Nieuws - Fuck Up Bas Vermeer: door met oordopjes in te slapen miste ik een belangrijk verhaal…


Op 5 september is de allereerste Tilburgse editie van de FuckUp Nights in de Kennismakerij. Om alvast een beetje in de stemming te komen hebben wij verschillende bekende en minder bekende Tilburgers gevraagd wat hun grootste fuck up is op werkgebied. Deze week vertelt Bas Vermeer, Stadsgezicht Tilburg, over zijn fuck up.

De meeste Tilburgers kennen Bas wel als Stadsgezicht Tilburg. Hij sjeest de hele stad rond om alle verhalen over Tilburg te verzamelen voor het Brabants Dagblad. Maar ook hij maakt wel eens een fout en vandaag deelt hij zijn fuck up met ons.

Wat is jouw grootste fuck up?
“We zitten nu bij de Spaarbank en daar op vijfsprong stond vroeger een hele grote esdoorn. Het was tien jaar geleden en ik was net begonnen bij het Brabants Dagblad. Ik woonde hier twee huizen verderop. Er was al een paar jaar een boel gedoe over die esdoorn, want hij zou worden gekapt voor de herinrichting van dit pleintje. Een boel kunstenaars en dichters maakten er protest tegen en ze legden zichzelf aan de boom vast. Dat weekend zaten ze hier weer en ik had weekenddienst. Mijn chef had al duidelijk tegen me gezegd dat ik in de gaten moest houden of de boom werd omgekapt, want dat is natuurlijk het belangrijkste nieuws. Ik zei: ‘Dat is voor mij heel makkelijk, want ik woon twee huizen verder. Als er iets wordt omgekapt dan hoor ik het wel.’

Voordat ik ging slapen keek ik uit het raam; ik zag de mensen daar nog zitten en de boom stond nog. Ik ging slapen en midden in de nacht kwam mijn luidruchtige buurman thuis die hele harde muziek opzette, dus ik deed uit automatisme mijn oordoppen in. De rest laat zich raden… ’s ochtends deed ik die oordoppen uit en toen ik uit het raam keek was de boom weg! Wat bleek: om 4 uur ’s nachts waren de protestanten weg gegaan, want ze dachten: die boom wordt toch niet midden in de nacht omgekapt. Maar ze stonden blijkbaar al klaar met een motorzaag om die boom om te zagen. Als ik mijn oordoppen niet in had gehad, was ik er vast en zeker wakker door geworden en had ik een mooi verhaal gehad.”

En hoe reageerde ze toen op je werk?
“Nou, ik kwam daar binnen en toen zeiden ze: ‘Hoe heb je dat in godsnaam dit verhaal kunnen missen?’ Ik weet nog dat mijn chef vrij teleurgesteld was. En dat is natuurlijk nog erger dan als iemand boos is. Ik werkte er pas net en dit was een ding waar al twee jaar over werd gepraat, dus dan baal je wel flink. Vooral omdat ik zo stellig had gezegd: nee dat hoor ik wel en het komt helemaal goed. Nu kunnen we er inmiddels gelukkig wel om lachen.”

Heb je er ook iets van geleerd?
“Lachend: Nee, eigenlijk niet. Het was gewoon stom, wat kun je leren van iets dat gewoon stom is? Het kan altijd fout gaan op zo’n knullige manier. Daar doe je niks aan en het is ook niet erg.”

Zo te horen kun je dus wel goed omgaan met het maken van fouten.
“Ja inderdaad. Alhoewel: in mijn eerste jaar spelde ik vaak namen verkeerd en daar worden mensen niet blij van, dus daar let ik nu supergoed op. Of dat je een spelfout in de kop zet… dan denk ik wel even: shit, dat had niet gemoeten.”

Dat is natuurlijk het nadeel van een bekend gezicht zijn, mensen spreken je dan ook snel aan op je fouten.
“Ik had laatst ergens een foutje in gemaakt en dan krijg ik meteen mails, vermeldingen op Facebook en Twitter en een smsje. Dan denk je: ja ja, nu weet ik het wel. Toen ik vijf jaar geleden begon als Stadsgezicht Tilburg vond ik dat ook echt vervelend. Ik was al onzeker en dan gaan mensen je ook nog op je fouten wijzen. Inmiddels denk ik: een foutje kan gemaakt worden en lig ik er niet meer wakker van. Ik maak er meestal een grapje van en dan is het zo weer weg.”

Vind je het belangrijk om fouten te maken?
“Ik denk dat je in het leven heel vaak op je bek gaat en dat is juist goed. Door schade en schande word je wijs. Niemand is perfect. Door de jaren heen bouw je als journalist een dikkere huid op. Als ik kritiek krijg, trek ik me dat niet meer persoonlijk aan.”

Heb je nog advies aan mensen die een fuck up hebben gemaakt?
“Niet te lang bij stil blijven staan. Gewoon doorgaan en proberen er lering uit te trekken. Accepteer dat het hoort bij het leven.”

FuckUp Nights is een wereldwijde serie evenementen waar verhalen over professioneel falen worden gedeeld. In Tilburg organiseren de Kennismakerij en Bank15 vier keer per jaar een avond waar sprekers voor een zaal vol publiek hun eigen professionele fuckups delen. Verhalen over projecten die faliekant fout liepen, samenwerkingen die ontploften en producten die nooit van de plank kwamen. We bespreken ze allemaal, er kan serieus gelachen worden. Want in Tilburg weten we: wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. Op 5 september is de eerste editie. Tickets kosten 5 euro (inclusief twee drankjes) en zijn hier te koop.

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)