Nieuws - Filmcafé Berkel-Enschot: oude culturen in een nieuwe wereld

once were warriors, filmcafe

De 21e eeuw is een eeuw van snelle ontwikkelingen. Onze maatschappij wordt steeds gehaaster en dankzij het internet staan we nu in contact met de hele wereld. Je zou misschien denken dat dit betekent dat de culturen van over de hele wereld steeds meer met elkaar vermengen in een massacultuur. Toch zijn er groepen die proberen hun eigen traditie, cultuur en identiteit overeind te houden in deze maatschappij.

Het filmcafé Berkel-Enschot besteed daar in hun achtste editie aandacht aan. De films uit deze editie draaien allemaal om culturele minderheden die de balans proberen te vinden tussen hun eigen cultuur en tradities en de moderne maatschappij in het land waar ze wonen. De voorgaande films hebben bijvoorbeeld al aandacht besteed aan de nomaden in Mongolië (Cave of the yellow dog) en de Sioux (Bury my heart at wounded knee) uit Amerika.

Afgelopen woensdag (24 februari) was alweer de voorlaatste film in de cyclus te zien, Once Were Warriors. Deze film gaat over een Maori-gezin in Nieuw-Zeeland dat zich staande probeert te houden in de stadse, moderne samenleving maar zich tegelijkertijd ook vast probeert te houden aan hun culturele identiteit en afkomst.

Het verhaal van de Hakes, het gezin uit de film, is er een van verschillende Maori-gezinnen en families uit andere etnische minderheden op de hele wereld. Ze leven net boven de armoedegrens, krijgen te maken met discriminatie en criminaliteit en hebben over het algemeen een veel minder makkelijk en welvarend leven dan hun landgenoten. Deze problemen krijgen de leden van de Hake-familie allen op hun eigen manier mee, en ze gaan er op verschillende manieren mee om: vader Jake grijpt naar de drank en uit zich in geweld, de oudste zoon voegt zich bij een Maori-gang in de hoop daar een familie te vinden en tienerdochter Grace zoekt heil bij haar dakloze vriend en in de verhalen die ze schrijft.

Al met al schetst de film een heftig beeld van het leven van een Maori-gezin, dat helaas niet alleen maar fictie is. Het verhaal van de Hake-familie is ook het verhaal van verschillende andere groepen die op de grens tussen twee werelden staan. Ondanks de tragische gebeurtenissen in de film, eindigt het verhaal toch met een positieve noot. Hopelijk is dat een goed voorteken voor de situatie van de Maori en alle andere culturele minderheden in de wereld, en zullen ze allemaal op hun eigen manier een weg kunnen vinden om volledig mee te draaien in de maatschappij zonder daarbij hun eigen identiteit en tradities te verliezen.

De laatste film in deze editie van het filmcafé Berkel-Enschot, Silent Souls,  volgt twee mannen die tot de Merja, een oorspronkelijk Finse bevolkingsgroep in Rusland, behoren. Als de echtgenote van een van hen sterft, maken zij samen een reis om haar een traditionele begrafenis te geven. Silent Souls is te zien op woensdag 30 maart om 19.30 uur in Cultureel Centrum de Schalm.

Tekst: Lotte Savelsberg

Filmcafé Berkel-Enschot: De Schalm en de Bibliotheek Midden-Brabant organiseren een filmcyclus waarin de films voorafgegaan worden door een inleiding en afgesloten met een groepsgesprek voor wie daar behoefte aan heeft.

Laatste berichten van Corine Kaijim (toon alles)