Nieuws - Frisse geluiden tijdens eerste TEDxTilburg


We vroegen onze reporter Nathalie van Zundert of ze verslag wilde doen van Tilburgs eerste TEDx conferentie op zaterdag 6 april in de LocHal. Daar hoefde ze exact maar één nanoseconde over na te denken. Ja duh…natuurlijk!!

TEDxTilburg is een lokaal en onafhankelijk georganiseerde afgeleide van TED. Je weet wel, van de beroemde en inspirerende TED Talks die je online vast weleens voorbij zag komen. Het biedt een podium aan sprekers met een bijzondere boodschap. Dat kan een uniek persoonlijk inzicht zijn of een fris tegengeluid. De talks zijn altijd het resultaat van nieuwsgierigheid en creativiteit en daarom vernieuwend. Als je er niet bij was deze eerste editie van TEDxTilburg dan heb je echt wat gemist, sorry. Maar gelukkig deelt Nathalie hier de vier hoogtepunten:

Verrassende aftrap
De eerste ‘talk’ was van Petra Blaisse, zij ontwierp de immense textiele wanden in de LocHal. Voor veel mensen is een gordijn iets wat je dichttrekt ’s avonds. Petra Blaisse ziet dat heel anders. Want waarom hangen we ze alleen binnen? Blaisse toont een metershoog gordijn dat aan de buitenzijde hangt. En waarom alleen voor een raam hangen? Ze toont een filmpje waarbij verschillende gordijnen via een rails door een ruimte getrokken worden. Na deze talk kijkt niemand ooit nog op dezelfde manier naar  gordijnen.

Als je portemonnee kon praten
De volgende talk was van lifeplanner Meike van Zandvoort over haar fascinatie voor geld en over de inhoud van onze portemonnee. Hoe wij omgaan met geld zegt heel veel over wie wij zijn. In een oprecht verhaal vertelde ze over hoe het vertrek van haar moeder invloed had op het oppotten van haar geld.

Kunst op doktersrecept
Het voortdurend opslurpen van verhalen tijdens TEDx is vermoeiend. Maar gelukkig bracht de Brit Andrew Greenwood weer leven in de brouwerij. De voormalig balletdanser integreert, met succes, dans in de gezondheidszorg als preventie tegen ziektes als Parkinson, Alzheimer en MS. Hij werkt inmiddels samen met meerdere ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zijn verhaal houdt niet op bij de overduidelijke voordelen van dans als stimulatie van onze hersenen. Greenwood benadert mensen als dansers, als performers, niet als patiënten. Hij daagt ze uit en haalt zodoende écht meer uit mensen die door ons al waren afgeschreven.

Bevolkingsgroei is wel goed nieuws
Oja joh? Maar meer mensen zijn toch meer monden die eten van de cake die moeder aarde heet. Dat gaat toch nooit goed? Volgens filosoof en journalist Ralf Bodelier wel. Sterker nog, hoe meer monden, hoe meer cake! Meer monden zijn namelijk óók meer hersenen. Gesteund door heldere grafieken toont Bodelier aan dat alle vooruitgang een-op-een gelijk loopt met bevolkingsgroei. Bevolkingsgroei die overigens niet veroorzaakt wordt doordat we fokken als konijnen, maar meer doordat we niet meer sterven als vliegen.
Cake, anyone?

Wil je weten wanneer de volgende TEDxTilburg in de LocHal wordt gehouden? Houd dan de agenda op deze site in de gaten!

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)