Nieuws - Fuck Up Maartje Mutsaers: “Toen bleek dat er 15.000 euro te veel op de factuur stond”


Op 5 september is de allereerste Tilburgse editie van de FuckUp Nights in de Kennismakerij. Om alvast een beetje in de stemming te komen hebben wij vijf bekende en minder bekende Tilburgers gevraagd wat hun grootste fuck-up is op zakelijk gebied. We trappen af met Maartje Mutsaers.

Inmiddels is Maartje Mutsaers alweer een paar maanden de creatief en zakelijk manager van het Ontdekstation013 in de Spoorzone. Hiervoor deed ze iets heel anders, ze was namelijk marketingmanager bij een groot internationaal bedrijf. Maar mede door haar fuck up realiseerde ze zich dat ze er niet meer thuis hoorde…

Door: Michelle Vleugels

Kun je iets vertellen over je grootste Fuck Up?
“Ik heb anderhalf jaar geleden een kindje gekregen en na mijn zwangerschapsverlof lag er natuurlijk een boel werk op me te wachten. We zouden bijna naar een grote beurs toe gaan en de factuur van de aantal vierkante meters die we afgenomen hadden kwam binnen. In mijn snelheid keurde ik hem goed. Toen bleek uiteindelijk dat er bijna 15.000 euro te veel op stond… Slapeloze nachten had ik ervan. Uiteindelijk heb ik met veel bellen en uitleggen het voor elkaar gekregen om het geld terug te krijgen, maar dat duurde wel bijna drie maanden. Het is goed gekomen, maar wel met enorm veel stress”

En wat heb je ervan geleerd?
“Het heeft mij geleerd hoe ik reageer en vooral ook hoe ik om wil gaan met andere mensen in stresssituaties. Dit is voor mij het begin geweest waarom ik bij het betreffende bedrijf ontslag heb genomen. Dit bevestigde dat ik daar niet meer op mijn plek zat. Toen heb ik uiteindelijk mijn baan opgezegd voordat ik iets anders had.”

Wauw, spannend!
“Ja zeker. Ik was wel aan het zoeken naar iets nieuws, maar ik kwam niks tegen. En ik wilde gewoon graag stoppen. Het werd gewoon te veel. Ik ben tegen mensen gaan vertellen dat ik wat anders zocht. Toen kreeg ik weer veel marketingmanager-functies onder mijn neus geschoven, maar ik dacht: ik ga niet weer een zelfde soort baan doen. Toen kwam iemand met de functie bij het Ontdekstation. En dat was eigenlijk perfect. Ik kan het nu supergoed combineren met mijn thuisleven. Dit werk voelt eigenlijk niet als werk. Ik krijg er zoveel energie van.”

Dus eigenlijk nog een leermoment: niet blijven hangen in een baan waar je stiekem ongelukkig bent?
“Ja, precies. Dat je in alles naar voren moet bewegen zowel naar je baas, collega’s als jezelf en je gezin. Vorig jaar voelde soms als een fuck-up omdat ik het voor mezelf niet goed had gedaan. Dat is misschien nog een ergere fout dan die fout met het geld: ik ben te lang blijven hangen in een baan waar ik niet gelukkig van werd. Het was niet goed voor mijn relatie, voor mijn vriendschappen en niet voor mezelf. Ik denk altijd eerst aan een ander en niet aan mezelf. Het was tijd om voor mezelf te zorgen. Toen ik had opgezegd, heb ik nog bijna vier maanden doorgewerkt omdat ik het netjes achter wilde laten. Mijn man zei op een gegeven moment: wanneer ga je nou eens aan jezelf denken en dus aan ons. Dat was een omkeerpunt, dat ga ik echt nooit meer doen. Als iets aan je vreet of als je denkt: ik vind het niet prettig hoe iemand met me omgaat, dan moet je daar meteen iets van leren. Je moet bij jezelf blijven. Ik zal mezelf niet meer zo snel voorbij lopen.”

Is dat ook je advies aan mensen die net beginnen op de banenmarkt of misschien net beginnen met ondernemen?
“Nou, het is helemaal niet erg om hard te werken. Ik denk ook niet dat je jezelf voorbij loopt door hard te werken. Dat gebeurt pas als je niet lekker in je vel zit op je werk of thuis. Het is prima om veel uren te maken, maar je moet er wel energie uit halen. Daarnaast moet je mensen om je heen hebben die én tegen je zeggen wanneer iets niet goed gaat, maar die het ook tegen je zeggen als je een mooie prestatie hebt geleverd. Je moet iedere dag met plezier naar je werk gaan en met plezier thuiskomen. Zolang dat is, is het prima. Ik ga nooit meer iets doen waar ik niet gelukkig van wordt en ook niet met mensen die niet het goeie in mij naar boven halen. Vertrouw op je eigen gevoel. Als je een knoop in je maag krijgt, dan is er ook echt iets. Dat is niet omdat er niks aan de hand is.”

Denk je dat fouten maken belangrijk is in je werk?
“Superbelangrijk! Als je nooit fouten maakt, kom je niet veel verder in het leven. Kinderen kunnen ook pas lopen als ze 100 keer zijn gevallen. Ik denk dat je dan pas echt iets leert. Door die ene fout realiseerde ik me dat ik niet op mijn plek zat en nu heb ik een supertoffe baan én geniet ik enorm van de extra tijd met mijn gezin. Carrière maken betekent niet per sé 60 uur per week werken. Ik heb nu een superverantwoordelijke baan, waarbij ik iedere dag veel leer en mezelf ontwikkel, maar ik heb ook een fijn leven ernaast. Misschien wel het belangrijkste leermoment: carrière maken heeft niks te maken met uren of met geld.”

En als je nu een factuur krijgt?
Lachend: “Dan check ik hem dus drie keer.”

FuckUp Nights is een wereldwijde serie evenementen waar verhalen over professioneel falen worden gedeeld. In Tilburg organiseren de Kennismakerij en Bank15 vier keer per jaar een avond waar sprekers voor een zaal vol publiek hun eigen professionele fuckups delen. Verhalen over projecten die faliekant fout liepen, samenwerkingen die ontploften en producten die nooit van de plank kwamen. We bespreken ze allemaal, er kan serieus gelachen worden. Want in Tilburg weten we: wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. Op 5 september is de eerste editie. Tickets kosten 5 euro (inclusief 2 drankjes) en zijn hier te koop. 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)