Nieuws - Fuck Up Meike van Zandvoort: “Ik barstte keihard in huilen uit met mijn opdrachtgever aan de telefoon.”


Op 5 september is de allereerste Tilburgse editie van de FuckUp Nights in de Kennismakerij. Om alvast een beetje in de stemming te komen hebben wij vijf bekende en minder bekende Tilburgers gevraagd wat hun grootste fuck up is op zakelijk gebied. Deze week vertelt filmprogrammeur Meike van Zandvoort over haar fuck up.

Je kent Meike misschien wel van Pop Up Cinema waarbij ze presenteert, helpt met de programmering en regelmatig filmmakers aan de tand voelt na afloop van de films. Daarnaast heeft Meike haar eigen bedrijf Rijker Leven waarmee ze mensen helpt om hun dromen haalbaar te maken en daarnaast hun relatie met geld verbeteren. Eigenlijk denkt Meike niet in fuck ups (ze denkt liever in kansen), maar voor deze ene keer wilde ze haar fuck up met ons delen.

Meike, vertel: wat is jouw grootste fuck up?
Ik ben vrij voorzichtig, braaf en netjes. Ik heb echt moeten leren om buiten de lijntjes te kleuren, omdat je daarmee ook grotere dingen bereikt. Binnen mijn voorzichtige zelf heb ik ooit wel iets fout gedaan. Op een gegeven moment deed ik als freelancer een onderzoek voor een startende culturele organisatie . Heel spannend, want het was mijn eerste beleidsopdracht. Ik had hard gewerkt en mijn onderzoek was al goed gevorderd. Ik laat het liefst het eindresultaat pas zien als het helemaal af is, dus ik had tussendoor geen contact meer gehad met de opdrachtgever. Op een gegeven moment belde de opdrachtgever en die zei: ik heb niks meer van je gehoord, dus ik wil de opdracht intrekken. Ik schrok daar zo van dat ik aan de telefoon keihard in huilen ben uitgebarsten. Ik dacht: holy shit, wat heb ik verkeerd gedaan. Door mijn onprofessionele reactie had hij wel door dat ik er echt niet met de pet naar had gegooid. Uiteindelijk heb ik de opdracht wel afgemaakt, maar spraken we een lager bedrag af.

Wat heb je er van geleerd?
Als je een opdracht hebt, moet je tussendoor rapporteren en duidelijk laten weten wat je aan het doen bent. Ik vind het soms lastig om work in progress te laten zien, omdat je denkt ‘dit is nog niet goed genoeg’. Maar het is helemaal niet erg om dat te laten zien. Je opdrachtgever weet ook wel dat dit nog niet de uiteindelijke versie is. Dat heb ik echt door schade en schande moeten leren. Dus niet te onzeker zijn over je werk als het nog niet af is. Een opdrachtgever waardeert het juist en heeft het ook nodig om eventueel te kunnen bijsturen.

Is het goed om je fuck ups te bespreken?
Ja, zeker! Van je fouten leer je zelf het meest. Hoe fijn is het dan als je dat ook deelt met andere mensen. Dan kunnen zij er ook meteen wat van leren. Iedereen heeft daar wat aan. Je fuck ups delen is het allerbeste wat er is. In mijn bedrijf Rijker Leven gaat het onder andere over gevoelens rondom geld. In de gratis online training die ik heb gemaakt, ben ik ook heel open en persoonlijk en deel ik mijn ervaringen. Ook over wat ik wel eens fout heb gedaan.

Er zit een soort taboe op praten over geld heb ik het idee.
Absoluut. Ik maak ook een podcast waarin ik mensen interview over geldverhalen en daarin bespreek ik dat soort dingen. Ik heb bijvoorbeeld iemand geïnterviewd wiens vader was overleden toen hij vrij jong was en daarna overleed zijn opa. Hierdoor had hij op redelijk jonge leeftijd een enorme erfenis samen met zijn broer. Bij hem is die hele erfenis op en bij zijn broer niet. Zijn broer heeft dat dus anders besteed dan hij. Maar hij ziet dat niet als een fuck up, want hij heeft de keuze gemaakt om lekker en lang te studeren en veel plezier te maken. Nou is het op en dat is ook prima. Hij heeft geen studieschuld hierdoor. Zijn broer heeft een huis ervan gekocht en heeft een gezin et cetera. Hij heeft het dus heel anders aangepakt. Maar wie zegt dat dat de betere keuze is? Als je je keuzes anders benadert en een beetje compassie hebt met jezelf dan is iets niet per se een fuck up.

Heb je nog tips voor jonge ondernemers rondom fuck ups?
Dat is ook meteen een tip aan mezelf: durf te falen. Hoe meer je uitprobeert, risico neemt en durft in het diepe te springen; hoe meer je bereikt. Denk groot, durf en doe! Mijn tweede tip: elke fuck up is een kans en als derde tip: als je het dan verkloot, los het dan ook netjes op. Dus ga niet in een hoekje zitten huilen met een deken over je hoofd terwijl je denkt: laat mij maar in een diep gat verdwijnen. Zorg dat je degene aankijkt met wie je het verkloot hebt en ben er eerlijk en fair over. Dan zullen mensen het je altijd vergeven. En vergeef het ook jezelf. Dat is misschien het aller, allerbelangrijkste.

FuckUp Nights is een wereldwijde serie evenementen waar verhalen over professioneel falen worden gedeeld. In Tilburg organiseren de Kennismakerij en Bank15 vier keer per jaar een avond waar sprekers voor een zaal vol publiek hun eigen professionele fuckups delen. Verhalen over projecten die faliekant fout liepen, samenwerkingen die ontploften en producten die nooit van de plank kwamen. We bespreken ze allemaal, er kan serieus gelachen worden. Want in Tilburg weten we: wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. Op 5 september is de eerste editie. Tickets kosten 5 euro (inclusief twee drankjes) en zijn hier te koop. 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)