Nieuws - Feestelijke lancering ontdekdespoorzone013.nl


Op zaterdag 31 januari organiseerden de Bibliotheek Midden-Brabant en haar partners een gevarieerd programma rondom het thema ‘Ontdek de Spoorzone’. Tijdens deze middag in de Kennismakerij werd de website ontdekdespoorzone013.nl ‘geopend’ door Henriette de Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant.

Verhalen en optredens tijdens lancering ontdekdespoorzone013.nl

Bezoekers genoten van optredens van muzikanten en theatermakers. ‘Verhalenvangers’ tekenden hun verhalen over het gebied op en Jace van de Ven deed een dichtte op geheel eigen wijze anekdotes over de Spoorzone. De bezoekers zochten enthousiast door de honderden beelden en video’s op een grote multitouch-tafels.

Ontdekdespoorzone013.nl

Voor veel mensen is de Spoorzone nog steeds een onbekend gebied in Tilburg. Niet gek, ruim 100 jaar was het afgesloten voor het grote publiek en werd er door meer dan 1000 man gewerkt aan treinen. Op de website ontdekdespoorzone013.nl, komen heden en verleden van het gebied in ontwikkeling samen.

Rijk verleden, inspirerend heden en veelbelovende toekomst

Op de interactieve kaart vinden bezoekers de meest bijzondere verhalen terug: van markante personen tot nooit uitgevoerde plannen. Met een klik toon je een overzicht van het gebied in 1835, of ga je naar de allernieuwste plannen: bijvoorbeeld die van EVE of de Bibliotheek van de Toekomst.

Door Tilburg gemaakt

De informatie op de site is verzameld door verschillende partijen. ‘De website is een soort van verkeerspunt van collecties’ aldus de Henriëtte de Kok. De huidige verhalen zijn onder meer afkomstig vanuit archieven van de gemeente en het Geheugen van Tilburg. Het doel is om de verhalen en herinneringen van inwoners ook op de website te verzamelen.

Verhalen ophalen

Om deze verhalen op te halen vindt een ‘touchscreen-toer’ plaats langs verzorgingshuizen in de buurt. Op de multitouch-tafel kunnen mensen de website zien en mogen ze nieuwe verhalen aandragen. Daarnaast nemen op maandag 23 februari van 15.30 – 18.00 uur journalist/presentator Pien Rosmalen en regisseur Peter van den Dungen geïnteresseerden mee op een zoektocht naar de mooiste verhalen uit de Spoorzone. Welke verhalen missen nog? Wie moeten we zeker gaan interviewen? Aanmelden voor deze middag kan via ontdekdespoorzone@bibliotheekmb.nl.

Prijs voor basisschool De Stappen

Onder leiding van de Stadsgidserij maakten 12 schoolklassen in november 2014 een wandeling door de Spoorzone. Daarna gingen ze aan de slag met een digitaal prentenboek. Tijdens de Week van de Mediawijsheid verzorgde de bibliotheek workshops waarbij de kinderen informatie in digitale boeken konden verwerken. Het beste digitale prentenboek maakte kans op een prijs. Henriëtte de Kok reikte het prijzenpakket voor De Stappen uit aan Gijs en Gevinyo voor hun digitale prentenboek ‘Gijs en Gevintje in de Spoorzone‘.

www.ontdekdespoorzone013.nl
Ontdekdespoorzone013.nl is een productie van ‘Ontdek De Spoorzone’, een project van de Bibliotheek Midden-Brabant in samenwerking met o.a. Gemeente Tilburg, Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, Brabants Dagblad, CAST, Fontys Hogescholen, Tilburg University, oud-NS-medewerkers en bewoners van de wijk Theresia.

The following two tabs change content below.