Nieuws - Foto’s bewerken: een heel gepuzzel


Gelaarsde Poes, foto's

Tijdschriften, schaar, lijm. Met foto’s kun je de gekste collages maken. Foto’s kun je ook knippen en plakken met de computer. In de Bibliotheek Tilburg Centrum leerden elf kinderen hoe dat moet. Had je er graag bij willen zijn? Misschien heb je hier iets aan: de meeste gehoorde uitspraken, met de uitleg erbij.

“Dit is onze poes”
De opdracht was: maak je eigen Gelaarsde Poes. Sommige kinderen hadden een USB-stick meegenomen. Daar stond een foto op van hun eigen poes. Colwin (11):  “Ik heb Snoes op de foto gezet  Handig, want nu hoef ik geen plaatjes te zoeken op internet. Ik heb ook een foto van een hoedje gemaakt. Die kan ik ook gebruiken.”

“Ik kan geen mooie laarzen vinden”
Geen zelfgemaakte foto’s bij de hand? Geeft niets! Op internet staan miljoenen foto’s. Maar hoe vind je de foto’s die je zoekt? Lotje (10): “Wacht, misschien moet ik niet op laarzen zoeken, maar op rode regenlaarsjes. Ja, kijk! Veel beter.”

“Waar zit het vergrootglas?”
Als je foto’s hebt gevonden, ga je ze bewerken. Je kunt bijvoorbeeld de achtergrond van een foto weghalen. ‘Gummen’ heet dat. Lucas (11): “Langs de randjes gummen, is lastig. Ik zoek het vergrootglas op de computer. Dan kun je inzoomen en gaat het beter.”

“Het is gelukt!”
Lastig hoor, al die knopjes en schuifjes om foto’s te bewerken. Maar geef het niet op. Rick (10): “Wow! Het is gelukt! Ik snapte niet hoe ik die hoed kleiner kon maken. Ineens had ik het door. Nu past hij precies op de kop van de poes.”

“O nee, ik ben alles kwijt!”
Als je foto’s bewerkt, kun je ze het beste af en toe opslaan. Jordy (10): “O nee, ik ben alles kwijt. Het scherm is helemaal wit.”

“Ik moet dit veel gaan doen”
Zoals gezegd: foto’s bewerken, is een heel gepuzzel. Puk (9): “Ik vind het moeilijk, maar ik wil het heel graag leren. Ik denk dat ik dit veel moet gaan doen.”

Pixlr Editor
Staat op jouw computer geen fotobewerkingsprogramma? Zoek dan op internet naar ‘Pixlr Editor’. Dat programma kun je gratis gebruiken.

Fotowedstrijd
De kinderen gingen tijdens de workshop aan de slag met een foto van een kat. Dat is niet helemaal toevallig. De Bibliotheek organiseert namelijk een fotowedstrijd. De opdracht is: maak een foto van een kat en maak er digitaal een knettergekke of -stoere Gelaarsde Poes van.

Ook jij kunt meedoen aan de wedstrijd. Je kunt je foto opsturen naar tilburgcentrum@bibliotheekmb.nl. Doe dat vóór 26 maart. Vergeet niet je naam en leeftijd op te schrijven. De prijs: twee kaartjes voor een jeugdvoorstelling bij Theaters Tilburg.

Tekst en foto’s: Ester van Zundert (meer informatie over Ester vind je op: www.schrijfletters.nl)

PS bieb - 1

PS bieb - 2

PS bieb - 3

PS bieb - 4

Gelaarsde Poes, foto's

PS bieb - 6

PS bieb - 7

PS bieb - 8

PS bieb - 9

PS bieb - 10

PS bieb - 11

PS bieb - 12

The following two tabs change content below.
Avatar

Marketing Communicatie

Avatar

Laatste berichten van Marketing Communicatie (toon alles)