training aan voor taalcoaches en is er een helpdesk waar vrijwilligers met al hun vragen terecht kunnen. Daarnaast organiseert het Taalhuis een maandelijks Taalcafé. Tijdens de eerste editie kunnen vrijwilligers elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. Het Taalhuis in wijkcentrum/bibliotheek ’t Sant is de eerste in een reeks. Dit jaar hoopt het Taalnetwerk nog een aantal huizen te openen op verschillende locaties in de stad om zo gezamenlijk het aantal deelnemers aan cursussen basisvaardigheden (taal, digitale vaardigheden en rekenen) in 2018 met 30 procent te verhogen.

Maandelijkse Taalcafé -eerste editie dinsdag 23 februari van 10.00 – 11.30 uur

DSC_1195 DSC_1177 DSC_1171 DSC_1186

Tekst: Ilse Spijkerman

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)