Nieuws - Geluk is het nieuwe rijk zijn


Tegenlicht Meet up Rendement van Geluk

We blijken helemaal niet gelukkiger te worden van rijk zijn en werken voor een commercieel bedrijf waar alles draait om het maken van winst is steeds minder in trek. Sinds de crisis in 2008 is de betekenis-economie ontstaan waarbij het creëren van geluk en welzijn centraal staan. Daarover ging het tijdens de tweede Tegenlicht Meet Up van woensdag 1 juni: ‘het rendement van geluk’ in de Kennismakerij in Tilburg.

Ons tijdverdrijf moet weer maatschappelijke impact hebben. Zelf dragen we ons steentje bij door bijvoorbeeld biologisch eten te kopen en steunen daarmee bedrijven die een positieve impact hebben op de maatschappij. In Nederland wonen heel veel mensen die graag goed doen door middel van vrijwilligerswerk, mantelzorg of anderzijds idealistisch zijn ingesteld. Met die passie verbeteren steeds meer mensen de wereld om zich heen.

Vooral jongeren zoeken maatschappelijke betekenis in alles wat ze doen en zijn de motor van de betekenis-economie. Een goed voorbeeld is Boyan Slat die op zestienjarige leeftijd een systeem ontwikkelde dat het plastic in de oceaan opruimt. De drijfveer is vaak frustratie en een onbedwingbare wens om een probleem op te lossen dat mensen gelukkiger kan maken.

Op de vraag hoe sterk de overheid moet sturen op geluk, antwoord iemand uit het publiek dat ze denkt dat een duwtje in de goede richting het beste werkt. Dan is er geen ‘moeten-gevoel’. De meeste bezoekers zijn huiverig voor een overheid die te veel ingrijpt op de persoonlijke vrijheid, ook al wordt iedereen er gelukkiger van. Sommigen vinden dat wel een goede reden. Als de overheid nou helpt om kansen te creëren, dan kunnen we zelf ons eigen geluk bepalen, zo wordt bepleit.

Brabanders geven hun mate van geluksgevoel gemiddeld een 7,2. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Geluk met een zachte G’ van het PON van eind 2015. Het geluk van Brabanders hangt af van drie kernwaarden: onze identiteit, waarden en gedrag. Tachtig procent voelt zich een Brabander en associeert dat met gemoedelijkheid, sociale betrokkenheid, ruimdenkendheid, gezelligheid en bourgondisch leven.

Het publiek geeft aan voldoende gelukkig te zijn maar ook worden de meest uiteenlopende redenen genoemd waarom de betekenis-economie broodnodig is. Er is stress vanwege het banentekort, schulden, toenemende kans op een burn-out en niet kunnen voldoen aan de zogenaamde participatie-samenleving. En met het zeer omstreden TTIP-handelsverdrag zullen we ziek worden van het gebruik van pesticiden en zal de macht verder opschuiven naar het bedrijfsleven waardoor angst bestaat dat nog meer winst wordt gemaakt ten koste van het volk.

Je vraagt je toch af hoe vrij we zijn om ons eigen geluk te beïnvloeden. Sara van den Brink kwam in actie toen ze zich onprettig voelde over de weerstand tegen de komst van vierhonderd vluchtelingen in wijk Fatima. Ze wilde juist verbinding maken en nam het initiatief voor ‘De wijk helpt’ dat vriendschap sluit in plaats van buitensluit. Nu drinkt ze een biertje met vluchtelingen en ondersteunt ze zelfs op emotioneel vlak.

Studenten Holly Janssen en Charlotte Simons hebben voor hun afstudeerproject 2000 euro verzameld door een bingoavond voor ouderen en Indonesisch ontbijt voor een bedrijvenpand te organiseren en zijn voor een maand vertrokken naar Lombok, een arm dorp in Indonesië, om een weeshuis met vijftig kinderen te helpen. Het plan was om een keuken te bouwen maar uiteindelijk is er een hele school gebouwd met een wc, kranen etc. Ze hebben mensen ook van eten voorzien en zijn van plan om opnieuw 2000 euro te verzamelen en terug te gaan.

Deze inspirerende verhalen brachten een positief einde aan een avond die ook ging over angsten en wat iemand tegenhoudt om van je passie je werk te maken en de wereld te verbeteren. De betekenis-economie biedt hoop op een betere toekomst. Op de vraag of Holly gelukkig is, antwoordt ze meteen ja. Voor haar betekent geluk: “Mijn dromen najagen. Ik wil veel van anderen leren, reizen en ontwikkelen.”

Tekst: Lotta Hermans

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)